• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

PAGEV Başkanı Eroğlu: "Pet şişelerde BPA yok"

PAGEV Başkanı Eroğlu: "Pet şişelerde BPA yok"
Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu pet şişelerdeki BPA tartışmalarına ilişkin, "Pet şişeler sağlıklı oldukları tüm dünyada...

Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu pet şişelerdeki BPA tartışmalarına ilişkin, "Pet şişeler sağlıklı oldukları tüm dünyada neredeyse tüm gıda güvenlik laboratuvarlarınca yapılan testlerle ispatlanmıştır" dedi.

Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, pet şişelerdeki BPA tartışmalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Plastiklerin tek bir yapıya sahip olmadığını söyleyen Eroğlu, "Farklı kullanım amaçlarına göre farklı tipte plastikler üretilir. Pet şişeleri de içerecek şekilde sürekli gündeme gelen Bisfenol A (BPA) maddesi ise sadece polikarbonatta bulunur. Polikarbonata şeffaf ve sert bir yapı kazandırmak amacıyla kullanılır" dedi.

Tüketicilerin pet ile polikarbonat'ı karıştırdığını belirten Eroğlu, "Tüketicilerin karıştırmasının daha vahim olanı ise basında yer alan kanaat önderi konumundaki doktorların, iki tamamen farklı maddeyi araştırmadan aynıymış gibi demeçler vermeleridir. Biz tüketicilerimizin pet şişelerde kesinlikle BPA olmadığını bilmelerini istiyoruz. Pet ve polikarbonatın hem isimleri hemde kimyaları birbirinden tamamen farklı iki maddedir. Yani ikiside metal olan altın ile gümüş için aynı madde demek gibi bir durumdan bahsedilmektedir" şeklinde konuştu.

Eroğlu, petin şeffaf, sert ve hafif bir plastik türü olduğunu vurgulayarak, "Neredeyse tüm küçükten büyüğe kullan at su şişelerinin, meşrubat şişelerinin ana ham maddesidir. Hijyenik olması ve içerisindeki gıda ve içeceğin tazeliğini koruması sebebi ile tüm dünyada gıda ve içecek endüstrisinin en büyük tercihidir ve pet şişeler sağlıklı oldukları tüm dünyada neredeyse tüm gıda güvenlik laboratuvarlarınca yapılan testlerle ispatlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, plastiklerdeki numaraların o plastiğin zararlı ya da zararsız olduğunu açıklayan bir gösterge olmadığının altını çizen PAGEV Başkanı "Bu numaralar malzeme içinde kullanılan plastiğin ham maddesini tanımlar, sınıflandırır. Numaralar sayesinde sektörümüz için çok önemli olan geri dönüşümün kolaylaştırılmasını hedefliyoruz. Böylece aynı numaraları taşıyan plastiklerin bir araya getirilmesi ve geri dönüşümü çok daha kolay gerçekleştiriliyor. Bu doğrultuda tüketiciler de pet şişeleri altlarında geri dönüşüm üçgeni ve 1 numarasından kolayca ayırt edebilirler. Her türlü bilgi konusunda tüketicilerimiz ve tüketici derneklerimizi bilgilendirmeye hazırız. Ancak özellikle plastik şişenin üstün özelliklerine karşı haksız rekabet yürüten bazı endüstrilerin, tüketicileri yalan bilgilerle korkutup plastik yerine daha pahalı kendi ürünleri almak için teşvik ettiklerini görüyoruz. Maalesef yaydıkları yalan haberlerle vatandaşlarımızı aldıkları içeceği eve götürürken kaygılandırıp suçluluk duygusu içerisine sokuyorlar. Ticari hırslarla ve yalan bilgilerle tüketicilerin korkutulması kabul edilemez" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim