• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

OTONOMİ Başkanı Erkoç’tan ‘yan sanayi’ düzenlemesine destek

OTONOMİ Başkanı Erkoç’tan ‘yan sanayi’ düzenlemesine destek
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) ve OTONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, Rekabet Kurumu'nun (RK)...

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) ve OTONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, Rekabet Kurumu'nun (RK) araçların özel servislerde bakım ve onarımı ile yerli üretim eşdeğer yedek parça kullanımını garanti iptali için gerekçe olmaktan çıkaracak düzenlemeye destek verdi. Erkoç, "Bu esas olarak araç sahipleri ve aynı zamanda otomotiv yan sanayi lehine bir düzenlemedir, destekliyoruz." dedi.

OTONOMİ Başkanı Aydın Erkoç, Rekabet Kurumu'nun (RK) AB mevzuatına uyum amacıyla hazırlayarak tartışmaya açtığı "Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği Taslağı" hakkında görüşlerine başvurduklarını kaydetti. Düzenlemenin halen uygulamada yan sanayi aleyhine var olan bazı koşulları düzeltecek nitelikte olduğunu belirten Erkoç, düzenleme ile artık özel servislerde bakım onarım yaptırmak ve yan sanayi parçası, yani yerli üretim eşdeğer yedek parça kullanmanın direkt olarak garanti iptali için gerekçe olamayacağını söyledi. Erkoç, "Böylece araç sahibi ve servis firmaları için daha ucuza gelen yerli sanayi parçası kullanımının önündeki engeller kalkıyor. Araç sahiplerinin, araçlarının periyodik muayenelerinde ve tamir ya da bakım gerektiren diğer durumlarda, az sayıdaki yetkili servislere gittiklerinde astronomik ücretler ödemek zorunda kalabilir. Bu durumun ise esas olarak değişen yedek parçalardan kaynaklanıyor." ifadesinde bulundu.

Garanti kapsamında orijinal yedek parça kullanma zorunluluğu ve bu parçaların genelde ithal olmasının, faturayı kabarttığını aktaran Erkoç, garanti süresi içinde sadece yetkili servisten hizmet alma zorunluluğunun rekabeti de kısıtlayan bir faktör olduğunu dile getirdi. OTONOMİ Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi özel servislerde bakım yaptırma garantiyi bozmayacaksa, serbest rekabet ortamında tüketici lehine bir durum ortaya çıkacak. Orijinali ile aynı kalitedeki yerli yan sanayi ürünü yedek parçaların kullanımı da tüketicinin maliyetini oldukça aşağı çekecek. Sonuçta bu, esas olarak tüketici, yani araç sahipleri lehine bir düzenlemedir. Aynı zamanda yerli yedek parça ve servis sektörünü geliştirecek bir düzenlemedir, destekliyoruz. Ancak tebliği detaylı olarak inceleyeceğiz, ayrıntılara da bakacağız."

OTOMOTİV YAN SANAYİ HAYATİ ÖNEMDE

Aydın Erkoç, otomotiv ana sanayine yedek parça üreten yan sanayinin, Türkiye ekonomisinin sürükleyici sektörü ve aynı zamanda ihracat şampiyonu olduğuna işaret etti. Türk otomotiv sektörü içerisinde çok önemli bir yer tutan otomotiv yan sanayiinin ürettiği yedek parçalar ile dünya çapında bir rekabet gücüne ulaştığını belirten Erkoç, sektöre yönelik ulusal mevzuatta yer alan kısıt ve engellerin de kaldırılmasının doğru bir karar olacağını vurguladı.

OTONOMİ Başkanı, otomotiv yan sanayinin önemi ve ülke ekonomisine katkıları hakkında şu bilgileri verdi:

"Türkiye'nin en büyük bin sanayi kuruluşu içerisinde 44 otomotiv yan sanayi kuruluşu bulunuyor. 500 büyük sanayi firmasından 8'i otomotiv yan sanayinden. Yılda 6-7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv yan sanayinin toplam ihracatımızdaki payı yaklaşık yüzde 6 civarındadır. Türkiye'deki her 100 firmadan yaklaşık yüzde 0,4 ü otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor. Türkiye'de istihdam edilen her bin kişiden 6'sı otomotiv yan sanayinde çalışıyor. Otomotiv yan sanayi 150 bin kişiye direkt, yaklaşık 750 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlamaktadır. Sektörde istihdam edilen her 100 kişiden 6'sı da mühendistir. Sektör, taşıt araçları üreticilerine üretim aşamasında ekipman desteği vermenin yanında yedek parça ve aksesuar tedariki de sağlamaktadır. Otomotiv yan sanayi, teknolojinin en hızlı geliştiği sanayi kollarından biridir. Dünya markalarına "sıfır hata" ile ürün sevk eden Türk Otomotiv Yan Sanayi, sadece Türkiye'deki araç üretim fabrikalarına değil, AB ülkelerindeki fabrikalara da yüksek oranda ihracat yapmaktadır. Otomotiv yan sanayimizin bu kadar güçlü olduğu ve rekabet gücüne ulaştığı ülkemizde, ulusal mevzuatta yer alan bazı kısıtların da bir an önce kaldırılması yerindedir. Bu tebliğ taslağı, esas olarak en çok da tüketiciler lehine bir düzenlemedir."

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim