• BIST 9575.35
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Oyuncu Atilla Alpar’dan Şeyh Şamil Performansı

Oyuncu Atilla Alpar’dan Şeyh Şamil Performansı
Başiskele Belediyesi tarafından Kuzey Kafkasya halklarının dini ve siyasi lideri Şeyh Şamil'i anma etkinliği düzenlendi.

Başiskele Belediyesi tarafından Kuzey Kafkasya halklarının dini ve siyasi lideri Şeyh Şamil'i anma etkinliği düzenlendi. Gecede düzenlenen tiyatro oyununda Şeyh Şamil'i canlandıran oyuncu Atilla Alpar, büyük alkış aldı.

Başiskele Belediyesi tarafından Kuzey Kafkasya'nın dini ve siyasi lideri Şeyh Şamil'in hayatını anlatan bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Başiskele Belediyesi Yeniköy Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Tiyatro Oyuncusu Atilla Alpar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz'ın yaptığı selamlama konuşmasının ardından oyuncu Atilla Alpar, Kafkas Savaşı'nda Şeyh Şamil'in Ruslarla olan mücadelesini tiyatro ile sergiledi. Oyunu seyreden vatandaşlar duygulu anlar yaşadı.

Tiyatronun ardından büyük alkış alan oyuncu Alpar'a Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz çiçek takdim ederek teşekkür etti.

ŞEYH ŞAMİL KİMDİR?

Şeyh Şamil Dağıstan'nın Gimri Köyü'nde 1797 dünyaya geldi. Kuzey Kafkasya halklarının, Avar, kökenli siyasi ve dini önderi. Kafkas Savaşı'nda Rus karşıtı direnişin lideri ve Dağıstan'la Çeçenya'nın 3. imamı Şeyh Şamil olarak da anılır. Hamzat'tan sonra Kafkasya'daki direnişçilerin komutanıdır ve aynı zamanda Nakşibendi şeyhlerinden Seyyid Cemaleddin Kumuki'nin halifelerindendi. Kafkasya'nın hürriyeti için mücadele etmiş olan Kumuk kökenli lider doğduğu Dağıstan'da, Kafkasya'da ve tüm İslam ülkelerinde hala ün sahibidir. Yirmi beş yıl sürdürdüğü savaş ile onu izleyenlerin benimsediği fikir İslam ve tasavvuf bugün de Kafkas halklarını etkiliyor.

Genç yaşlarda Dağıstan'ın önemli bir dini lideri olan Şeyh Cemalettin Gazi Kumuki'den ders almıştır. 15 yaşında at binip kılıç kuşanmıştır. Yirmi yaşında bir sürü spor dalında yetenek sahibi bir hale gelmiştir. Ayrıca Nakşibendi tarikatında aldığı bu eğitim onda Rusların, Kafkasya'da ortadan kaldırmak istediği İslâmiyeti, tekrar ihya etmek ve yaymak için uğraşmasına, özgürlük, direniş ve İslam Birliği gibi bazı düşüncelerin gelişmesini sağlamıştır. Rusya İmparatorluğu'na karşı Dağıstan'da başlattığı savaşını Çeçenistan'da sürdürmüştür. Hatta bir dönem savaş Kuzeybatı Kafkasya'da Çerkesya'nın tamamını da içine almıştır.

Şeyh Şamil, 1870 yılında Rusya'dan ayrılarak önce İstanbul'a uğrar. Sultan Abdülaziz tarafından karşılanarak sarayda ağırlanır. Şamil'in İstanbul'a uğradığı haberi duyulduğunda, halk Şeyh Şamil'i görebilmek için saray kapılarına akın etmiştir. Şeyh Şamil, 4 Şubat 1871 yılında Hac ziyareti için bulunduğu Arabistan'da vefat etmiş ve Medine'de Cennet-ül Baki mezarlığında Rufai tarikatının şeyhi Seyyid Rüfai tarafından cenaze namazı kıldırılarak defnedilmiştir.

Oyuncu Atilla Alpar’dan Şeyh Şamil Performansı

Oyuncu Atilla Alpar’dan Şeyh Şamil Performansı

Oyuncu Atilla Alpar’dan Şeyh Şamil Performansı

Oyuncu Atilla Alpar’dan Şeyh Şamil Performansı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim