• BIST 9732.98
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Perakende Sektörünün Ünlü İsimleri Sanko Parkta Buluştu

Perakende Sektörünün Ünlü İsimleri Sanko Parkta Buluştu
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), organize perakende sektörünün ünlü isimleri Anadolu sohbetleri toplantısı kapsamında...

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), organize perakende sektörünün ünlü isimleri Anadolu sohbetleri toplantısı kapsamında Sanko Park'ta düzenlendi.

Toplantıya Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan organize perakendenin, federasyon çatısı altında bir araya gelen sektörünün önemli isimlerinden ekonomist Deniz Gökçe Alışveriş Merkezleri ve iş Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, Gıda Perakendecileri Derneği, (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, yönetim kurulu üyeleri ile sektörün önde gelen firmaların temsilcileri katıldı. Toplantıda, perakende sektörünün yanı sıra bölge ve ülke ekonomisi de değerlendirdi. Toplantı ekonomist Deniz Gökçe'nin Türkiye Ekonomisi Nereye gidiyor sunumuyla başladı.

Sunumda konuşan Deniz Gökçe, 10 senede oluştuğunu yüzde 10 olan kentleşme oranının yüzde 83'e kadar ulaştığını belirterek, " Şuan da ise kentsel nüfus %83'dir. Bu nedenle Türkiye kadar hızlı gelişen bir ülke yok. Hiçbir şekilde hızlı kentselleşmiş pek ülke yok. Bunu olumlu sonuçları da var çok olumsuz sonuçları da var" diye konuştu. İktisatçı gözüyle dünyada bir ülkenin ekonomisinin sağlam mı gittiği yoksa sallandığı devletin bütçe açığının büyüklüğünden anlaşıldığını belirten Gökçe, "Geçmişteki krizlerin büyük parasal problemler oluşturduğu gösterdiğimiz grafikte banka sorunu nereden nereye geliyor. 2001 sonrası yani 2001 krizi sonrası sorunlu kredilerdir. Dikkat edersiniz yüzde 45 banka kredileri batık banka sisteminin yarısı göçmüş durumda. 2009 yılında global kriz geldiğinde dışarıdan gelen sonlara bakarak, Amerika da İngiltere de Avrupa'da üretilen para basmayı sonucu genişletilen para basma miktarı Türkiye'nin almış olduğu krediler kanadıyla önemli bir ölçüde kredi kullandı" diye konuştu.

Gökçe Alışveriş Merkezleri ve iş Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü konuşmasında, Forum Alışveriş Merkezi ile bölgede bulunan Sanko ve Primeall alış veriş merkezleri ile kıyasıya bir rekabet içerisinde olduğunu belirtti. Belgü, "Deneyimler çok önemli. Biz hep burada hiper marketlerin sorun yaşadığını değişik harcama özelikle olduğunu duyduk. Kilo ile bir şeyler almaktansa çuval çuval aldıklarını ve evin bir tarafına koyduklarını ve o yüzden hiper market alışverişinin farklı algılandığını gördük. Ama hayat değişiyor artık yavaş yavaş bir şekilde ilk alışverişini kurduğumuz zaman çok farklı bir algı oluşuyor" dedi. Sunumdan da bahseden Belgü, "52 milyar dolarlık yatırım var. Bunu yaklaşık 14 milyona da yabancı yatırımcılar tarafından yapıldı. Yaklaşık 6-7 sene evvel yabancı yatırımcılar daha fazlaydı. Ama şu dönemde yerli yatırımcıların daha hareketli olduklarını görüyoruz. 400 bin kişilik istihdam 10.5 milyon metrekare kiralanabilir dükkanlar ve 358 tane de AVM yapıldı" ifadelerini kullandı.

Toplantı yapılan sohbet şeklindeki değerlendirmelerle sürdü

Perakende Sektörünün Ünlü İsimleri Sanko Parkta Buluştu

Perakende Sektörünün Ünlü İsimleri Sanko Parkta Buluştu

Perakende Sektörünün Ünlü İsimleri Sanko Parkta Buluştu

Perakende Sektörünün Ünlü İsimleri Sanko Parkta Buluştu

Perakende Sektörünün Ünlü İsimleri Sanko Parkta Buluştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim