• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Pasaportta yeni dönem!

Pasaportta yeni dönem!
Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının Alman havalimanlarından sınır geçişleri artık daha kolay olacağı belirtildi.

Federal Polis; Münih, Frankfurt, Düsseldorf ve Hamburg havalimanlarında otomatik pasaport kontrolü yapan EasyPass uygulamasına geçti. 18 yaş üstü elektronik pasaportu olan AB vatandaşlarının faydalanacağı sistem Türk pasaportları için geçerli değil.
 
Havalimanlarında güvenlikten ve sınır kontrollerinden sorumlu Federal Polis, Almanya’nın dört büyük havalimanında EasyPass uygulaması başlattı.
 
Münih, Frankfurt, Düsseldorf ve Hamburg havalimanlarında otomatik pasaport kontrol sistemi (Easypass) kuran Federal Polis, Alman hudut sınırına giriş ve çıkışlarda vatandaşların pasaport kontrollerini polis memurları yerine bu otomatik makinelerle yapıyor.
 
18 yaşın üzerinde Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olup elektronik pasaporta sahip olanlar için kurulan sistem, sınır kapısında rahatça girip çıkma imkanı sağlıyor.
 
Sistem çok basit işliyor: söz konusu pasaporta sahip AB vatandaşları, pasaportlarını Easypass sisteminin kurulduğu yerdeki makinelere okutturuyor. Pasaportun geçerli olduğunu tespit eden makine, iki kapılı kabinin ilk kapısını açıyor ve vatandaş kabine giriyor.
 
İkinci kapı üzerinde bulunan kameralı sistem, kabine giren kişisinin okutulan pasaportdaki kişi ile aynı olup olmadığını ve bu kişi hakkında herhangi bir arama, tutuklama, vb. kararların olup olmadığını inceliyor. Herhangi bir sorun yoksa ikinci kapı da açılıyor ve vatandaş sınır kapısından polis memuru kontrolü olmadan geçiyor.
 
Tüm işlem, yaklaşık bir dakika içinde bitiyor. Sistemde polisin tek görevi ise, kabinlerin arka tarafına kurulmuş küçük kulübeden olanı biteni takip etmek ve herhangi bir sorun yaşanırsa vatandaşlara yardımcı olmak.
 
POLİS YAPMIŞ GİBİ GÜVENLİ
Federal Polis basın sözcülerinden Matthias Knott, Münih Havaalanı'nda iki terminali bulunan limanın ikinci terminalinde hem ülkeye giriş hem de çıkış olmak üzere iki adet, birinci terminalinde ise sadece sınırdan giriş alanında bir adet sistem kurulduğunu anlattı.
 
Yeni sistemde vatandaşların pasaport kontrollerini makineye yaptırabileceğini ifade eden Knott, kontrollerin en az polis memurlarının yaptığı kadar güvenli ve hızlı olduğunu anlattı.
 
Bu şekilde Federal Polis'in kısa sürede daha fazla yolcu kontrolü yapıp, yolculara zaman kazandıracağını anlatan Knott, sistemden Türk pasaportu olan vatandaşların geçemeyeceğini, onların yine polis memurlarına gidip kontrolden geçmeleri gerektiğini söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim