• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Paranın rotası İstanbul...

İstanbul dün yeni bir rekora imza attı. Küresel krizde çıkış arayan 110 ülkeden 15 bin yabancı işadamı ve CEO yatırım fırsatı kovaladı. Otellerde yer kalmadı, milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. İşte İstanbul'un bir günlük ticaret trafiği...

 

İstanbul dün yeni bir rekora imza attı. Küresel krizde çıkış arayan 110 ülkeden 15 bin yabancı işadamı ve CEO yatırım fırsatı kovaladı. Otellerde yer kalmadı, milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. İşte İstanbul'un bir günlük ticaret trafiği...
 
Türkiye küresel krizde istikrar adası olduğunu dün kanıtladı. Sadece 1 günde İstanbul 16 ayrı iş organizasyonunda 110 ülkeden 15 bin yabancı işadamı ve CEO ağırlayarak rekor kırdı. Dünyadaki ülkelerin yarısı krizden çıkış rotasını İstanbul'da aradı. Binlerce işadamı 1 günde milyar dolarlık anlaşmalara imza attı. İstanbul'un ticari trafiği otellere de yansıdı. Günlüğü 570 euro olan 5 yıldızlı oteller yüzde 100 doluluğa ulaşınca, işadamları İstanbul'un çevre illerine transfer edildi. İşte Gana'dan Moğalistan'a, Letonya'dan Malezya'ya, İngiltere'den Kazakistan'a kadar 110 ülkeden işadamlarını ağırlayan İstanbul'un ticaret trafiğinin özeti: 
 
KAZAKLARLA 1.3 MİLYAR $ 
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'le birlikte gelen 800 işadamı dün İstanbul'da çok önemli işbirliği anlaşmalarına imza attı. TUSKON'un düzenlediği Türkiye- Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu'nda iki ülke arasında ortak serbest bölgelerin yönetimi ile ilgili olarak mutabakat zaptı imzalandı. Türk Eximbank, Kazakistan Kalkınma Bankası'yla 250 milyon dolarlık anlaşma yaptı. Türk Mall Real Estate ile Kassanov Investment Group arasında Almatı'da yapılacak ticaret merkezi için 335 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. NK Kazakhstan Engineering ile Otokar şirketi arasında 30 milyon dolar büyüklüğünde taktik tekerlekli araç üretim yatırım sözleşmesi yapıldı. Coca Cola Türkiye ile Kazak firması, 169 milyon dolarlık yatırımı içeren anlaşma imzaladı. Anadolu Cam Kazakistan'da kuracağı cam fabrikası için 140 milyon dolarlık, Abdi İbrahim ve Nobel İlaç ise toplam 85 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Yeni eylem planıyla halen 4 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 yılda 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. 
 
2 BİN 500'DEN FAZLA GÖRÜŞME
Kazakistan forumu dışında İngiltere, Malezya, Slovenya, Gana, Çin ve Hindistan'dan gelen binin üzerinde yabancı işadamı da Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin düzenlediği organizasyonlara katıldı. Kurumun gerçekleştirdiği etkinliklerde 2 bin 500'den fazla ikili görüşme yapıldı. 200 işadamının katılımıyla gerçekleşen Türk-İngiliz İş Forumu'nda konuşan Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green "Biz birinci derecede 4 ülke belirledik. Bu ülkeler Brezilya, Hindistan, Çin ve Türkiye. Yani BRIC'te bize göre dördüncü Rusya değil Türkiye" dedi.
 
KATILIMCILARIN YÜZDE 80'İ YABANCI
İstanbul dün dünyanın önemli fuarlarına da ev sahipliği yaptı. Makineden kitaba, helal gıdadan kimyaya kadar 11 ayrı fuara 9 bin işadamı katıldı. CNR Expo'da düzenlenen Private Label Özel Markalı Ürünler ve Market Markaları Fuarı'na gelen 10 kişiden 8'ini yabancılar oluşturdu. Fuarda Tanzanya ve Kenya gibi gelişmekte olan Afrika ülkeleri ile Almanya, İngiltere ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesi yer aldı. Eş zamanlı düzenlenen Helal Gıda Fuarı da 50'den fazla yabancı ülkeden katılımcıya ev sahipliği yaptı.
 
86 ÜLKEDEN İŞADAMI FIRSAT KOVALIYOR
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) CNR Expo Center'da düzenlediği Uluslararası MÜSİAD Fuarı'nın ilk gününde binlerce iş görüşmesi gerçekleştirildi. 86 ülkeden İstanbul'a gelen 5 bin yabancı, Türk patronlarla ticari işbirliklerine imza attı.
 
1000 CEO İLE BULUŞTU
Yabancı ilgisi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ajandasına da yansıdı. Çağlayan dün 12 saat içinde Almanya, Malezya, Kazakistan ve İngiltere'yi kapsayan etkinliklerinde 1000'den fazla CEO ile bir araya geldi, 40'dan fazla ikili görüşme yaptı.
 
MALEZYA İLE HEDEF 15 MİLYAR $
200'den fazla işadamıyla İstanbul'a çıkarma yapan bir diğer ülke de Malezya'ydı. İki ülkenin bakan düzeyinde katıldığı toplantılarda ticaret hacminin 12 milyar dolara çıkarılmasın kararı alındı. Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Dato Mustapa Mohamed "Çok verimli ve başarılı bir ziyarete gerçekleştiriyoruz" dedi.
 
KRAL DAİRELERİ BİLE DOLDU
İstanbul'daki iş trafiği otellerin de yüzünü güldürdü. Günlüğü 500 eurodan başlayan 5 yıldızlı otellerde kral daireleri bile doldu. Çırağan Sarayı Kurumsal İletişim Direktörü Çiler İlhan "Otel bir haftadır yüzde 100 dolu. Kral dairesi dahi boş değil. Günde ortalama 15 oda talebini de geri çevirmek zorunda kaldık" dedi. Kapı giriş fiyatı 570 euro olan Four Seasons Kurumsal İletişim Direktörü Sibel Benli de yüzde 100 doluluğa işaret ederek, "Günlüğü 23 bin euro olan kral dairemiz de hiç boş kalmadı" diye konuştu. Yoğunluk çevre illeri de mutlu etti. Otellerde yer bulamayan işadamları Sapanca'ya transfer edildi.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim