• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C

Osmanlı eseri yıkıldı, koruma demirleri ayakta kaldı

Osmanlı eseri yıkıldı, koruma demirleri ayakta kaldı
Kars'ta 19. yüzyılda yapılan tarihi Osmanlı eseri restore edilmeyince yıkıldı.

Kars'ta 19. yüzyılda yapılan tarihi Osmanlı eseri restore edilmeyince yıkıldı. Binadan geriye ise demir korumalar ve bunlara yaslanan ön duvarlar kaldı.

Kars'ta 2005 yılında tescil edilen Ahmet Tevfik Paşa Konağı ve müştemilatı ile iç içe olan Osmanlı Evi, Kars Kalesi'nin batı yönündeki eteğinde, Kars çayının hemen yanında bulunuyor. 2011 yılında gündeme gelen ve restore edileceği ifade edilen binanın o tarihlerde belli bir kısmı ayakta idi. Vatandaşlar, hemen yanı başında bulunan Ahmet Tevfik Paşa Konağı'nın da aynı kaderi paylaşacağı ve yıkılacağını öne sürüyor.

19. yüzyıl ortalarında Kars Valiliği yapan Ahmet Tevfik Paşa'nın oturduğu Paşa Konağı olarak da bilinen yapının arka bölümünde başlayan çökmeler ilgisizliği gözler önüne seriyor. Osmanlı Evi'nin az ilerisinde bulunan Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne gidip gelen öğrenciler, durumun içler acısı olduğunu belirtiyor. 4 yıldır tarihi yapıların bulunduğu yoldan geçen Kadir Şimşek, "Devlet büyüklerine seslenmek lazım, biz bir kaç kez böyle bir şeye yeltendik. Ne yazık ki hiç bir gelişme yaşanmadı. Böyle gördüğünüz gibi gitgide geri gidiyor. Ne yazık ki böyle gelmiş böyle gidecek." diye konuştu.

ŞEHİRDEN UZAK KALDIĞI İÇİN BÖYLE OLMUŞ!

Şehirden biraz uzak kaldığı için Osmanlı eserinin unutulduğunu dile getiren Ferhat Maral, "Biraz şehrin tam ortasında olmadığı için bu şekilde bırakmışlar? Bu bitmiş, bundan sonra ne yapabilirler ki? Orası meçhul, Ahmet Tevfik Paşa Konağı birazcık daha iyi durumda. Burayla kimse ilgilenmiyor." dedi.

Tarihi eserlerin bu durumlarının öğrenciler için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Maral, "Zaten böyle olması öğrenciler içinde tehlike. Kötü alışkanlıklar edinen insanlar burada gelip kendilerine zaman harcıyorlar. Özellikle bayan öğrenciler için burası tehlikeli. Devletin işine akıl sır erdiremediğimiz gibi yapılanlara da akıl sır erdiremiyoruz. Demiri de götürün, ne gerek var. Bir şeye yaramıyor, arka taraf komple bitmiş. Bunu onarmak isteseler de yapamazlar." diye tepki gösterdi.

GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMİYOR

3 yıldır tarihi yapıların önünden geçip okuluna giden bir başka öğrenci Şener Oluklu ise bu yol üzerindeki tarihi eserler kadar güzel yapıları hiç bir yerde görmediğini aktarıyor. Oluklu, "Eserler gördüğünüz gibi bu halde berbat bir halde, korumalar ayakta ve bakım olmadığı için görünen köy kılavuz istemiyor. Sadece gösteriş oldun diye koruma koymuşlar. Ardından hiç bakmamışlar. Diyeceğim şu ki yazık bu memlekete." ifadelerini kullandı.Cihan

Osmanlı eseri yıkıldı, koruma demirleri ayakta kaldı

Osmanlı eseri yıkıldı, koruma demirleri ayakta kaldı

Osmanlı eseri yıkıldı, koruma demirleri ayakta kaldı

Osmanlı eseri yıkıldı, koruma demirleri ayakta kaldı

Osmanlı eseri yıkıldı, koruma demirleri ayakta kaldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim