• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

‘Perinçek-İsviçre’ye karşı’ davasının temyiz duruşması yapıldı

‘Perinçek-İsviçre’ye karşı’ davasının temyiz duruşması yapıldı
AİHM Büyük Daire'de yeniden görülen Perinçek-İsviçre davasında taraflardan sırasıyla Doğu Perinçek, İsviçre, Türkiye ve Ermenistan tarafları sunumlarını yaptı.

Aktör George Clooney'nin eşi Amal Clooney'nin Ermenistan'ın hukuk ekibi içinde olduğu davada mahkemenin gerekçeli kararı iki-üç ay içinde açıklaması bekleniyor.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile İsviçre hükümeti arasındaki ‘sözde Ermeni soykırımı’ davasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki temyiz duruşması bugün gerçekleşti.

Agos'tan Fatih Gökhan Diler'in haberine göre, saat 09.15'te başlayan duruşmada taraflar sunumlarını yaptı. Taraflardan sırasıyla Doğu Perinçek, İsviçre, Türkiye ve Ermenistan söz aldı.

‘Perinçek hayatını ırkçılık karşıtı mücadeleye adadı’

Perinçek tarafı savunmasını, sözde Ermeni Soykırımı'yla ilgili uluslararası bir uzlaşma olmadığı görüşü üzerine kurarken Perinçek adına konuşan avukat Mehmet Cengiz, ‘1915 olaylarının soykırım olduğuna dair mahkeme kararı yok” dedi. “Perinçek’te bin yıl arasanız ırkçılık kastı bulamazsınız” diyen Cengiz, Perinçek’in hayatını ırkçılık karşıtı mücadeleye adadığını iddia etti.

Perinçek ise konuşmasında Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın ‘Ermeni sorunu joker değil’ açıklamasına gönderme yaparak Ermeni Soykırımı'nın uluslararası bir oyun olduğunu söyledi. Perinçek savunmasında, “sözde Ermeni Soykırımı 'iddiaları' Avrupa'da Türk düşmanlığının aracı oldu. Nefret söylemini burada mahkum edelim” dedi.

İsviçre: Perinçek’in derdi ifade özgürlüğü değil

Ardından İsviçre adına söz alan Frank Schürmann, AİHM 2. Daire'nin Doğu Perinçek lehine verdiği kararın ikna edici olmadığını söyleyip kararda oy birliği olmadığına dikkat çekti; “İsviçre, ceza kanununu BM ırkçılıkla mücadele konvansiyonuna uygun şekilde belirledi ve yerel mahkemenin Perinçek kararı yerinde.” Nefret söylemi ve düşmanlık yaratan ırkçı söylemin en çok insanlığa karşı suçlar üzerinden üretildiğini belirten Schürmann, “sözde Ermeni Soykırımı'yla ilgili mahkeme kararı olmaması bu açıdan önemli değil. 1915'i soykırım olarak tanıyan pek çok ülke de var” ifadelerini kullandı.

Alt daire, sözde Ermeni Soykırımı'nın inkarının, Avrupa'da Holokost'un inkarı kadar büyük sonuçlar doğurmayacağını söylemişti.

Schürmann, sözde Ermeni Soykırımı'nın inkarının ırkçı ve ayrımcı bir söylem yarattığını, Perinçek'in de derdinin ifade özgürlüğü olmadığını aktardı.

Türkiye: 'Ermeni Soykırımı yalandır' ifadesi Ermeni halkını hedef almıyor

Davanın müdahilleri arasında yer alan Türkiye adına konuşan Erdoğan İşcan, ‘1915  soykırım değil’ diyerek söze başladı. "İsviçre, 1915 olaylarını soykırım olarak tanımış değil, kendi toplumunda bu yönde bir uzlaşı yok" ifadelerini kullanan İşcan,  Perinçek’in "Ermeni Soykırımı uluslararası bir yalandır" ifadesinin Ermeni halkını hedef almadığını, bu yüzden ırkçı bir ifade olmadığını savundu. İşcan, Holokost-Ermeni Soykırımı karşılaştırması da dahil olmak üzere alt dairenin gerekçeli kararındaki bütün maddeleri tek tek açarak ilerledi.

Ermenistan: AİHM'in hatası katliamı yanlış bağlamda ele almak

Ermenistan’ın tarafını temsilen davaya katılan avukatlardan Geoffrey Robertson, “Türkiye dışında başka bir ülkede sözde Ermeni Soykırımı'nın inkar edilmediğini” söyleyerek alt dairenin gerekçeli kararındaki Holokost – 1915 karşılaştırmasını, soykırım hiyerarşisi gerekçesiyle eleştirdi. Amal Clooney sözlerine, AİHM'nin en büyük hatasının, 100 yıl önce yaşanan katliamı yanlış bağlamda ele almak olduğunu söyleyerek başladı. Clooney'in sunumu 1915'te yaşananların soykırım olduğunu mahkemeye göstermek için hazırlanmış. Robertson ise bugüne odaklanmıştı.

Tarafların sunumunun ardından tek soru Romanyalı hakim Julia Antonella Motoc'tan geldi. Motoc, İsviçre'nin hangi soykırım tanımını kullandığını sordu.

Duruşma sona erdi. Gerekçeli karar yaklaşık iki- üç ay içinde açıklanacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim