• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

'Peşmerge'nin elindeki silahın çoğu Almanya'dan'

'Peşmerge'nin elindeki silahın çoğu Almanya'dan'
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçlerinin elindeki silah ve askeri teçhizatların çoğu terörle mücadele çerçevesinde Almanya tarafından gönderildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı (IKBY) Peşmerge güçlerinin elindeki silah ve askeri teçhizatların çoğu terörle mücadele çerçevesinde Almanya tarafından gönderildi.

Terör örgütü DAEŞ'in 10 Haziran 2014'te Irak'ın Musul kenti başta olmak üzere birçok bölgeyi kontrol etmesinden sonra, Almanya'nın Erbil'deki temasları da hız kazandı. Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen 18 ayda üç kez, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise iki kez Erbil kentine gelerek, Peşmerge güçlerinin eğitilmesi ve silahlandırılması konusunda yardımlarında ısrarlı olduklarını teyit etti.

Terör örgütü DAEŞ'in 2 Ağustos 2014'te Kürt bölgesine saldırmasından sonra Almanya hükümeti, Peşmerge güçlerinin silahlandırılması için 4 bin G3 piyade tüfeği, 1 milyon mermi, 4 bin P1 tipi tabanca, 500 bin mermi, 20 milan tanksavar sistemi ve 300 tanksavar füze, 100 bazuka, 5 bin el bombası, 50 askeri araç gönderdi. 

En fazla askeri uzman Almanya'dan gönderildi

Almanya Savunma Bakanı Leyen son olarak 7 Ocak 2016'da yaptığı açıklamada, Kürt bölgesindeki uzman asker sayısını 100'den 150'ye çıkarma kararı aldıklarını belirtti. Bu karardan sonra Erbil'e, Peşmerge güçlerine en fazla askeri uzman gönderen ülke Almanya oldu. 

Bu yıl içinde yine Almanya Savunma Bakanlığı tarafından Erbil kentinde Peşmerge güçlerine askeri eğitim vermek üzere kurulan çok amaçlı askeri üssün temeli 14 Ocak 2016'da atıldı. Almanya tarafından gönderilen silahlar ve araçların tamir edilmesinin yanı sıra Peşmerge güçlerine verilecek askeri eğitimler de bu üs üzerinden yapılacak. 

IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabar Yaver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Terör örgütü DAEŞ’in Kürdistan bölgesine saldırılarının artmasından sonra ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri bünyesindeki 12 ülke, Peşmerge güçlerine askeri eğitim vermek için 2014 yılından bu yana Erbil'de faaliyetlerine devam ediyor. Bunların içerisinde Peşmerge'ye hem Erbil’de hem de kendi ülkesinde eğitim veren ülke Almanya’dır. Bu ülkenin yaklaşık 150 askeri uzmanı, Peşmerge güçlerine eğitim veriyor" ifadelerini kullandı.

'Almanya'nın silahları çok etkili'

Peşmerge Bakanı Yardımcısı Enver Hacı Osman ise Peşmerge güçlerinin elindeki silahın çoğunun Almanya'dan geldiğini belirterek, "Uluslararası koalisyon güçleri arasında, Peşmerge güçlerine en çok silah gönderen ve halen de bu hedefte yoluna devam eden ülke Almanya'dır. Peşmerge mevzi ve cephelerine zırhlı araçlarla bombalı saldırı yapmak isteyen teröristlerin engellenmesinde Almanya'nın silahları çok etkili" yorumunu yaptı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim