• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Petrol fiyatlarındaki düşüş ivme kazandı

Petrol fiyatlarındaki düşüş ivme kazandı
Brent petrolün varil fiyatında haziran sonundan bu yana devam eden düşüş bu hafta ivme kazanırken, 4 aylık değer kaybı yüzde 28'e yaklaştı.

Brent petrolün varil fiyatında haziran sonundan bu yana devam eden düşüş bu hafta ivme kazanırken, 4 aylık değer kaybı yüzde 28'e yaklaştı.

Küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin arttığı son dönemde, doların diğer para birimleri karşısında yükselişi devam ederken, petrol fiyatlarındaki düşüş de emtia piyasalarının yönü üzerinde etkili oldu. 

Özellikle Avrupa ve Çin'de son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin ardından küresel ekonomiye ilişkin tedirginliklerin artması ise emtia piyasalarındaki düşüşü destekledi.

Bu dönemde jeopolitik gelişmeler, kayagazı üretimindeki artış ve petrol arz-talep dengesine ilişkin uluslararası kuruluşların beklentileri, petrol fiyatları açısından baskı yaratan unsurlar olarak öne çıktı. 

Tüm bu gelişmeler doğrultusunda, Brent petrolün varil fiyatının arza yönelik endişelerle 19 Haziran'da 115,67 doları görmesinin ardından başlayan düşüş trendi bu hafta ivme kazanırken, bugün 83,35 dolarla 24 Aralık 2010'dan bu yana olan en düşük seviyeye görüldü. Böylece Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık 4 ayda yüzde 27,9 değer kaybetmiş oldu.

Aynı şekilde Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise 13 Haziran'da gördüğü 107,68 seviyesinden bugün 80,38 dolara kadar indi. Söz konusu dönemde WTI'nın kayıpları ise yüzde 25,4'ü buldu.

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sucden Financial Kıdemli Araştırma Analisti Myrto Sokou, volatilitenin yüksek olması ve tedirgin ticaret koşullarının piyasada hakim olmasıyla, ham petrol fiyatlarının yaklaşık 4 dolar gerileyerek 2 yıldan daha fazla süreyi aşan sürenin en büyük kaybını verdiğini dile getirdi.

Sokou, aşağı yönlü bu hareketin yeni bir ağır satış dalgası gibi gözüktüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Piyasalardaki aşağı yönlü ivme, teknik ve yapısal hareketlerin birleşimi sonucunda ortaya çıktı. Yapısal olarak petrol temelleri 'ayı piyasası' eğiliminde olmayı sürdürüyor. Ayrıca, anahtar nitelikteki göstergelerin aşırı satış bölgesine ulaşması dikkati çekiyor. Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı 80,3 dolar sınırına yaklaştı. WTI'nın varil fiyatı için 80 dolar düzeyi kritik destek konumunda bulunuyor.

Ben, aşağı yönlü sert düşüş trendinin ardından söz konusu seviyenin kısa vadede kırılmasını bekliyorum. Brent petrol vadelileri ise piyasalarda yeni bir volatilite seansına ilişkin endişelerin tetiklenmesiyle bu sabah kayıplarını genişletti ve 84 doların altına sert bir şekilde geriledi. Makroekonomik tarafta ise bugün akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) Bej Kitap Raporu takip edilecek."

"Petrol fiyatlarındaki gerileme eğilimi devam ediyor"

ALB Menkul Değerler Analisti Arda Coşar ise başta Avro Bölgesi olmak üzere dünya ekonomik büyüme performansında gerileme beklentisinin petrol fiyatlarındaki düşüşü beraberinde getirdiğini ifade etti.

Coşar ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı'nın ( IEA ) bu yıla ilişkin petrol talebinin 2009 yılından sonra en yavaş artışı kaydedeceği beklentisinin de fiyatlardaki düşüşte etkili olduğunu kaydederek, "ABD’nin petrol üretimini düzenli olarak arttırması, Suudi Arabistan ve İran'dan sonra Irak'ında petrol ihracat fiyalarında indirimi gitmesi de petrolde sert inişe sebep oldu" şeklinde konuştu.

Petrol fiyatlarındaki gerileme eğiliminin devam ettiğine dikkati çeken Coşar, şunları kaydetti:

" Petrol satan ülkeler arasında görülen rekabet ve ABD'deki üretim artışı da arz yönlü tedbirlerlepetrol fiyatını yükseltmeyi engelliyor. Bu sebeplerle gerileyen WTI ve Brent petrol yaklaşık 2010 sonundan bu yana en düşük fiyatlara geldi.  Petrol fiyatlarının gerilemesi enerji şirketleri yoluyla küresel borsalarda satış getirmekle beraber orta vadede Türkiye için olumlu.  Zirapetrol fiyatlarının gerilemesi enflasyonun gerilemesi için olumlu. Petrol  fiyatlarındaki gerileme şu an çok hissedilmiyor ama dolarda  gerileme görülürse enflasyon rakamlarında hissedilebilir. 

Ayrıca petrol fiyatlarında 10 dolarlık gerileme Türkiye'nin cari açığında 4-5 milyar dolar civarında azalmaya sebep oluyor. Bu durum tabii ki olumlu. WTI'nın varil fiyatının 80 dolar seviyesinin altında kaldığı sürece 77 ve 75 dolar desteklerini hedeflemesi beklenebilir. WTI'da toparlanma en azından kısa vade de toparlanma görmemiz için 80 dolar üzerinde tutunması ve 85 dolar direncini yukarı yönlü kırması gerekmektedir. Hem WTI hem de Brent tarafında aşağı yönlü trend devam etmektedir."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim