• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Özel eğitimin bedeli 600 bin lira

Özel eğitimin bedeli 600 bin lira
Özel okul hayali kuran aileler kolejler için 25 bin ila 85 bin lira arasında para ödemek zorunda. 'Çocuğum öğrencilik hayatı boyunca sadece özel okula gitsin' diyenler ortalama 600 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda.

ÖĞRENCİLERİNİ Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarından bazılarının sonuçlarına göre alacak olan Türk ve yabancı liseler taban puanlarını açıklamaya başladı. Okullarda kayıtlar 24 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Fakat istediğiniz okula kayıt için çocuğunuz puanının yüksek olması tek başına yeterli değil. Çocuğunu kalbur üstü bir okula gönderebilmeniz için maddi durumunuzun da çok iyi olması gerekiyor. Bunun nedeni ise özel okul ücretlerinin adeta çıldırmış olması.

YOK ARTIK ROBERT

Çocuklarının kolejde okutmak isteyen veliler, en azından 25 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda. Bu tabii sadece okul parası. Bu ücret servis, yemek ve ekstra okul gezileri derken 30-35 bin liraya kadar çıkıyor. Tabii dediğimiz gibi, bu sadece başlanıç fiyatı. İstanbul'da çoğu anne babanın hayalini kurduğu okulların ücreti bunun çok daha üzerinde.

Ama burada Robert Kolej'e ayrı bir parantez açmak da  fayda var. Çocuğunu Robert'e göndermek isteyen bir ailenin yıllık ödemesi gereken para 53.250 lira. 10 taksitte ödeyecekseniz, bir de çocuğunuzun okulda yatılı kalmasını istiyorsanız söz konusu rakam 84 bin lirayı bile aşıyor.

O PARAYA HARVARD'A YOLLARSIN!

Türkiye'de bu paraları ödeyebilecek kişi sayısı çok değil. Bir yandan da şöyle düşünen aileler de çoğunlukta: İlköğretim ve lisede çocuğumu özel okula göndereceğime üniversiteye kadar beklerim. Bu parayı çocuğumun üniversite eğitimi için harcarım.

Örnek olarak, bir çocuğun ilkokuldan üniversiteye kadar özel okulda okuduğunu düşünelim. Toplam 12 yılda ödenen para neredeyse 500 bin lirayı buluyor. Bununla birlikte çocuğunuz istediğiniz üniversitede okutmanız mümkün.

Hatta biraz daha para bulabilirseniz çocuğunuz Harvard'da (yıllık yaklaşık 160 bin lira) bile okuyabilir tabii kabul edilirse...

Neye göre alacaklar?

Yabancı özel okulların bir kısmı bakanlığın, devlet liselerine giriş için hesapladığı Yerleştirmeye Esas Puan (YEP), bir kısmı da Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nda (TEOG) dört dersi dikkate alarak öğrenci kaydı yapacak. Her özel okul için birinci ve ikinci dönem TEOG ortak sınav ağırlıkları farklı olacak. 

Üniversiteler 50 bine çıkıyor

TONLA para ödeyip çocuğunuzu koleje gönderdiniz diyelim... Bunun bir de üniversitesi var. Nitekim özel okul hiçbir zaman üniversiteyi size garanti etmiyor.

Sadece çocuğunuzun şansını yükseltiyor. Bugün Türkiye'de özel üniversite masrafları da yıllık 20 bin lira ila 50 bin lira arasında değişiyor.

 

İşte dudak uçuklatan hesap

 

Peki çocuğunuzun anaokulundan üniversite son sınıfa kadar özelde okumasının ortalama maliyeti ne kadar. Basit bir hesap yapalım: Anaokulu 8 bin lira, ilköğretim 160 bin lira (yıllık 20 bin liradan 8 yıl), lise 160 bin lira (yıllık 40 bin liradan 4 yıl) ve üniversite yine 160 bin lira (yıllık 40 bin liradan 4 yıl).

Tabii bu sadece okula verdiğiniz para. Buna servis ve yemek gibi yan ücretler dahil değil. Bunlar da dahil edildiğinde 17 yıllık ücret 600 bin lirayı buluyor.

Anaokulları bile 8 bin lira olmuş

GELECEK yıl çocuğu anaokuluna gidecek velilerin ise en az 8 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. İlkokul ve ortaokullarda da ücretler 10 bin ile 38 bin TL arasında değişiyor.

Bunların bazılarına yemek, servis, eğitsel etkinlikler ile KDV oranları dahil olurken bazılarında değil. Yemek ve servis ücretleri için de en az 4 bin TL bütçe ayırmak şart.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim