• BIST 9693.46
  • Altın 2511.683
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7761
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Özel Deva Hastanesi’nden Öğrencilere Psikoloji Semineri

Özel Deva Hastanesi’nden Öğrencilere Psikoloji Semineri
Özel Deva Hastanesi Psikolog Ayten Belemir Yavaşoğlu, Mütercim Asım Ortaokulu öğrencilerine, ergenlik dönemi psikolojisine yönelik seminer verdi.

Özel Deva Hastanesi Psikolog Ayten Belemir Yavaşoğlu, Mütercim Asım Ortaokulu öğrencilerine, ergenlik dönemi psikolojisine yönelik seminer verdi.

Özel Deva Hastanesi Psikolog Ayten Belemir Yavaşoğlu, Mütercim Asım Ortaokulu öğrencilerine, ergenlik dönemi psikolojisine yönelik seminer verdi. Ergenlik döneminin, gelişim sürecinin en önemli evresi olduğunu vurgulayan Yavaşoğlu, "Çocukluktan erişkinliğe geçiş olan ergenlik döneminde bireyde hızlı bir gelişim yaşanmaktadır. Erişkin yaşamda sağlıklı ve mutlu bir yaşantı ancak içinde bulunduğunuz ve ergenlik olarak tanımlanan bu değişim döneminde yeterli bilgi, beceri, uygun tutum ve değerlerin kazanılması ile sağlanabilmektedir" dedi.

BU SORULARI KENDİNİZE SORUN

Ergenlik dönemini, insanın içinde fırtınaların koptuğu, sosyal, psikolojik, fiziksel değişimlerin bir arada yaşandığı, çocuklukla erişginlik arasında yer alan, hızlı bir büyüme, gelişme ve olgunlaşmanın olduğu dönem olarak tanımlayan Yavaşoğlu, "Bu dönemde kendinize; Neden böyle sakarca davranıyorum? Niye elimi kolumu koyacak yer bulamıyorum? Niçin vücudum tanıyamacağım kadar hızlı değişiyor? Neden sesimi kontrol edemiyorum? Duygularımın böyle sık sık değişmesinin nedeni ne? Kendimi tanıyor muyum? gibi sorular soracaksınız ve bu soruların tek yanıtının "Gelişiyorum" olacağını fark edeceksiniz" dedi.

ÇOCUKLAR SADECE BÜYÜR, ERGENLER İSE HEM BÜYÜR HEM DEĞİŞİR

Gençlik dönemindeki yaş sınırlarında, cinsler arasında belirgin bir farklılık görüldüğünü dile getiren Yavaşoğlu, "Ergenlik özelliklerinin başlamasında çevresel, kalıtsal ve ruhsal etmenler önemli roller oynamaktadır. Kızların erkeklere oranla ortalama 2 yıl kadar önce olgunlaşmaları nedeniyle, ergenlik dönemi kızlarda ortalama 10-11, erkeklerde 12-13 yaşlarında başlar. Genellikle 10-20 yaşları arasındaki evre ergenlik dönemi olarak kabul edilir. Ergenlik döneminin ilk yıllarında bedeninizdeki hızlı gelişmelere ayak uydurmanız zaman alabilir. Kendinizde ve arkadaşlarınızda gördüğünüz değişiklikleri merak edersiniz. Bedeninizdeki gelişme ve değişmeyi daha iyi anlayabilmek ve özümseyebilmek için de fırsat bulduğunuzda aynanın karşısına geçmeniz doğaldır" dedi.

ERGENLİK DÖNEMİNDE EN SIK RASTLANAN DUYGU BİÇİMLERİ

Ergenlik dönemindeki bireyin duygusal dünyasında bazı çelişkilerin ortaya çıktığını söyleyen Yavaşoğlu, "Bu dönemde kendine güven, korku, endişe, öfke, sevgi, sorumluluk, hüzün gibi duygusal tepkiler yaşanmaktadır. Ergenin bu duygusal tepkilerini etkileyen başlıca faktörler arasında; sağlık durumu, zeka düzeyi, cinsiyet, okul başarısı ve sosyal kabul düzeyi yer almaktadır. Özellikle sağlık koşullarıyla duygusal tepkiler arasında önemli bir ilişki vardır. Kötü sağlık koşulları bünyeyi aşırı duygusal kılabilir. Bu dönemde duygular ergenin tüm yaşamında etkili olur. Küçük bir kırıklık ergenin yakın çevresindeki ilişkilerini doğrudan etkiler. Duyguların şiddetlenmesi sonucu, gerginliğin doğurduğu belirli alışkanlıklar görülür. Bu alışkanlıklardan en yaygın olanı, iyi uyum sağlayamayanlar da görülen tırnak yeme alışkanlığıdır. Gerginlik azalttıkça ve genç, dış görünümüne önem vermeye başladıkça, tırnak yemede de belirgin bir azalma görülür. Bu dönem içerisinde bireyde; yalnızlık isteği, çalışma isteksizliği, disipline karşı direniş, çekingenlik, fazla hayal kurma, duygululuk halinin artması şeklinde tutum ve davranış özellikleri görülür" şeklinde açıklama yaptı.

Mütercim Asım Ortaokulu öğrencileri tarafından seminer sonunda Özel Deva Hastanesi Psikolog Ayten Belemir Yavaşoğlu'na çiçek takdim edildi.

Özel Deva Hastanesi’nden Öğrencilere Psikoloji Semineri

Özel Deva Hastanesi’nden Öğrencilere Psikoloji Semineri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim