• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Otelciler Turizmde Teşvik Sistemine Revizyon İstiyor

Otelciler Turizmde Teşvik Sistemine Revizyon İstiyor
Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Ekim 2015'te Türkiye genelinde toplam 8 ayrı şehirde 12 yeni...

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Ekim 2015'te Türkiye genelinde toplam 8 ayrı şehirde 12 yeni otel projesinin teşvik belgesi aldığını ifade ederek, teşvik sisteminin revize edilerek turizm yatırımlarının Anadolu illerine yayılması konusunda ses getirecek ve yatırımcıları cesaretlendirecek düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

TUROB'un derlediği Ekonomi Bakanlığı'nın Ocak-Ekim 2015 dönemine ait "Yatırım Teşvik Belgeleri'ne ilişkin verilere göre, Ekim 2015'te Türkiye genelinde 8 ayrı şehirde 12 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı. Projelerin 315 milyon TL harcanarak tamamlanacağı belirtilirken, 10 aylık dönemde yatırımlarda parasal bazda yüzde 32'lik düşüş gerçekleştiği kaydedildi.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, yeni hükümetle özellikle teşvik sisteminin revize edilerek turizm yatırımlarının Anadolu illerine yayılması konusunda ses getirecek ve yatırımcıları cesaretlendirecek düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Bayındır, "Otel yatırımlarında aşağı yönlü ibre devam ederken, proje sayılarınki azalmaya rağmen yatırım tutarlarında artış yaşanıyor. Ocak -Ekim 2015 dönemine ait verilen "Yatırım Teşvik Belgeleri" Resmi Gazete'de yayımlandı. TUROB'un, Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan veriler üzerinden yaptığı değerlendirmeye göre, Ekim 2015'te Türkiye genelinde toplam 8 ayrı şehirde 12 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı. Toplamda 315 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde bin 78 yeni ek istihdam sağlanacak. Bu yatırımların tamamlanmasıyla yatak kapasitesi 3 bin 397 adet artacak. Geçen yılın aynı ayında 276 milyon TL'lik 14 yeni otel projesi için teşvik alınmıştı. Yani bu yıl proje sayısı azalsa da yatırım tutarı artış gösterdi. İstihdamda da benzer bir durum söz konusu. Bu yıl ekim ayındaki yatırımlar hayata geçirildiğinde bin 74 kişiye istihdam sağlanacak. Geçen yıl ekim ayında bu rakam 885 olmuştu" dedi.

"YILLIK BAZDA GERİLEME SÜRDÜ"

Ocak - Ekim 2015'i kapsayan 10 aylık dönemde 49 ayrı şehirde yeni yatırım yapacak otel sayısının 184'e, yatak sayısının 42 bin 373'e yükseldiğini kaydeden Bayındır, "Toplam yatırım miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 azalarak 2 milyar 978 milyon TL'ye geriledi. Yatırımların tamamlanmasının ardından istihdam edilecek kişi sayısı 10 bin 627 olacak. Geçen yılın aynı döneminde 55 ilde toplam 62 bin 253 yataklık 243 proje için teşvik alınmıştı. Yani bu yıl 59 adet daha az proje söz konusu. Geçen yıl aynı dönemde yatırım tutarı ise 3 milyar 926 milyon TL olmuştu. Bu yıl 948 milyon TL daha az yatırım hayata geçirilecek. 10 aylık dönemde, İstanbul 39 otel projesi ile tesis sayısı bakımından en fazla teşvik belgesi alan şehir olurken, Antalya 22 tesis ile ikinci, Aydın 12 tesis ile üçüncü sırada yer aldı. Yatak kapasitesi bakımından ise Antalya 14 bin 633 yatak ile birinci, İstanbul 6 bin 435 yatak ile ikinci, Aydın 5 bin 356 yatak ile üçüncü sırada yer aldı" diye konuştu.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, yeni hükümetle özellikle teşvik sisteminin revize edilerek turizm yatırımlarının Anadolu illerine yayılması konusunda ses getirecek ve yatırımcıları cesaretlendirecek düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Antalya ve İstanbul'da artmaya devam eden yatırımlara dikkat çeken Başkan Bayındır, özellikle Antalya ve İstanbul'da yeni oteller yerine mevcut otellerin renovasyonu ve yenilemesi gerektiğini savundu.

Bayındır, "Otel yatırımlarında arz fazlası bulunan Antalya ve İstanbul gibi şehirlerimiz yerine alternatif bölgelerde yatırımları çeşitlendirmemiz lazım. Teşvik sistemi içerisinde özellikle otel yatırımları konusunda sektör örgütleri olarak Ekonomi Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde çalışmamız halinde yatırımları doğru planlayabiliriz. Antalya, İstanbul, Aydın ve Muğla illerimiz olmak üzere mevcut otellerimizin yıpranma sürecine girdiği dikkate alınarak, bu illerimize verilecek teşvik belgelerinde yeni yatırımlar yerine daha çok mevcut yatırımların modernizasyonu ve renovasyonu konusunda düzenleme yapılmasını talep edeceğiz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim