• BIST 9079.97
  • Altın 2323.296
  • Dolar 32.3427
  • Euro 34.8336
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Palandöken, "Esnafın korunması ve desteklenmesi tüketiciyi de korur"

Palandöken, "Esnafın korunması ve desteklenmesi tüketiciyi de korur"
Sokak aralarına kadar giren zincir marketlerin önce esnafı, ardından da birbirlerini bitireceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK)...

Sokak aralarına kadar giren zincir marketlerin önce esnafı, ardından da birbirlerini bitireceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kontrolsüz açılan zincir marketler önce esnafı, sonra birbirlerini, en son da tüketiciyi bitirir. Olan esnafa ve nihayetinde de tüketiciye olur. Esnafın korunması ve desteklenmesi demek tüketicilerin de korunması demektir" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki zincir marketlerin birçoğunun yabancı sermayeli olduğunun altını çizen Palandöken, "Ülkemizde zincir market sayısı 24 bin 618'e çıktı. Fakat ilk beş şirket 18 bin 494 şubeyle piyasanın yüzde 75'ini elinde tutuyor. Geriye kalan çoğu yerel 139 zincir market yüzde 25'lik paya sahip. Yeni açılan 3 bin 044 şubenin yüzde 97'sini yani 2 bin 926 şube yine bu 5 şirkete ait olarak açılmış. Ama buna rağmen yerel olanları bünyelerine katarak daha da büyüyorlar. Kendi ülkelerinde sokak aralarında market açamayan yabancı zincir marketler, bizim ülkemizde pazara tezgah açar gibi istedikleri gibi iş yeri açabiliyorlar. Küçücük bir sokakta tek bir bakkal tüm sokak sakinlerine hizmet verirken aynı sokakta 100-200 metreye 5 tane zincir market açılması, ekonominin mantığına dahi ters kalıyor. Belli ki amaç önce esnafı, sonra da birbirlerini bitirmek. Çiftçiyi işçi, esnafı da tezgahtar yaptılar. Ancak unutulmaması gerekir ki bu şekilde rekabet ortamı kalmadığında fiyatlar artar, en büyük darbeyi de tüketici görür" diye konuştu.

"Zincir marketlere acilen kural getirilmeli"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yapacağı düzenleme ile nüfus yoğunluğuna göre açılacak iş yeri sayısının belirlenmesini son derece olumlu bulduğunu da belirten Palandöken, "Marketler rekabet ortamını yok edip tekelleştiğinde, bugün 5 kat karla çalışanlar yarın 10 kat kar etmeyi hedeflerler. Tedarikçiler perişan zaten. Dünyada bunun örnekleri yaşanmıştır ve bu yüzden gelişmiş ülkeler bu soruna çözüm bulmak amacıyla yasal düzenlemeler yapmıştır. Bizim de en kısa zamanda bu düzenlemeleri hayata geçirmemiz gerekir. Artık pazarda tezgah açar gibi zincir market açmanın önüne geçilmelidir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim