• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Peşmerge eli tetikte bekliyor!

Peşmerge eli tetikte bekliyor!
Kürt Yönetimi,Kerkük kentine yönelik tehdidi azaltmak için,bölgeye binlerce peşmerge ve zırhlı araçlar konuşlandırdı.

Irak Şam İslam Devleti örgütünün Musul’u ele geçirmesi ve Türkiye başkonsolosluğunu basarak 49 kişiyi rehin almasının yankıları sürerken Irak’ta da tansiyon giderek yükseliyor. IŞİD’in konsolosluk çalışanları ve güvenlik güçlerine, “Rehine değilsiniz” mesajını verdiği, Türkiye’ye de, “Güvenli yerde alıkoyuyoruz, rehine değil misafirler” mesajını ilettiği bildirildi. Rehinelerin bırakılmasının ise IŞİD’le işbirliği içindeki bazı Saddam dönemi yöneticilerinin devreye girmesinden kaynaklandığı iddia edildi. Bu yöneticilerin Türkiye’nin bölgeye herhangi bir etkili müdahalede bulunmaması için görüşmelerin uzatılması yönünde görüş bildirdikleri iddia edildi. IŞİD’e karşı Irak merkezi hükümetinin kritik noktalarda önlem aldığı, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin de Musul ve Bağdat yollarını tuttuğu dile getirildi. IŞİD’in ise peşmergeye, “Sizin bölgenizle ilgimiz yok” mesajını gönderdiği kaydedildi.

Kerkük’te yer yer IŞİD güçleri ile çatışmaya giren Kürt ordusunun bölgedeki büyük hareketini yerinde görüntülendi. IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinden sonra harekete geçen Kürt yönetimi, Kürtlerin sınırları olarak kabul ettiği Xanekin, Celewle, Saadiye ilçelerinde denetim sağladı. Kürtlerin hak iddia ettiği tartışmalı bölgeler olarak kabul edilen ve Irak Anayasası’nın 140. maddesi kapsamında referandum kararı alınan bu bölgelerde denetimin Kürtlere geçmesi ile Kürt yönetimi amacına fiilen ulaşmış oldu.

Yolu tuttular

IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından, Kerkük kentine yönelik tehdidi etkisiz kılmak için KYB ve KDP peşmergeleri, kent merkezi ve çevresinde zırhlı araçlarla önlem alırken, binlerce peşmerge de cepheye gönderildi. Kent merkezinde denetim tamamen peşmergelerin elinde bulunurken Musul’u Bağdat’a bağlayan karayolu da peşmergelerin kontrolünde. IŞİD tehlikesine karşı, cepheye peşmergeler, kamyonet, zırhlı araç ve otomobillerle taşınıyor. Musul kent merkezi dünü sakin geçirdi. Kuzey Irak’taki yerleşim birimlerinde ise güvenlik sorunu bulunmuyor, günlük yaşam normal devam ediyor. Kerkük-Bağdat karayolunda görüştüğümüz KYB peşmergeleri, IŞİD’in Musul’u işgalinin ardından, binlerce peşmergenin gönüllü olarak Musul sınır hattına konuşlandığını belirtti.
Bu arada, Kerkük kent merkezinde ise Türkmenlerin tedirgin bekleyişi sürüyor. Bir süre öncesine kadar Kürt yönetimi ile sorunlar yaşayan başta Irak Türkmen Cephesi olmak üzere Türkmen gruplarının, IŞİD’in saldırısı sonrasında Kürtlerle birlikte hareket ettiği öğrenildi. Görüştüğümüz Türkmenler, IŞİD’in saldırısının sadece Irak’taki Arap ve Kürtler için değil, Türkmenler için de büyük bir tehdit unsuru olduğunu kaydetti.

Rehine değilsiniz

IŞİD’in konsolosluk çalışanları ve güvenlik güçlerine, “Rehine değilsiniz” mesajını verdiği, Türkiye’ye de “Güvenli yerde alıkoyuyoruz, rehine değil misafirler” mesajını ilettiği bildirildi. Rehinelerin bırakılmasının ise IŞİD’le işbirliği içindeki bazı Saddam dönemi yöneticilerinin devreye girmesinden kaynaklandığı iddia edildi. Bu yöneticilerin Türkiye’nin bölgeye herhangi bir etkili müdahalede bulunmaması için görüşmelerin uzatılması yönünde görüş bildirdikleri öne sürüldü.
Buna rağmen bağımsız kaynaklar kısa sürede sonuç alınabileceğini kaydetti. ABD’nin Irak operasyonundan sonra idam edilen Saddam Hüseyin döneminden kalan Sünni yöneticilerin IŞİD’e örtülü destek verdiği, Musul’un ele geçirilmesinden sonra bu isimlerin kentteki kritik görevlere getirildiği bildirildi. IŞİD’e karşı Irak merkezi hükümetinin kritik noktalarda önlem aldığı, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin de Musul ve Bağdat yollarını tuttuğu kaydedildi. IŞİD’in ise peşmergeye, “Sizin bölgenizle ilgimiz yok” mesajını gönderdiği belirtildi. Buna rağmen peşmerge, Musul’dan Bağdat’a uzanan geçiş yolunu elinde tutuyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim