• BIST 9693.46
  • Altın 2507.399
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7746
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Özlem’e Hayat Bağışı

Özlem’e Hayat Bağışı
Lösemi tanısı koyulan ablalarına donör olamayan 7 kardeşin Türkök'e kök hücre için bağış çağrısı, vatandaşlardan karşılık buldu, bir değil...

Lösemi tanısı koyulan ablalarına donör olamayan 7 kardeşin Türkök'e kök hücre için bağış çağrısı, vatandaşlardan karşılık buldu, bir değil iki donör çıktı.

İzmir'de, hamile olduğunu sanarak gittiği hastanede Miyeloid Lösemi (AML) tanısı koyulan, 7 kardeşi kemik iliği kök hücre nakli için uygun bulunmayınca yıkılıp ailece sosyal medyada Kızılay Türkök'e bağış için kampanya başlatan Özlem Elsiz'in (35) "imdat" çağrısına vatandaşlar ses verdi. Çağrının ardından yapılan kan bağışlarıyla Elsiz'e tam uyumlu bir değil iki donör bulundu. Elsiz,"Kardeşten yüzde 25 şans varken yabancıdan hiç olmaz diyordum, umutsuzdum. Ama çağrımız karşılık buldu, donör bulundu. Çok mutluyum" dedi.

HAYAT BÖYLE BİR ŞEY

Eşi Vedat Elsiz ile 7 yaşındaki kızları Ecrin'e kardeş getirmeyi düşünüp korunma ilaçlarını bırakan Özlem Elsiz, yaşamını bir anda alt üst eden kötü haberi yaklaşık 6 ay önce aldı. Adetinde gecikme olunca gebe kaldığı düşüncesiyle sevinç içinde doktora başvuran Elsiz, hamile değil lösemi olduğunu öğrendi. Akut Miyeloid Lösemi (bir tür ilik kanseri) tanısı koyulan Elsiz, İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezine yattı, kemoterapi süreci başladı. Kemoterapinin yanıt vermesi üzerine Hematolog Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, hastalığın iyice baskılanıp nüksünün önlenmesi için kemik iliği kök hücre nakli kararı aldı. 6'sı kız 7 kardeşe sahip Özlem Hanım, sayı bakımından çok şanslı olmasına karşın kardeşlerinin hiç biri verici olamadı. Kemoterapi süresince kızına hasret kalan, üstüne üstlük kardeşlerinin donör olamaması yüzünden bir kez daha yıkılan genç kadın için Kızılay dahil tüm kemik iliği bankalarında tarama yaptırıldı, uygun donör çıkmadı. Ablalarına şifa olamayan kardeşler sosyal medya üzerinden Türkök'e bağış çağrısı yaparken, kampanya gazetelere haber oldu. Özlem Hanımın çığlığı geniş kitlelere ulaştı. Duyarlılık gösteren çok sayıda kişi Kızılay'a bağış yaparken, yeni taramalar sonunda şans Özlem Hanımın yüzüne güldü ve tam uyumlu bir değil iki donör bulundu. Donör bulunduğu müjdesiyle mutlulukların en büyüğünü yaşayan Özlem Elsiz, bu kadar kısa sürede verici bulunmasına inanamadı ve donör bulunduğu haberinin "nazar değeceği" korkusuyla nakilden sonra verilmesini istedi. Nitekim nakil geçen 29 Ocak'ta gerçekleşirken, nakil öncesinde soruları yanıtlayan Elsiz, şöyle konuştu: "7 kardeşten verici çıkmayınca yabancıdan hiç çıkmaz demiştim, umutsuzdum. Ama imdadımıza Türkök yetişti. Kardeşlerimin başlattığı kampanya ile sesimizi duyurduk, Türkök'e bağış yapıldı ve bana hayat verecek ilik bulundu. Hastalara mesajım; umutlarınızı yitirmeyin, Türkök'e bağış arttıkça size de çıkacaktır. Önümde kemoterapi ve nakil süreci var. Bu süreç de zor ama moralimizi yüksek tutmamız gerekiyor. Kızım, ailem dört gözle beni bekliyor. Bağış yapan herkese teşekkür ediyorum. Kimse benim kadar umutsuz olmasın. Bana çıktığı gibi herkese çıkar, yeter ki bağışçı sayısı artsın."

20-60 BİNDE ŞANS BİR

Öte yandan iki tam uyumlu donör bulunmasının Özlem Hanım açısından çok sevindirici olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kadıköylü, nakil süreci hakkında bilgi verdi. Donör bulunmasıyla mutlu olduklarını anlatan Kadıköylü, "Özlem hanım için büyük şans. Rastgele bir kişinin bir hastaya verici olma olasılığı 20-60 binde bir. Doğal olarak bulunma olasılığı düşük. Ancak donör veri tabanı ne kadar çok olursa o havuzdan tutma olasılığı o kadar artmakta. Özlem hanım 20-60 binde bir şansı yakaladı. Bu hastalık herkesin başına gelebilir o yüzden duyarlı olmak, kemik iliği bankalarına bağış yapmak çok önemli" dedi.

Özlem’e Hayat Bağışı

Özlem’e Hayat Bağışı

Özlem’e Hayat Bağışı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim