• BIST 9733.17
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C

Pazarda Cep Yakan Fiyatların Sebebi Soğuk Havalar

Pazarda Cep Yakan Fiyatların Sebebi Soğuk Havalar
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halleri Müdürü Dilaver Demir, belli başlı temel tarım ürünlerinin fiyatının yükselmesinin iklimsel olduğunu...

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halleri Müdürü Dilaver Demir, belli başlı temel tarım ürünlerinin fiyatının yükselmesinin iklimsel olduğunu belirterek, "Bu suni bir fiyat artışıdır. Halde ürün az olunca fiyatlar da yükselir ama bu geçicidir. Havalar normale dönünce ürün ucuzlar" dedi.

Türkiye'nin en önemli örtü altı üretim üssü olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde de tüm yurtta etkili olan soğuk hava etkisini hissettiriyor. Seralarda yetişen bir çok ürün havaların soğuk gitmesi nedeniyle olgunlaşamadı. Yaşanan don olayları ile birlikte duraklamaya geçen ürünlerin toplama işlemleri de gecikti. Hale az sayıda üreticinin getirdiği domates ise iç piyasaya sevk edildi.

"2015 YILINDA AZ ÜRÜN GİRMESİNE RAĞMEN FİYATLAR YÜKSEK SEYRETTİ"

Toptancı Haller Şube Müdürü Dilaver Demir, Türkiye'nin en büyük toptancı hali Antalya'ya 250 bin çiftçinin ürettiği ürünlerini satmak için getirdiğini kaydetti.

Günlük 7-8 bin üreticinin halde işlem yaptırdığının altını çizen Demir, "2015 ve 2014 yılına kıyasladığımız zaman Antalya Toptancı Hali'ne gelen mal miktarında geçen yıla göre yüzde 30 oranında bir azalma var. Ancak bunun karşılığında da arz ve talep dengesine göre fiyatlarda yükseliş var. Yani ürünler hale az girmiş fakat fiyatlarda yüzde 30 oranında bir yükseliş mevcut" dedi.

"SOĞUK HAVA ÜRÜNÜ ETKİLEDİ"

Demir bu durumu ise şöyle açıkladı: "Havaların soğuk gitmesi ve don olaylarının olması neticesinde hale ürün az gelebilir. Yani günlük 7-8 bin civarında üretici gelirken havaların soğuk gitmesi sebebiyle bu azalma gösterir. Bu da günlük 4-5 bin civarında çiftinin mal getirmesi demektir. Ürünlerde de bu arz talep dengesine bağlı olarak bir suni fiyat artışı meydana gelir. Havaların normale dönmesiyle birlikte fiyatlar mevsimsel fiyat dönemine döner."

Havaların soğuması nedeniyle ürünün azaldığını ve bunun da suni fiyat artışına neden olduğunu belirten Demir, "Bu ürünlerin başında patlıcan, taze soğan, sivri biber ve domates gelmektedir" dedi.

"SUN'İ FİYAT ARTIŞI"

Geçen yıl ile bu yılın ilk döneminin ürün fiyatlarını karşılaştıran Demir, "2015 yılında patlıcan 2 ile 3.20 lira arasında satılırken, 2016'da bu ürün 3.5 ile 4.5 lira arasında satılıyor. Taze soğan 2015 Ocak ayının ilk on gününde 3 ile 4.5 lira arasında satılırken, 2016 Ocak ayında 8 lira ile 10 lira arasında satışı yapılıyor. Sivri biberde de aynı durum söz konusu. 2015 Ocak ayında 2.5 ile 2.8 lira arasında satış yapılırken bu rakam 2016 Ocak ayında 4 ile 4.5 lira arasına çıktı. Üreticilerimizi son derece memnun eden domates 2015 Ocak ayında 1.5 ile 2 lira arasında satılırken, 2016 Ocak ayının ilk 10 gününde 3 ile 3.5 lira arasında satışı yapıldı. Bu sun'i bir fiyat artışıdır. Halde ürün az olunca fiyatlar da yükselir ama bu geçicidir. Havalar normale dönünce fiyatlar da normal seyrine döner" ifadelerine yer verdi.

"İÇ PİYASA ÜRÜNÜ ÇEKİYOR"

Antalya'nın iç piyasanın yüzde 50'sini, ihracatın da yüzde 25" ini tek başına karşılayan bir yapıya sahip olduğunun altını çizen Demir, "Çünkü 250 bin çiftçi ürün yetiştiriyor. Antalya hem turizmin hem de tarımın başkenti niteliğinde. Ocak ayı biliyorsunuz yurt dışındaki gümrüklerde yılbaşından dolayı ayın 15'ine kadar kapalılık söz konusu. Ama iç piyasa çiftçilerimizin üretmiş olduğu ürünleri tüketebilecek kapasiteye sahip. Önümüzdeki günlerde gümrüklerin açılmasıyla birlikte ihracatlar kaldığı yerden devam edecek. Bu da çiftçimizi memnun edecek" şeklinde konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde domatesin kilogram fiyatı 2.00 ile 2.50 sivri biber 3 ile 3.50, patlıcan 3.30 ile 3.90, kabak 2,50 ile 3.00, salatalık 2.00 ile 2.5, karnabahar 2.50 ile 3.00, soğan yeşil 6.50 ile 7.5, fasulye 5.50 ile 6.50 arasından alıcı buluyor.

YEŞİL SOĞANIN REKORA KOŞUYOR

Yeşil soğan satıcılarından Cengiz Aytekin, yeşil soğanı 7 liradan sattıklarını, alanların da üzerine fark koymasıyla fiyatında daha da yükseleceğini kaydetti.

Yeşil soğanın tohumunun 4 lira olduğunu aktaran Aytekin, "1 kilogram yeşil soğan tohumundan, 3 kilo yeşil soğan çıkıyor. Şuan üreticiler için karlı bir ürün. Ama zahmeti de çok olan bir üründür. Havalar soğuk, yollar kapalı olması ürünlerin fiyatlarının daha da yükselmesine neden oluyor" dedi.

Pazarda Cep Yakan Fiyatların Sebebi Soğuk Havalar

Pazarda Cep Yakan Fiyatların Sebebi Soğuk Havalar

Pazarda Cep Yakan Fiyatların Sebebi Soğuk Havalar

Pazarda Cep Yakan Fiyatların Sebebi Soğuk Havalar

Pazarda Cep Yakan Fiyatların Sebebi Soğuk Havalar

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim