• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Pehlivanlar Aliağa’da Er Meydanına İndi

Pehlivanlar Aliağa’da Er Meydanına İndi
Aliağa Belediyesi'nin iki yıl aradan sonra bu yıl 13.'sünü düzenlediği Geleneksel Helvacı Yağlı Güreşleri, kıran kırana müsabakalara sahne oldu.

Aliağa Belediyesi'nin iki yıl aradan sonra bu yıl 13.'sünü düzenlediği Geleneksel Helvacı Yağlı Güreşleri, kıran kırana müsabakalara sahne oldu. 400'ü aşkın pehlivanın kol bağladığı yağlı güreş şölenini binlerce güreş sever ilgiyle izledi.

Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerini aratmayan "Helvacı Yağlı Güreşleri" şölen havasında geçti. Davulundan zurnasına, peşrevinden cazgırına, okunan manilerinden pehlivanların kıran kırana mücadelesine kadar Ata sporu yağlı güreşin her türlü güzelliği Aliağa'da yaşatıldı.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen yüzlerce Pehlivan'ın er meydanına çıkarak kıyasıya mücadele verdiği yağlı güreşleri Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ile birlikte Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, Aliağa Belediye Meclis Üyeleri, İzmir Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Selami Turan, İzmir Büyükşehir Meclis Üyesi İrfan Aras, eski Başpehlivanlardan Hüseyin Çokal ve Erdem Özbüyük de takip etti. Önceden belirlenen programları nedeniyle 13. Helvacı Yağlı Güreşleri'ne katılamayan Cumhurbaşkanı Danışmanı, eski Milli Güreşçi Hamza Yerlikaya, telgraf göndererek, pehlivanlara başarı dileğinde bulundu.

NEFES KESEN GÜREŞLER GÜN BOYU SÜRDÜ

Güreş severlerin hasretini sona erdiren "Helvacı Yağlı Güreşleri" öncesinde Helvacı Mimar Sinan Camii İmam Hatibi Nurettin Tosun tarafından Kuran'ı Kerim Tilaveti okundu. Saygı duruşu ve hep bir ağızdan okunan İstiklal Marşı'nın ardından Helvacı Spor Kulübü Halk Oyunları Ekibi gösterileriyle başlayan "Helvacı Yağlı Güreşleri" hava kararıncaya kadar sürdü.

13 KATEGORİDE KIYASIYA MÜCADELE

Türkiye'nin en genç cazgırı Şerif Ali Esen'in sunumu eşliğinde gerçekleştirilen yağlı güreşler; Minik 1, Minik 2, Teşvik 1, Teşvik 2, Tozkopran, Ayak, Deste Küçük, deste Büyük, Küçük Orta Küçük, Küçük Orta Büyük, Büyük Orta, Baş Altı ve Baş kategorilerinde yapıldı.

SEYİRCİLER ZOR ANLAR YAŞADI

Baştan sona büyük çekişmeye sahne olan güreşleri heyecanla izleyen katılımcılar zaman zaman zor anlar yaşadı. Öyle ki zaman zaman hızını alamayan pehlivanlar, er meydanının dışına çıkarak seyircilerin arasına daldı.

ABDÜRRAHİM AYDEMİR, GÜREŞ AĞASI OLDU

Tahir Yılmaz'ın kule, Muammer Erçelik'in ise Meydan Başhakemliğinde yapılan güreşlerde, pehlivanları yağlamak için onlarca teneke yağ kullanıldı. Dev organizasyonda ata sporuna özgü geleneklerde unutulmadı. Tüm katılımcılara pilav, ayran ve irmik helvası ikram edilirken, güreş ağalığı seçimi de yapıldı. Tören alanına getirilen koç, güreş ağasını belirlemek için açık artırmaya çıkarıldı. Artırmaya katılan Abdürrahim Aydemir, Abdullah Erikçi ve İrfan Aras, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'ın 2 Bin TL olarak açılış fiyatını belirlediği koçu almak için kıyasıya yarıştı. Güreş ağalığı için açık artırmaya çıkarılan koça 10 bin lira veren Abdürrahim Aydemir, güreş ağası oldu.

PEHLİVANLAR AYAKTA ALKIŞLANDI

Helvacı Yağlı Güreşleri'nde buluşan 32 Başpehlivan, kategori öncesinde Dev Türk Bayrağı açarak er meydanını turladı. Er meydanında tek yürek olan pehlivanlar katılımcılar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

BAŞPEHLİVAN MEHMET YEŞİL YEŞİL OLDU

Başpehlivanlık final müsabakasında zorlu rakiplerini birer birer mağlup eden Mehmet Yeşil Yeşil ile Serhat Gökmen karşı karşıya geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesi adına güreşen Antalyalı ünlü Pehlivan Mehmet Yeşil Yeşil, finalde Manavgat Belediyesi adına güreşen ve er meydanlarının "Örümcek Adamı" olarak tanınan Serhat Gökmen'in sırtını yerine getirmeyi başardı. 13. Helvacı Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı olan Mehmet Yeşil Yeşil, birincilik kupasını ve madalyasını Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'ın elinden aldı. Bu arada Türk kültürünün bir parçası olan yağlı güreşlerin yaşatılmasına ve geleceğe taşınmasına destek veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'a Helvacı Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Doğru tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.

BAŞALTI ŞAMPİYONU ŞAHİN BİNİCİ OLDU

Başaltı Final Müsabakasında ise Şahin Binici ve Hüseyin Kalaycı karşı karşıya gelirken, Şahin Binici de Helvacı güreşlerinin başaltı şampiyonu oldu. Müsabakalarda dereceye giren diğer pehlivanlar şöyle:

Minik 1 - Baran Ergin

Minik 2 - Ahmet Osman Keser

Teşvik 1 - Süleyman Coşkun

Teşvik 2 - Yağız Akdemir

Tozkopran Sinan Yıldız

Ayak - Emre Ayyıldız

Deste Küçük - Selçuk Kılıçaslan

Deste Büyük - Enes Akşehirliğioğlu

Küçük Orta Küçük - Erhan Yılmaz

Küçük Orta Büyük - Yiğit Yılmaz

Büyük Orta - Ertuğrul Dağdeviren

"KIRKPINAR'DA TEKRAR BAŞPEHLİVANLIK KAZANMAK İSTİYORUM"

Daha önce Kırkpınar güreşlerinde de şampiyonlukları bulunan, Helvacı Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil, kupa töreninin ardından duygularını şöyle ifade etti: "Helvacı'da mücadele etmeyi özlemiştim. 2012 yılında da başpehlivan olmuştum. 2013 yılında ise sakatlığımdan dolayı güreş müsabakalarında yer alamadım. Bu sezonun ilk güreşine çıktım. Çok iyi çalışarak çıktığım bu müsabakadan galip ayrıldığım için çok mutluyum. 2016 yılı benim için inşallah hayırlı olur. Kırkpınar'da tekrar başpehlivanlık kazanmak istiyorum. Helvacı'nın atmosferini, seyircisini ve sıcakkanlılığını çok özlemiştik. İnşallah bu atmosferi uzun yıllar boyunca yaşarız. Özellikle Ege Bölgesi'nin il ve ilçelerinde bu tür organizasyonların artması, canlanması en büyük temennimdir.Bütün pehlivan arkadaşlarım için sezon boyunca sakatlıklar yaşanmamasını diliyorum. Tüm rakiplerime ve güreşçi arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Bugün burada kol bağlayan, madalya alan, alamayan, bu er meydanında terini akıtan tüm pehlivanları kutluyorum.İnşallah seneye yine burada bu atmosferi yaşarız. Bu güzel atmosferi yaşamamıza vesile olan başta Aliağa Belediye Başkanı Sayın Serkan Acar olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. "

Pehlivanlar Aliağa’da Er Meydanına İndi

Pehlivanlar Aliağa’da Er Meydanına İndi

Pehlivanlar Aliağa’da Er Meydanına İndi

Pehlivanlar Aliağa’da Er Meydanına İndi

Pehlivanlar Aliağa’da Er Meydanına İndi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim