• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Özgürlüğün Elbisesini Dikti

Özgürlüğün Elbisesini Dikti
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi Ezgi Hakan Verdu Martinez, annesinin anneannesinin Yemen'den Anadolu'ya...

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi Ezgi Hakan Verdu Martinez, annesinin anneannesinin Yemen'den Anadolu'ya yolculuğunu seramik kuşlarla diktiği elbiseyle anlattı.

Göklerin özgürlük sevdalıları olarak bilinen kuşlar, huzuru ve barışı temsil ettiği gibi özgürlüğün de simgesi sayılır. Anneannesinin annesinin Yemen'den Anadolu topraklarına yolculuğunun ardından tutku ve mücadele dolu yaşam hikayesinden esinlenen Ezgi Hakan Verdu Martinez, bu simgeleri farklı coğrafyalarda geçirilen ömürle birleştirip, seramik elbiseye işleyerek ölümsüzleştirdi.

YEMEN'DEN ANADOLU'YA UZANAN YAŞAM MÜCADELESİ

Verdu Martinez, açıklamalarına mavi seramik elbiseyi yaparken esinlendiği hikayeyi anlatarak başladı. Verdu Martinez hikayeyi, "1915'te Türk askeri doktor olan büyük dedesi I. Dünya Savaşı'nda Ankara'dan Yemen'e gönderilir ve orada Yemenli Fatma'ya aşık olur. Evlenirler ve savaş sonunda Anadolu topraklarına dönerler beraber. Türkçe'yi bilmese de umut ve aşk dolu kalbiyle eşiyle gelmeyi kabul eden Fatma Hanım aşkı uğruna memleketini terk etmiştir. Bedenini ve güzelliğini ortaya çıkaran, ruhunu yansıtan, adeta onun mahremi elbiseleri, kısa süre içinde eşini kaybettikten sonra onun yalnızlığını paylaşır, bedenini sarar sarmalar. Elbiselerinin duruşunda hafif ve ince sesi duyulur, sesinde sonsuz hikâyelerle kendi maneviyatını anlatır" şeklinde anlattı.

"YAŞAMA OLAN BAĞLILIĞI BU SERAMİK ELBİSEYLE ÖLÜMSÜZLEŞTİRMEK İSTEDİM"

Bu çalışmayı yaparken farklı coğrafyalarda geçirilen hayatı, mavinin farklı tonlarında seramik kuşlarla anlatmaya çalıştığını ifade eden Verdu Martinez, elbiseyi 4 ay gibi bir sürede tamamladığını aktardı. Görenlerin esere dokunmak istediğini ama kırılganlığı nedeniyle çekindiklerini vurgulayan Verdu Martinez, "Annemin anneannesinin kırılgan hassas hikayesine rağmen yaşama olan bağlılığını bu seramik elbiseyle ölümsüzleştirmek istedim. Önce renkli çamurdan tek tek şekillendirdiğim birimleri, pişirdikten sonra tellerle elbise formunda birbirine bağlayarak ördüm. Seramik Sanatçısı Erdinç Bakla bu tarzımdan dolayı beni seramiğin terzisi olarak adlandırıyor. Seramik elbise fikri malzemenin sert ama kırılgan olması, kumaştan çok farklı olması nedeniyle izleyicileri şaşırtıyor. Çağdaş sanatçıların farklı malzemeler kullanarak, düşüncelerini ifade etmede sınırları zorlamasının hayal gücünü zenginleştirdiği kanısındayım" dedi.

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi Ezgi Hakan Verdu Martinez'in kuş motifleriyle yaptığı eser, yurt içi ve yurt dışında çeşitli etkinliklerde sergileniyor. Ayrıca sanatçının "www.ezgihakanvmartinez.com" isimli internet sitesinde diğer çalışmaları da yer alıyor.

Özgürlüğün Elbisesini Dikti

Özgürlüğün Elbisesini Dikti

Özgürlüğün Elbisesini Dikti

Özgürlüğün Elbisesini Dikti

Özgürlüğün Elbisesini Dikti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim