• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Otobüs şoförleri cefalarının karşılığını alamıyor

Otobüs şoförleri cefalarının karşılığını alamıyor
Otobüs şoförlüğü, uzun yılların getirdiği tecrübe ile yapılabilen zor bir meslek olmasına rağmen, şoförler hak ettikleri parayı alamamaktan yakınıyor.

Otobüs şoförlüğü, uzun yılların getirdiği tecrübe ile yapılabilen zor bir meslek olmasına rağmen, şoförler hak ettikleri parayı alamamaktan yakınıyor. Buna ek olarak alınması gereken şoför belgelerinin fiyatları da şoförleri zorluyor.

42 sene otobüs şoförlüğü yapan, bugün ise özel bir otobüs firmasının bünyesinde araç dağıtımı görevini yürüten Mehmet Uyar, otobüs şoförleri üzerinden herkesin para kazandığını ifade etti. Şoförlerin birçok sıkıntısı olduğunu ancak seslerini duyuramadıklarını belirten Uyar, "Otobüsçülerin bu meslekte en çok dert yandıkları konu; araç kiralama bedelleri ve alınması gereken belge fiyatları. Ben eskiden otobüs şoförüydüm şuan bir firmada araçları yönlendiriyorum. İşin içinde olduğum için şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; araç kiralama bedelleri çok yüksek. Bu herkesi çok yıpratıyor. Buna ek olarak bu meslekte her şey masraf. Sigortalar dünya para. Bu meslekte otobüsçünün üstünden herkes para kazanıyor. Yazhanecisinden en tepesine kadar. Otobüsçüler çektikleri cefanın karşılığını alamıyorlar" şeklinde konuştu.

"Şoförlerin alması gereken belgeler çok pahalı"

Şoförlerin alması gereken belgelerin pahalılığından da yakınan Mehmet Uyar, ilgili makamlardan bu konuda yardım beklediklerini belirtti. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Uyar, "İster otobüs şoförü olsun ister kamyon şoförü olsun, her iki kesim de ucuza çalışıyorlar ve almak zorunda oldukları belgeler de çok pahalı. Bu meslekte SRC belgesinden psiko-tekniğine kadar birçok belge almak zorundasınız. Bunlar hep para. Bazen bu belgelerin hepsine sahip olsan dahi iş sahibi seni tutmuyor, ucuz şoförü tutuyor. Şoföre, belgesine göre para verilmesi lazım diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Alttan eleman yetişmiyor"

Otobüs şoförlüğünün bir senede öğrenebilecek bir meslek olmadığını söyleyen Mehmet Uyar, bu yüzden firmaların şoför bulmakta sıkıntı yaşadıklarının altını çizdi. Firmaların birçok boş otobüsü olduğunu, ancak bunları sürecek şoför bulmakta zorlandıklarını belirten Uyar, "Eskiden otobüs şoförlüğü daha güzeldi, şimdi her yer otobüs dolu. Müşteri de yok. Alttan eleman da yetişmiyor. Otobüs şoförlüğü tecrübe isteyen bir meslektir. Bir senede bir insanın bu işi kıvırması pek mümkün değil. O yüzden firmalar genelde şoförlerle yollarını ayırdıkları zaman, çalışacak eleman bulamadıkları için eski elemanlarını işe geri çağırmak durumunda kalıyorlar" dedi.

Otobüs şoförleri cefalarının karşılığını alamıyor

Otobüs şoförleri cefalarının karşılığını alamıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim