• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Parsak: Keyfi yönetimle yatırımcılar adeta iktidara mahkum edilmeye çalışılıyor

Parsak: Keyfi yönetimle yatırımcılar adeta iktidara mahkum edilmeye çalışılıyor
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, iki yıldır yatırım için ruhsat izni bekleyen mermerci olduğunu, keyfi yönetimle yatırımcıların adeta iktidara...

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, iki yıldır yatırım için ruhsat izni bekleyen mermerci olduğunu, keyfi yönetimle yatırımcıların adeta iktidara mahkum edilmeye çalışıldığını söyledi.

Milletvekili Parsak, 16 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile maden ruhsatları ve orman izinleriyle ilgili başvuruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınarak Başbakanlık makamının değerlendirmesine bırakıldığını hatırlattı. Parsak, Başbakanın iki dudağı arasına bırakılan maden ruhsat ve orman izinlerinin hangi kriterlere göre değerlendirildiğinin net bir şekilde ortaya konamadığını kaydetti. Yatırımcının adeta iktidara mahkum bırakılmaya çalışıldığını belirten Parsak, iki yıldır ruhsat bekleyen mermercilerin bulunduğunu kaydetti. Başbakanlık makamının o günden bu yana yaptığı değerlendirmelere ilişkin kriterlerin hala net bir şekilde ortaya konulamadığını ifade eden Parsak, bu durumun da AK Partinin keyfi yönetim hevesinin bir sonucu olduğunu anlattı.

"MADEN SEKTÖRÜ, BAŞBAKANIN İKİ DUDAĞININ ARASINDA"

Milletvekili Parsak, maden ruhsatları ve orman izinlerine ilişkin başvurular Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından değerlendirilirken bu yetkinin Başbakanlığa bağlanmasının farklı niyetlerin bir sonucu olduğunu anlattı. Parsak, "Bu değerlendirmenin kriterleri hâlâ net bir şekilde ortaya konulmamakta ve ayrıca herhangi bir süre kıstı da bulunmamaktadır. Dolayısı ile Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın görev alanında olan bir faaliyet ile ilgili olarak dilediği kararı, dilediği zaman verebilmektedir." dedi.

"YATIRIMCI İKTİDARA MAHKUM DURUMDA BIRAKILIYOR"

Parsak, izinlerin Başbakanlığa bağlanması yoluyla maden yatırımcısının iktidara mahkum hale getirildiğini dile getirdi. Parsak, "Madencilerimizin gözü Başbakanlıktan çıkacak izinde 7 Haziran seçimleri öncesinde inanın 2 yıldır ruhsat bekleyen birçok mermercimiz vardı. İnsanlar bu şekilde AKP'li olmaya adeta mecbur ediliyorlar." diye konuştu.

"SEKTÖR YATIRIMLARI DURMA NOKTASINDA, İŞÇİLER ÇIKARILIYOR"

MHP Milletvekili Parsak, şunları söyledi: "Başbakanlığa bağlanan izinlerin ne zaman sonuçlandırılacağı veya hangi gerekçeyle reddedileceği belli olmadığından, sektörde faaliyet gösteren işletmelerimizin çok zor durumda kalmaktadır. Sektörde faaliyette bulunan firmalar izinlerini genişletemediklerinden dolayı bütün yatırımlarını durdurmakta, bu durum da işçilerin işlerine son verilmesine ve madencilik sektörünün adım adım yok edilmesine yol açmaktadır."

Parsak, Türkiye'nin mermer başkenti Afyonkarahisar'da özellikle İscehisar ilçesindeki yatırımcıların zor durumda kaldığını, milyarca liralık yatırım yapan işadamlarının ruhsatlarının ne zaman çıkıp çıkmayacağını bilemediğinden, sürenin uzadığını ve yatırımcının zor durumda kalarak yatırımdan vazgeçtiğini kaydetti. Parsak, 18 Şubat 2015 tarihinde Maden Kanunu'nda yapılan değişiklikle ruhsat bedellerinin ve harçların fahiş bir şekilde arttığını hatırlatarak, madencilik sektörünün ağır maliyetlere mahkûm edildiğini ifade etti.

"MADEN KANUNU KEYFİ UYGULANAMIYOR"

Ortada bir Maden Kanunu'nun olduğunu ancak keyfi işlemler nedeniyle uygulanmadığını ifade eden Parsak, sözlerini şöyle sürdürdü; "Maden izinlerini Başbakanlık yetkisine bırakan bu genelge ne zaman yürürlükten kaldırılacaktır? Ruhsat bedellerini azaltma yönünde herhangi bir hazırlık yahut bu yönde alternatif bir tedbir var mıdır? Ayrıca düşürülmesine rağmen hala çok yüksek olan orman izin bedelleri ve ormanlık alanda bulunan maden arazilerinin satın alınabileceği bedellerin yıllık olarak ödenmesi sorununun çözümüne yönelik bir faaliyet yürütülmekte midir? Maden Kanunu gerçek anlamda ne zaman uygulanabilecektir?"

Parsak: Keyfi yönetimle yatırımcılar adeta iktidara mahkum edilmeye çalışılıyor

Parsak: Keyfi yönetimle yatırımcılar adeta iktidara mahkum edilmeye çalışılıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim