• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Osmaneli Belediye Başkanı İşçilere Sahip Çıktı

Osmaneli Belediye Başkanı İşçilere Sahip Çıktı
Bilecik'in Osmaneli İlçe Belediye Başkanı Münür Şahin, bir piliç fabrikasında önceki gün işçilerin iş yavaşlatma eylemleriyle ilgili yaptığı açıklamada,...

Bilecik'in Osmaneli İlçe Belediye Başkanı Münür Şahin, bir piliç fabrikasında önceki gün işçilerin iş yavaşlatma eylemleriyle ilgili yaptığı açıklamada, "İşveren avukatlarınca tek taraflı olarak düzenlenerek zorla işçilere imzalatılmak istenen sözleşme sonrası haklı olarak tüm işçiler ayağa kalktı" dedi.

Belediye Başkanı Münür Şahin, dün Osmaneli'nde bulunan CP Standart Gıda San. ve Tic. AŞ. fabrikasında çalışan işçilerin, 3 ayda bir verilmekte olan ikramiyelerin kaldırılmak istendiğini iddia ederek iş yavaşlatma eylemi yaptıklarını söyledi. Çalışanlara "ya sözleşmeleri imzalarsınız, ya da tazminatınızı verir işten çıkarırız" tehdidiyle dayatılan sözleşmelere tepkinin büyük olduğunu anlatan Şahin, "İşçilere rızaları dışında, onların fikirlerini bile almadan, imzalatılmak istenen sözleşmeler neyi veriyor. Bu fabrikada ağırlıklı asgari ücretle eleman çalıştırılıyor. Şu an itibariyle üç ayda bir ikramiyede dahil edildiğinde çalışanların eline net bin 273 TL geçiyor. Asgari ücret 1 Ocak2016'dan itibaren net asgari ücretin bin 300 TL olacağı kesinleşti. Bu durumda çalışanlar yılbaşından itibaren bin 300 TL ücret+435 TL (bir aya düşen ikramiye) olmak üzere toplam bin 735 TL net ücret alacak. İşveren işçilere hakkettikleri bu ücreti vermek yerine aralık ayında üç ayda bir ödediği ikramiyeyi ücrete ilave ederek bin 273 TL aylık net ücretle yeni yıla girmek istiyor. Peki işverenin bu düzenlemeden ve işçilere imzalatacağı sözleşmeden hedeflediği ne? Konu çok net. İşveren, "ben senin ikramiyeni 31 Aralık 2015'den önce maaşına ilave etmezsem bir hafta sonra asgari ücret bin 300 TL olacak ve ben sana bin 735 TL net ücret vermek zorunda kalacağım" diyor. Kısacası işveren "ben devletin asgari ücretteki iyileştirmeyi sana yansıtmıyacağım bunun içinde senin önüne koyduğum sözleşmeyi imzalayacaksın, ya da ben seni işten atacağım" diyor. En vahşi kapitalizmi bile uygulayan ülkelerde böyle bir dayatma olamaz. Sonuçta işveren işçinin sendikasız ve korumasız olmasını fırsat bilip bunu kullanıyor" dedi.

"SORUN NASIL ÇÖZÜLECEK?"

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, sorunun nasıl çözüleceğini dahil çözümler üreterek, "Sorun nasıl çözülecek? Öncelikle işveren bu sözleşmeleri tek taraflı imzalatmaktan vazgeçecek. Şu anda işverenlerin asgari ücret artışından ne yük alacakları açıklanmadı. Önce konu açıklık kazansın. Diğer taraftan beyaz et ihracatında Rusya krizi nedeniyle yaşananlar hükümetimizce telafi edilecek. Yani CP A.Ş.'nin mali yapısını bozan durumlar zaten Bakanlık düzeyinde Milletvekilimiz Halil Eldemir tarafından takip ediliyor. Fabrika çalışanları sahipsiz değil. Süreci takip ediyoruz, yöneticilerle ve çalışanlarla görüşüyoruz. CP bu krizi sabırla, sakinlikle, acele kararlar almadan atlatacak. Bu fabrikamız Osmaneli'nin önemli şirketi. Sorunlarını bizzat belediye başbakanı olarak takip ediyoruz, milletvekilimiz bakanımıza ileterek problemin çözümü için uğraşıyor. Fabrika çalışanları rahat olsunlar tek taraflı sözleşmeleri tehditle imzalamasınlar. Türkiye hukuk devletidir, bir iki avukatın, bir iki profesyonel yöneticinin fazla pirim almak için çalışanlara karşı oldubittilerine müsaade edilmez. İşveren çok acele ettiği ve yasal olmayan işçilerin ücretlerini aşağıya çekme düşüncesinden vazgeçmek zorundadır. Bizler ve milletvekilimizde, şirketin asgari ücretten ve Rusya pazarından uğradığı kayıpların telafisi için çalışmaya devam ediyoruz. İşçiyi tehdit etmek ve zorla sözleşme imzalatmak mümkün değildir" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim