• BIST 9645.02
  • Altın 2418.541
  • Dolar 32.5551
  • Euro 34.8228
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C

Parkinson Hastalarına Uyanıkken Beyin Pili Takılıyor

Parkinson Hastalarına Uyanıkken Beyin Pili Takılıyor
Doç. Dr. Sabri Aydın, ilaç tedavisine cevap vermeyen parkinson hastalarında, beyin pili sonrası yüzde 70'e varan düzelmeler görüldüğünü söyledi.

Doç. Dr. Sabri Aydın, ilaç tedavisine cevap vermeyen parkinson hastalarında, beyin pili sonrası yüzde 70'e varan düzelmeler görüldüğünü söyledi.

Erken teşhis ile beraber tedavinin erken başlamasının hastalığın seyrini olumlu yönde etkilediğini belirten Florence Nightingale Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sabri Aydın, derin beyin stimülasyonunun (DBS) Parkinson gibi hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılmasının hastalar için dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Aydın, "Hareket bozuklukları konusunda tecrübeli bir nörolog tarafından yönlendirilen başka bir tedavi seçeneği olmayan hastalar genelde iyi cevap verirler. Bir oran vermek istersek hastaların yüzde 70'e kadar fayda gördüğünü söyleyebiliriz. Ameliyatın başarısı için hasta seçimi özellikle önemlidir. Pil yerleştirilen hastaların çoğu daha az ilaç kullanıyor, ilaca bağlı yan etkiler daha az görülüyor" dedi. Aydın, ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalara uyanıkken beyin pili yerleştirildiğini belirterek, "İki aşamalı bir ameliyattır. Ameliyatın 1 gün öncesinde hasta hastaneye yatar, gerekli tetkikler yapılır ve özel bir MR çekilir. Ertesi gün hastaya streotaktik başlık takılır ve BT çektirilir. BT ve MR'ın görüntüleri üst üste bindirilerek daha güvenilir bir hedefleme yapılır. Hasta uyanık olarak ameliyata alınır. Sakinleşmesi ve ağrısının olmaması için birtakım ilaçlar verilir. Başın ön tarafına yakın, iki taraflı delikler açılır. Beyin içerisine gönderilen ince kanüller ile beynin haritalaması yapılır ve hücre elektrik aktivitesinin en iyi olduğu bölgeye ucunda metal iletkenler ve içerisinde ince teller olan silikon kablolar yerleştirilir. Aynı işlem diğer tarafa da yapılır ve yaralar kapatılır. İkinci aşama aynı gün yapılır. Başlık çıkarılır ve hasta genel anestezi alır. Kafaya yerleştirilen kablolar bir ara bağlantı yardımı ile sistemin hepsi cilt altında kalacak şekilde sağ köprücük kemiğinin hemen altına açılana bir cebe yerleştirilir ve ameliyat sonlandırılır" dedi.

Doç Dr. Sabri Aydın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun pilin ve tüm sistemin parasını ödediğini ayrıca bunun yapılacak yenileme ve pil değişimi ameliyatları için de geçerli olduğunu vurguladı.

Florence Nightingale Hastanesi, Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Topçular da, beyinde "dopamin" adını verilen bir maddenin eksikliği ile ortaya çıkan parkinson rahatsızlığının, katılık, titreme, tutukluk, yavaşlık, yüz hatlarında donukluk, küçük adımlarla öne eğik olarak yürüme gibi bir takım bulgu ya da bulguların ortaya çıkabildiğini söyledi

Topçular, hastalığın yaşlılarda daha sık görüldüğünü vurgulayarak, "Hastalık çok sık olmasa da genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Hastalık hareketlerde ağırlaşma/yavaşlama ya da ellerde titreme ile kendini gösterebilir. Erken yaşlarda kabızlık, koku almada bozulma ve REM uykusu davranış bozukluğu (kabuslar ve kabuslara çırpınma, yumruk sallama gibi tepkiler verme ile karakterize uyku bozukluğu) bir arada olan bireylerde ileri yaşlarda Parkinson hastalığı görülme olasılığı yüksektir. İleri yaşlar ve erkek cinsiyeti önemli risk faktörleridir" dedi.

Doç. Dr. Barış Topçular, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme (özellikle Akdeniz tipi diyet) ile hastalık riskinin anlamlı bir şekilde azaldığını vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim