• BIST 9561.82
  • Altın 2480.673
  • Dolar 32.4889
  • Euro 34.5819
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C

Otizm Risklerini Arttıran Faktörler Ve İletişim Kurma Yöntemleri

Otizm Risklerini Arttıran Faktörler Ve İletişim Kurma Yöntemleri
Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, günümüzde otizm görülme sıklığının her bin çocukta bir olduğunu...

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, günümüzde otizm görülme sıklığının her bin çocukta bir olduğunu belirterek, "Doğumdan itibaren başlanılan süreçte ilk bir yıl içerisinde tanı ne kadar erken konulursa, tedavi sonuçları da o denli iyi olur. Tedavide amaç; aile bireylerinin de tedaviye katılımı sağlanarak, bireyin iletişim becerilerini artırmaktır" dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, 2 Nisan "Dünya Otizm Farkındalık Günü" sebebi ile otizm risklerini artıran faktörleri ve iletişim kurma yöntemlerine ilişkin bir açıklama yaptı. İlişki kurma ve iletişim becerilerinin sağlıklı kazanılmasının hayatın bir gereği olduğunu belirten Erol, "İletişim kurmadaki günümüzde sıklığı artan sorunlar, otistik bozukluk çatısı altında toplanmaktadır. Üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişim kurma becerilerinin azaldığı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir hastalıktır. Asperger sendromu gibi hastalıklarda otizm spektrumu arasında yer alır. Otizm kalıtsal kökenli bir rahatsızlıktır. Yani ailede görülmesi, ilerde ailedeki diğer bireylerde de görülme sıklığını artırır. Nadiren doğum sürecindeki sıkıntılardan dolayı da otizm sıklığının arttığı bildirilmektedir. Aşı uygulamalarının da otizm riskini artırdığı söylense de bilimsel veriler bu görüşü desteklememektedir" ifadelerini kullandı.

"OTİZMİN ERKEKLERDE GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIŞ GÖSTERİYOR"

"Günümüzde otizm görülme sıklığı her bin çocukta birdir" diyen Erol, "Yeni çalışmalar bu sıklığın giderek artmakta olduğunu, 500'de birlere kadar oranın artığını göstermektedir. Down Sendromunun bile 700'de bir oranında olduğunu düşünürsek, otistik bozukluğun yadsınamayacak boyutta fazla olduğunu kabul edebiliriz. Erkekler de görülme sıklığı, kız cinsiyete göre yaklaşık dört kat artmıştır" açıklamasında bulundu.

"İLK BİR YILDAKİ TANI VE TEDAVİ TÜM YAŞAMI ETKİLİYOR"

Ebeveynlerin genellikle çocuklarının yaşamının ilk iki yılında belirtileri fark ettiğini kaydeden Erol, şunları kaydetti:

"Otistik çocukların çok azı erişkin olduktan sonra bağımsız yaşamakta, bunlardan bir kısmı bunda başarılı olabilmektedir. Erken çocukluk döneminde yapılan davranışsal tedaviler çocuğun hayata hazırlanmasını kolaylaştırmakta, kendine bakabilme yetisini arttırmaktadır. Tanı konduğu an tedaviye başlanmalıdır. Özellikle doğumdan itibaren başlanılan süreçte ilk bir yıl içerisinde tanı ne kadar erken konulursa, tedavi sonuçları da o denli iyi olur. Günümüzde 6 aylık bebekte bile otizm tanısı konabilmektedir. Bu süre yaşamın ilk altı ayı bile olabilir. Tedavide amaç; aile bireylerinin de tedaviye katılımı sağlanarak, bireyin iletişim becerilerini artırmaktır."

"BEBEĞİNİ ÜÇÜNCÜ AYINI TAMAMLADIĞINDA GÖZ TAKİBİ YOK İSE DİKKAT EDİLMELİDİR"

Ne zaman doktora gidilmesiyle ilgili ise Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol, "Doğum anından itibaren başlayan süreç çok önemlidir. Bebeğini üçüncü ayını tamamladığında göz takibi yok ise dikkat edilmelidir. İlk bir yılını tamamlayan çocuklarda ise nesneleri parmakla işaret etme becerisi takip edilmeli ve ebeveynlerine karşı ilgisi az ise, henüz sözcük kullanmıyorsa ve on sekizinci ayını tamamladıysa, sosyal çevre yerine tekrarlayan objelere ilgisi varsa, sürekli araba tekerini çevirmek, çalışır durumdaki çamaşır makinesini izlemek gibi davranışları tekrarlıyorsa uzman desteği alınması gerekmektedir. Görme bozuklukları, işitme bozukluğu, cerabral palsi, uyaran eksikliği dediğimiz ebeveyn-çocuk iletişim eksikliği, genetik bir çok hastalıkta da benzer şikayetler görülebilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim