• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Özel Kastamonu İsfendiyar Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Serdar Bozkurt:

Özel Kastamonu İsfendiyar Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Serdar Bozkurt:
Özel Kastamonu İsfendiyar Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Serdar Bozkurt, kalın barsak poliplerinin zamanla kansere dönüşebileceğini...

Özel Kastamonu İsfendiyar Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Serdar Bozkurt, kalın barsak poliplerinin zamanla kansere dönüşebileceğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Op. Dr. Bozkurt, Kastamonu'da, muhtemel diyetsel veya ailesel faktörler gibi etkenlerin etkili olmasından dolayı kalın barsak polipleriyle sıkça karşılaştıklarını belirterek, "Herkeste görülebilmekle birlikte 50 yaş ve üzerinde, sigara içenlerde, aşırı kilolu olanlarda, aşırı yağlı ve düşük lifli gıdalarla beslenenlerde ve ailesinde kolon polipi öyküsü olan kişilerde görülme riski daha yüksek olmaktadır" dedi.

Kalın barsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın barsak içine doğru çıkıntı yapacak şekilde büyüdüğüne dikkat çeken Op. Dr. Bozkurt, "Kalın barsak kanserlerinin büyük bir çoğunluğu bu poliplerden köken alır. Polipler büyümedikçe genelde belirti vermez. Makattan kanama, karın ağrısı, bazen ishal, kabızlık nadir görülen diğer bulgulardır. Polip, bir kez gelişti mi ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kolonoskopi esnasında saptanan tüm polipler, polipektomi adı verilen ağrısız bir işlemle çıkartılır. Büyüklüğü nedeni ile kolonoskopi esnasında çıkartılamayan poliplerin ameliyatla çıkartılması gerekir" diye konuştu.

POLİP KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

Poliplerin zamanla kansere dönüşebileceğini vurgulayan Op. Dr. Bozkurt, şöyle konuştu:

"Kalın barsak kanseri genel olarak bir kalın barsak polibinin yıllar içerisinde değişikliğe uğrayarak habisleşmesi sonucu oluşur. Günümüzde kolonoskopi işlemi yaygın olarak sedasyon eşliğinde (hasta uyutularak) yapılmaktadır. İşlem esnasında eğer polip saptanırsa polipektomi ile ağrısız bir şekilde polip alınmakta ve dolayısıyla hem polip ortadan kaldırılmakta hem de patolojik incelemeye gönderilmiş olmaktadır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim