• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Ospam Derneği Genel Başkanı Balia Baykal’dan STK Vurgusu

Ospam Derneği Genel Başkanı Balia Baykal’dan STK Vurgusu
Ortadoğu Sosyal Projeler ve Araştırmalar Genel Merkezi (OSPAM) Genel Başkanı Balia Baykal, sivil toplum örgütlerine başta eğitim, olmak üzere hayatın...

Ortadoğu Sosyal Projeler ve Araştırmalar Genel Merkezi (OSPAM) Genel Başkanı Balia Baykal, sivil toplum örgütlerine başta eğitim, olmak üzere hayatın tüm alanlarında planlama, entegrasyon, mevzuat ve yasa koyucuları doğru bilgilendirme, lobi çalışmaları konusunda görev düştüğünü belirtti.

Balia açıklamasında Türkiye'de sivil toplumun daha Cumhuriyet öncesinde de siyasi hedef ve resmi talimat gelmeden örgütlendiğini belirterek, sivil toplumun kendi sorunlarına sahip çıkmada harekete geçerek, örgütlendiğini ve mücadelesi ile dünyaya örnek olacak hareket sergilediğini kaydetti. Bir çok toplumun ve milletin beceremediği sivil örgütlenmeyi Anadolu topraklarında 94 yıl önce başladığını vurgulayan Balia, sivil toplumun günümüzde de büyük görev ve sorumluluklar üstlendiğini kaydetti. Halen bazen sivil toplum örgütlerinin üstlendiği misyon ve sorumlulukların farkında olmadığını vurgulayan Balia, "Günümüze baktığımız da BM adını önüne alarak aktif rol alan uluslararası kuruluşların yer aldığı sahada, yerel STK'lar demokrasi ve sivil toplum örgütlerin gelişimini engelleyen sosyal ve ekonomik sermayenin belli zümrelerini kayıran ya da adam kollayan cemaatler yada kar faaliyetleri içinde yer alan kuruluşlar olarak görülmektedir. STK'lar olarak sahada sadece yardım kutusunu ihtiyaç sahibine ulaştırmanın yanı sıra birlikte diğer alanlarda özellikle eğitim, planlama, entegrasyon, mevzuat ve yasa koyucuları doğru bilgilendirme, lobi çalışmaları alanlarında olmamızın zamanı geldi geçiyor bile" diye konuştu.

ÇALIŞTAYDA MÜLTECİ SORUNU DEĞERLENDİRİLDİ

STK'lar konusunda Gaziantep'in de eski ve derin bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Balia, 1 Aralık 2015 günü Birleşmiş Milletler (BM) binasında Suriyeli misafirler konusundan Sorumlu Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş'in başkanlığındaki Ortadoğu Sivil Toplum Çalıştayının da Gaziantep'te yapıldığını hatırlattı. Balia, toplantının Dışişleri, İçişleri bakanlık temsilcileri, Dernekler Dairesi Başkanlığı ile çok sayıda diğer üst düzey bürokratların da katıldığı geniş bir kapsamlı bir toplantı olduğunu belirtti. Balia, toplantıda yerel halk ve Suriyeli misafirler için düzenlenmesi gereken mevzuat - yasa ve buna karşılık oluşabilecek sorunlar, atılması gereken adımlar, uluslararası Sivil Toplum Kuruluşların (STK) ların sorunları gibi önemli konuların masaya yatırıldığını ifade etti. Balia, "Suriye sorunun başlaması ile birlikte uluslar arası sivil toplum kuruluşların temsilcileri adeta Gaziantep'e akın ettiler. Bunun yanı sıra Suriye de Esed rejiminin izin vermediği kendi özgür iradeleri ile bir araya gelerek Sivil toplum kuruluşunu oluşturamayan, kendini tanımlayamayan Suriyeliler bu özgür ortamı Türkiye topraklarında Gaziantep de buldular. Şuan sayıları 150'yi aşan STK'yı Gaziantep de kurmuş bulunmaktadır. Bu STK'ların birçoğu uluslararası kuruluşların kuyruğuna takılmış durumdalar. Mali ve teknik kapasite olarak 80-90 yıllık birikimleri ile Gaziantep'de yerini almış bulunan Uluslararası STK ve temsilcileri ise Suriye'nin yapılanması için çalışmaktadır. Bugün Gaziantep sadece Ortadoğu ekonomisi ve politikasının merkezi değil Sivil Toplum Kuruluşlarının da merkezi konumundadır. Gaziantep'de sivil toplum daha Cumhuriyet kurulmadan siyasi hedef ve resmi talimat gelmeden kendi başına örgütlenmede, kendi başına kaderlerine, sorunlarına sahip çıkmada harekete geçen, sergilediği örgütlenme ve mücadele ile dünyaya örnek olan ilk harekettir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim