• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

“Osmanlı Devletinde Harem Bir Mekteptir”

“Osmanlı Devletinde Harem Bir Mekteptir”
Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Osmanlı Devleti'nde haremin bir mektep, bir kadınlar akademisi olduğunu söyledi.

Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Osmanlı Devleti'nde haremin bir mektep, bir kadınlar akademisi olduğunu söyledi.

Düzce Üniversitesinde "Osmanlıda Saray Hayatı" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil katıldı. Hakime Erciyas Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu'nda Düzce Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen konferansa; Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Ertuğrul, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansa davetli konuşmacı olarak katılan tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlı saray hayatı ve harem hakkında bilgiler vererek "Osmanlı Devleti'nde harem, bir mekteptir, bir kadınlar akademisidir. Oraya gelen kadınlar, Türkçe'yi, İslam'ı ve ahlakı mükemmel bir şekilde öğreniyorlardı" dedi.

Haremin bir gününü kısaca anlatan Prof. Dr. Şimşirgil, "Kadınlar; sabah namazından bir saat önce kalkar, abdest alır ve Kuran-ı Kerim okurlar. Vakit girdiği zaman da namazlarını kılarlar ve usta cariyelerin önünde Kuran-ı Kerim, tecvit ve okuma dersleri alırlar. Fıkıh ve ahlak bilgileri öğrenirler ve ardından hepsi hizmetlerine dağılırlar" şeklinde konuştu.

"DİZİLERDE ANLATILDIĞI GİBİ BİR HAREM HAYATI YOK"

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, haremdeki kadınlardan kiminin padişahın eşine ve valide sultana hizmet için, kiminin 12 yaşına kadar olan çocukların eğitimi için, kiminin ise çamaşır ve yemek işleri için görevlendirildiğini sözlerine ekledi. Kıldıkları namazların ardından hep birlikte devletin, dinin ve padişahın geleceği için dua ettiklerini dile getiren davetli konuşmacı, Osmanlı Devleti'nde dizilerde anlatıldığı gibi bir harem hayatı olmadığına dikkat çekti.

MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLMALIYIZ

Türkiye'nin birliğini, dirliğini ve beraberliğini muhafaza etmenin önemine değinen Prof. Dr. Şimşirgil, "Bu ülke, milli birlik ve beraberlik içinde olmalıdır. Bunlar çok mühim şeyler. Bakın Suriye'den kaçanlar, Avrupa'ya sığınıyor ve Avrupalılar onlara neler yapıyor. Sendeki o merhamet, o şefkat, sendeki duygu ve düşünce hiçbir millette yok. Dünyanın gözü Ülkemizin üzerinde. Biz iyi olalım, sıhhatli ve sağlam olalım" dedi.

Din, tarih ve edebiyat gibi alanların kişilere ve topluma şahsiyet kazandırdığını dile getiren Şimşirgil, "Onun için dinimiz, tarihimiz ve edebiyatımızla çok oynuyorlar. Bunları iyi bilelim, öğrenelim ve bunları sorgulayalım" diyerek konuşmasına son verdi.

Konferans, Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş tarafından Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'e teşekkür belgesi takdim edilmesiyle son buldu. Konferansın ardından kitaplarını imzalayan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

“Osmanlı Devletinde Harem Bir Mekteptir”

“Osmanlı Devletinde Harem Bir Mekteptir”

“Osmanlı Devletinde Harem Bir Mekteptir”

“Osmanlı Devletinde Harem Bir Mekteptir”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim