• BIST 9524.59
  • Altın 2491.131
  • Dolar 32.5069
  • Euro 34.7136
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Otodaki yüzde 25’lik daralma lastik sektörünü de vurdu

Otodaki yüzde 25’lik daralma lastik sektörünü de vurdu
Otomotiv sektörünün ilk 3 ayda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı, kur artışı ve kredi sınırlamasıyla birlikte yüzde 25 daralması lastik sektörünü de vurdu.

ÖzelTüketim Vergisi (ÖTV) zammı, yüksek kur ve otomobil kredilerine getirilen kısıtlamalar, otomotiv sektörünün yanı sıra yan sektörleri de olumsuz etkilemeye başladı. Bu sektörlerin başındaysa lastik sektörü bulunuyor. Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, geçen yıl yüzde 12’nin üzerinde büyüyen Türkiye lastik pazarının kredi kartıyla alışverişe yönelik sınırlamalar, ÖTV artışı ve otomotivdeki daralmanın etkisiyle bu yıl sadece yüzde 3 seviyesinde büyüyeceğini söyledi.

KIŞ LASTİĞİ ETKİSİ
Sabancı Holding ve Japon Bridgestone’un ortaklığındaki Brisa’nın yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Bayman, “2013 yılında başlayan kur ve faiz yükselişleri, ÖTV artışı, kredi kartıyla alışverişe yönelik sınırlamalar, araç satışındaki peşinat şartı ve seçim süreci gibi faktörlerin etkilerini ilk çeyrek itibariyle hissetmeye başladık” dedi. Otomotivin ilk çeyrekte yüzde 24.5 küçüldüğünü ifade eden Bayman, “Buna bağlı olarak orijinal ekipman lastikleri pazarı da daralıyor. Kış lastiği satışlarının nisana kadar sürmesi, lastikteki daralmanın otomotive göre sert olmasını engelledi. İlk çeyrekte lastikteki daralma yüzde 10 civarı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

UCUZA GİTTİ

Kış lastiği kullanımına yönelik yapılan düzenlemenin 2013’teki lastik sektöründeki artışın arkasındaki en büyük güçlerden biri olduğunu söyleyen Bayman, geçen yıl kış lastiği satışlarının ikiye katlandığını dile getirdi. Bayman, düzenlemenin ardından Türkiye’nin, Avrupa’da Almanya’dan sonra en yüksek kış lastiği kullanım oranına ulaştığını ifade ederek şöyle devam etti: “2012 yılında da  650 bin adetlik kış lastiği satılmıştı. Geçen yıl ise bu rakam 1 milyon 300 bin adede çıktı. Son çeyrekte satışlarda önemli bir artış oldu. İlk defa kış lastiğini yaz lastiğinden ucuza sattık. Ancak kar yağmadığı için de önemli bir stok 
elimizde kaldı.”
Brisa ‘çift hane’ büyüyecek
Brisa olarak bu yıl satış ve kârlılıkta önemli hedeflerinin olduğunu belirten Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, büyümenin ise ihracatın da desteğiyle çift haneye ulaşmasını beklediklerini söyledi. Bayman, “Türkiye pazarında adet olarak her segmentte pazarı üzerinde büyüme hedefimiz var. Çift haneye varan bir büyüme bekliyoruz. Toplam satışlarımızda ise, adet olarak yüzde 10, cirosal anlamda da yüzde 15 büyüme hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 
Geçen yıl 9.5 milyon adet lastik satışı gerçekleştiren Brisa’nın satış gelirleri yüzde 5 artışla 1.5 milyar lira, net kârı ise yüzde 51 artışla 144 milyon lira olmuştu.

KÂRLILIĞI YÜKSEK ÜLKELERDE BÜYÜYOR
Bayman’ın verdiği bilgiye göre, net kârdaki yüksek artış, satış karmasındaki iyileşme, şirketin kârlılığı daha fazla olan ülkelerdeki pozisyonunu güçlendirmesi ve maliyetleri kontrol altına almasından kaynaklandı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim