• BIST 9714.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Özcan: “1 Litre Atık Yağ 1 Milyon Litre İçme Suyunu Kirletmektedir”

Özcan: “1 Litre Atık Yağ 1 Milyon Litre İçme Suyunu Kirletmektedir”
Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan bitkisel atık yağların çevresel etkileri hakkında yaptığı açıklamada, "1 Litre atık yağ doğaya...

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan bitkisel atık yağların çevresel etkileri hakkında yaptığı açıklamada, "1 Litre atık yağ doğaya bırakıldığı zaman 1 milyon litre içme suyunu kirletebildiğini unutmayalım" dedi.

Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, "Çevreyi kirletmekte ve bulunduğu ortamda yaşayan canlılara zarar vermektedir. Yeraltı sularını kirletmekte, su altı canlı varlıklarını etkilemekte, kanalizasyon sistemlerinde ve atık su arıtma tesislerinde tıkanıklıklara sebebiyet vermektedir. Atık yağlar toprağa döküldüğünde kirlenmelere neden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda atık su kirliliğinin yüzde 25'ini kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların oluşturduğu bulunmuştur. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar, denizlere, göllere ve akarsulara ulaştığında suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu, başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açmaktadır. Ayrıca atık bitkisel yağlar özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplamakta ve oksijen transferini önleyerek su altı canlı varlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye'de her yıl 350 bin ton bitkisel atık yağın üretildiğini, 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirletebildiğini, kanserojen etkileri nedeniyle insan sağlığını tehdit ettiğini, ısınan atık yağların evsel çöpler ile karıştığında çöplüklerde yangınlara sebebiyet verebileceğini, bitkisel atık yağlarımızı geri dönüşüme kazandırmamız gerektiğini, böylelikle atık yağların bir çevre sorunu olmaktan çıkarak ülke ekonomisine katkı sağladığını unutmayalım. Bu sebepten dolayı atık yağları lavaboya dökmeyin. Vatandaşlarımız evlerde biriktirdikleri bitkisel atık yağları merkez belediyesiyle sözleşmeli bitkisel atık yağ toplama ve geri kazanım firmasının şehir merkezinde muhtelif yerlerde bulunan atık yağ toplama bidonlarına bırakabilirler. Bu konuda ki soru ve sorunlar, mesai saatlerinde İl Müdürlüğümüz, 7 gün 24 saat hizmet veren Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattımıza iletilebilir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim