• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Osmanlı’ya Saygısızlık

Osmanlı’ya Saygısızlık
Bursa'da tarihi camilerin restorasyon sırasında koruma altına alınmayan antika eşyaları hırsızların insafına terk ediliyor.

Bursa'da tarihi camilerin restorasyon sırasında koruma altına alınmayan antika eşyaları hırsızların insafına terk ediliyor.

Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü'nün 9 ay evvel restorasyon ihalesi yaparak ibadete kapattığı erken Osmanlı dönemine ait bir selattin camideki tarihi hat levhaları, eski lafza-i celal, ism-i nebi, mihrap ayetleri, çihar yar-i güzin takımı gibi antika değeri olan eski levhalar ile el yazma Kur'an-ı kerim ve antika büyük sandıklı cami saati, müteahhit tarafından bir odaya rastgele bırakıldı.

Eski eşyaların çok özensiz şekilde kapısı kilitsiz bir odada tutulduğunu sorduğumuz Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, camideki bu eşyalardan müezzinin sorumlu olduğunu belirtti.

Eşyaların sahipsiz bir halde olduğunu sorduğumuz ilçe müftülüğü yetkilileri ise, Vakıflar'a ait tarihi mekanlardaki eski eşyaların caminin ayrılmaz parçası olduğuna dikkat çekerek, "Zimmet din görevlileri üzerinde olsa da malın sahibi Vakıflar'dır. Bu sebeple eşyaların restorasyon sırasında emniyetli bir şekilde muhafaza edilmesi sorumluluğu Vakıflar'a aittir" dediler.

ESKİ ESERLERİ SEVENLER KURUMU'NDAN TEPKİ

Bursa'da kamu yararına dernek olarak 1942 yılından bu tarafa 150'den fazla eserin restorasyonunu gerçekleştiren Eski Eserleri Sevenler Kurumu (BEESK) ise, camilerden levha hırsızlıklarının en çok tamirat sırasında gerçekleştiğine dikkat çekti. BEESK Başkanı Mimar Zafer Ünver, Ulucami'nin 4 yıl önce yapılan restorasyonu sırasında 3 hat yazısının çalındığına dikkat çekerek, "Eski eser tamiratlarında Vakıflar sadece binanın durumunu hesap ediyor. Oysa eski eserlerde sadece bina değil, içerisindeki levhaların da bakımlarının yapılması gerekir. Böyle bir kalem maalesef restorasyon ihalesinde yer almıyor. Ayrıca eski levhalar tamiratta yerlerinden indirildiğinden çalınmaya daha müsait hale geliyor. Vakıflar'da görev yapan sanat tarihçilerin ve uzmanların bu levhaların başka bir yerde rutin bakımlarını yapmaları gerekiyor. Bursa'da gelenekli sanatlarla ilgilenen, talebe yetiştiren Kültür Bakanlığı sanatçıları var. Başka şehirlerden, hatta Balkanlar'dan levhalar tamir edilmek üzere Bursa'ya getirilirken, şehrimizideki bürokrasiden dolayı camilerdeki eski hatların ve saatlerin bakımlarının yaptırılamaması çok acı. Bu konuda yetkililerin harekete geçmelerini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim