• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Palandöken: “Şoförlerin Odalarda Kayıt Altına Alınması Kaliteyi Artırır”

Palandöken: “Şoförlerin Odalarda Kayıt Altına Alınması Kaliteyi Artırır”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kayıtdışı çalışan şoför esnafının tekrar kayıt altına alınmasının...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kayıtdışı çalışan şoför esnafının tekrar kayıt altına alınmasının istenmeyen olayları önleyeceğini söyledi. Palandöken, "Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonumuz kayıt dışı çalışan 1.1 milyon şoförün yeniden kayıt altına alınması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na başvurdu. Daha önce meslek odalarına kayıtlı olan şoför esnafımız 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu gereği kayıtları silindi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı şoförlük mesleğini esnaf olarak tanımlamasına rağmen mesleği fiilen yürüten şoförlerin odalara kayıt yaptırması mümkün değil. Oda üyesi olamayan şoförlerin belli bir standartta eğitilmesi ve denetlenmesini de imkansız hale gelince zamanla meslek standartları yok oldu. Son zamanlarda hepimizi derinden yaralayan bir takım cinayet, gasp ve istenmeyen olaylar meslek dışı insanların bu işe kolayca girmeleri sonucu ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

"ODAYA ÜYELİK SORUNLARI ASGARİYE İNDİRİR"

Bir mesleğin tanımlanmasında esas olanın mesleki beceri olduğunun altını çizen Palandöken, "Şoförlük mesleği de belirli pratik ve teorik eğitimlerle kazanılan bir meslektir. Vergi mükellefi olmak veya olmamak bir mesleğin belirleyici unsuru olarak düşünülmemeli ve odaya kayıt için şart olmamalıdır. Şoförlük, kişisel bilgi ve beceriyi gerektiren ve bedeni çalışmaya dayanan bir meslek dalıdır. Meslek Kuruluşlarının en önemli işlevlerinden birisi, "Meslek ahlakını" üyelerinde oluşturmak, geliştirmek, denetlemek ve sahip çıkmaktır. Özellikle şehir içi yolcu taşımacılığında yeterli şoför eğitiminden ve denetiminden söz etmek mümkün değildir. Şoförlük mesleğine ilişkin yapılacak yasal düzenlemeler ile şoförlerin odalara kayıt olması sağlanırsa, karayolu ulaşımı ve trafik güvenliği açısından son derece faydalı olacağı aşikardır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim