• BIST 8725.28
  • Altın 2240.17
  • Dolar 32.3354
  • Euro 35.1415
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Pamukkale Üniversitesi’nden beyin araştırmalarına katkı

Pamukkale Üniversitesi’nden beyin araştırmalarına katkı
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı ve Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı ve Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Adıgüzel çalışma arkadaşlarıyla birlikte patent işlemlerini başlatmış oldukları ve histolojik incelemelerde doku saydamlaştırma işleminde kullanılan "CORES" cihazını bilim dünyasına kazandıracaklarının müjdesini verdi.

Prof. Dr. Adıgüzel, projeyi Prof. Dr. Erdinç Şahin Çonkur ve Araştırma Görevlisi Ayşegül Güngör Aydın ile birlikte hazırladıkları belirtti. Projeyle ilgili açıklama yapan Prfo. Dr. Adıgüzel, histolojik çalışmaların çeşitli organlardan doku kesitleri alınarak bu örneklerin histo-patolojik yönden değerlendirilmesini kapsadığını kaydetti. Prof. Dr. Esat Adıgüzel, "Organlardan alınan doku örnekleri histoloji laboratuvarlarında bir dizi işlem neticesinde incelenecek hale gelir. Doku örneği bu işlemlerden geçmeden özellikle de beyin dokusu, doğrudan mikroskop altında incelenemez. İnceleme öncesi yapılan işlemlerden biri de doku saydamlaştırmadır. Saydamlaştırma işlemi dünyada bilinen bir yöntemdir. Geliştirdiğimiz cihazla doku örneği inceleme prosesinde sürecin hızlanması sağlanmaktadır. Patent başvurusunu yaptığımız ve TÜBİTAK destekli ürettiğimiz "CORES" cihazı, beyin araştırmaları başta olmak üzere tıp alanında önümüzdeki yıllarda yapılacak olan çalışmalara büyük katkı sağlayacak" dedi.

"TÜBİTAK destekledi"

Prof. Dr. Adıgüzel, geliştirdikleri projeyle TÜBİTAK'tan 250 bin lira maddi destek aldıklarını belirterek, "Asistanım Aydın'ın doktora teziyle ilgili çalışmalar yaptığımız sırada cihazı üretme fikrini geliştirdik. Bir yöntem üzerinde çalışırken cihazı tasarlama süreci içerisine de girmiş olduk. Cihazın proses aşamalarında, PAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Şahin Çonkur cihazın tüm donanım ve yazılımlarının çalıştırılmasını sağladı. PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ak ise bu projenin kimyasalları ile ilgili bölümde destek oldu. Mimar Endüstriyel Ürün Tasarımcısı Gökçen Köseli proje ekibinde yer almamasına rağmen hem cihazın dış tasarımında hem de üretilmesinde destek olup emek harcayarak ortaya kompakt bir cihaz koymamızı sağladı. Nihayetinde her biri farklı alandan olan çalışma ekibimiz cihazın prototipini üretti ve laboratuvarımızda kullanmaya başladık. Cihazın üretimiyle birlikte asıl hedefimiz, beyin araştırmaları-nörobilim alanında alt yapı ve temel oluşturarak üniversitemizde beyin araştırma merkezi kurmaktır. Üretilen cihazın beyin araştırmaları başta olmak üzere tıp alanında önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalara büyük katkısı olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim