• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Otobüsçülerden korsan taşımaya tepki

Otobüsçülerden korsan taşımaya tepki
Ramazan Bayramı'na ramak kala otogarlara akın artıyor. Bayramda yakınlarını görmek için buralara gelen yolcular, otobüslerde yer bulamıyor ve korsan taşıtlara yöneliyor. Mahallelerden kalkan bu taşıtlara otobüs firmaları da tepkili.

Firmaların çatı örgütü Türkiye Otobüsçüler Federasyonu'nun (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan, korsanın sektörün aleyhine olduğuna işaret ediyor.

Erdoğan, emniyeti konuya duyarlı olmaya ve denetimleri arttırmaya davet ediyor. İlave olarak, "Denetimler otogarda değil de yol kenarında yapılmalı." diyor.

Erdoğan'a göre korsan otobüslerin markaları ile gerekli belgeleri bulunmuyor. Erdoğan, otogardan kalkmayan otobüslerin eksiğinin, gediğinin bulunduğunu dile getiriyor ve "Bir şehirden diğer şehre yönelen otobüslerin D1 (tarifeli taşıma) ve D2 (tarifesiz taşıma) belgeli olmaları gerekiyor. Dini bayramlar için D2 belgeleri veriliyor.

Bize bu bayramda da verildi. Tabii D2 belgeli otobüsler de bizim için önemli. Biz tabii bayram döneminde D2 belgeli otobüslerden de yararlanacak ve ek sefer yapma imkânı elde edeceğiz." ifadelerini kullanıyor.

Bayram nedeniyle otobüslerin doluluk oranının yüzde 100'ü aştığını belirten Erdoğan, "Bu bayram rahatız. Çünkü seçimlerin ve imtihanların hemen ardından otogarlarda yönelim arttı. Tatil alanlarına ve memleketlere yolculuklar başladı.

Doluluk oranı kimi hatlarda yüzde 100'ü aşıyor. Örneğin Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz hattı dolu. " diyor.

Bilet fiyatlarına da değinen Erdoğan, şunları kaydediyor:

"Biz de 3-4 sene evvelki fiyatlar uygulanıyor. Ortada bizim fiyatları arttırdığımız gibi yanlış bir algı var. Hâlbuki Ulaştırma Bakanlığı'nın belirlediği tavan fiyat 100 lira, bizim bunun yüzde 30'u kadar indirim yapma imkânımız var.

Yani halk, 70-80-90 liraya da fiyat bulabiliyor. Ama yaz döneminde, bayram döneminde indirimli bilet satma imkânımız yok. Durum böyle. Adam, kışın aldığı biletin fiyatının yazın 100 lira olduğunu görünce zam yaptığımızı zannediyor.

Biz otobüs fiyatlarını kendi başımıza ayarlamıyoruz. Ama şu bilinmeli uçak ve otomobille yapılan yolculuğun bedelin altında bedeller koyuyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim