• BIST 9071.89
  • Altın 2325.249
  • Dolar 32.3748
  • Euro 35.032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

ÖZKAN A gemisindeki esaret devam ediyor

ÖZKAN A gemisindeki esaret devam ediyor
Suriye'nin liman kenti Tartus açıklarında demirleyen Marshall Adaları bayraklı tankerde mahsur kalan 16 Türk personel Ocak ayından beri karaya ayak basamadı.

İstanbul merkezli Neptun Denizcilik mülkiyetinde bulunan 7 bin 718 DWT kapasiteli Marshall Adaları bayraklı M/T OZKAN A isimli kimyasal tanker, 16 personeli ile birlikte 5 aydır Suriye'nin Tartus Limanı'nda bekletiliyor.

Tartus Limanı içerisinde birkaç kilometre açığına demirleyen geminin 16 Türk personeli 5 aydır gemiden inemiyor. İhtiyaçları gemi sahibi şirketin limanda anlaştığı acente tarafından haftalık olarak sağlanıyor.

Taşıyıcı şirketin Suriyeli alıcıdan paranın tahsil edilememesi nedeniyle geminin yükünü boşaltamadığı, bu nedenle geminin limandan çıkışına izin verilmediği belirtiliyor. Çıkışına izin verilmeyen, pasaport ve tüm evraklarına el konulan gemi personeli, Dışişleri Bakanlığı’ndan yardım bekliyor.

Geminin kaptanı Mesut Tutçu, “Sürekli olarak limana savaş gemileri girip çıkıyor. Zaman zaman silah sesleri duyuyoruz. Ailemizi çok özledik. Bir an önce dönmek istiyoruz. Bütün gün güvertede yürüyor arkadaşlar. Hiçbirimizin psikolojisi iyi değil. Bize akıl sağlığımızı kaybettirdiler, aylardır ha bugün ha yarın diyerek. Şirketimiz sürekli olarak bize sorunun 1 hafta içinde çözüleceği söylüyor. Ama çözülen bir şey yok. Aramızda 12 aydır gemide olan arkadaşlar var. Ailelerini göremediler. Başmühendisimizin eşi üzüntüden kalp krizi geçirmiş.” ifadelerini kullanıyor.

Geminin bağlı olduğu Metmar Denizcilik Genel Müdürü Mehmet Altun,  taşınan yükün alıcısı ve taşıyıcısı arasında ticarî bir problem olduğunu, sorunun çözülmesinin ardından geminin limandan ayrılacağını savunuyor.

turkdenizciler.jpg

PERSONELİN İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Konu ile ilgili Deniz Haber Ajansı'na açıklamada bulunan geminin armatörü Neptun Denizcilik yetkilisi Yavuz Alaybeyoğlu, alıcı ile satıcı arasındaki maddi sorunlardan dolayı geminin 5 aydır Suriye'nin Tartus Limanı'nda tutulduğunu belirterek şunları kaydetti; "P&I Club ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Suriye'ye uygulanan ambargodan dolayı yasaklı bölge sınıfta nitelendirildi. Ancak gemide bulunan personelimizin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Maaşlarını eksiksiz olarak yatırıyoruz. Gemiye yüklenecek yakıt ve diğer iaşe masrafları, tarafımızdan ilgili acenteye ödendi. Ancak bürokratik engellerden dolayı bazı gecikmeler yaşanıyor" dedi.

ozkan_a_buyuk.jpg

Haber: Recep CANPOLAT - İstanbul Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim