• BIST 9530.47
  • Altın 2477.956
  • Dolar 32.4838
  • Euro 34.8308
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

Osmaniye’de yağlık ayçiçeği hasadı başladı

Osmaniye’de yağlık ayçiçeği hasadı başladı
Osmaniye yöresinde yer fıstığı, buğday ve mısıra alternatif ürün olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeğinin hasadına başlandı.

Osmaniye yöresinde yer fıstığı, buğday ve mısıra alternatif ürün olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeğinin hasadına başlandı.

Çukurova bölgesinde tarım arazisi en az olan illerden biri olan Osmaniye'de alternatif ürün olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeği hasadına devam ediliyor. 5 yıldır yağlık ayçiçeği ekimi yapan çiftçi Mehmet Gökhal, bu sezonki hasattan memnun olduğunu dile getirdi.

Şubat ayında ekimi yapılan yağlık ayçiçeğinin sulama, gübreleme ve ilaçlama masraflarının minimum olması nedeniyle avantajlı bir ürün olduğunu aktaran Gökhal, "Ürünün buğdaya göre oldukça tatmin edici, teşvik pirimi bakımından oldukça iyi, ürün piyasada kilogramı 1,8 liradan alıcı buluyor. 40 kuruşluk devlet desteğiyle elimize 2,2 lira para geçiyor." ifadesini kullandı.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açıklamada, yörede çorak arazilerde özellikle buğdaya alternatif ürün olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeğinin masrafının az, kar marjının yüksek olması nedeniyle son yıllarda bölge çiftçisi için cazip bir ürün haline geldiğini söyledi.

Sağlam, "Yağlı tohumları hala ithal ediyoruz, bu açığın kapatılması için stratejik öneme sahip ürünlerin teşvik edilmesini ülkemiz için önemli buluyoruz. Bu yıl il genelinde 50 bin dekara yakın ekim alanına ulaştık. Devletin buğdaya kilogram başına verdiği pirim 5 kuruşken yağlık ayçiçeğinde bu rakam 40 kuruşa çıkıyor. Çiftçilerimiz sözleşmeli ekim yaparsa 6 kuruş daha destekleme alıyor. Mayıs ve Haziran aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle bu yılki hasat sonuçlarından oldukça memnun. Geçen yıl dönüm başına ortalama 250 kilogram ürün alınırken bu yıl ortalama 300 kilogram verim bekliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de bitkisel ham yağ açığının olduğuna dikkat çeken Sağlam, "Yağlı tohumları hala ithal ediyoruz, bu açığın kapatılması için stratejik öneme sahip ürünlerin teşvik edilmesini ülkemiz için önemli buluyoruz." dedi.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim