• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

"Orucu Sigarayla Açmak Ölüme Götürebiliyor"

"Orucu Sigarayla Açmak Ölüme Götürebiliyor"
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akkaya, orucu sigarayla açma sonucu ortaya çıkan nedenlerin ölüme yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Akkaya, özellikle oruç tutan sigara tiryakilerini uyardı. İftar vakti insanın midesinin boş, damarlarda besinin azalmış, şeker durumunun düşmüş durumda olduğunu belirten Akkaya, "Eğer kişi sigarayla orucunu açmaya kalkarsa midede asit salgısı artar. Mide spazmı, ülser, hazımsızlık ortaya çıkabilir. Biliyorsunuz sigara içinde 4 bin zararlı madde var. Bu maddeler birden bire kana geçtiğinde özellikle damarlarda daralmaya yol açmakta, ani çarpıntı, tansiyon yükselmesine neden olmaktadır. Glukoz düşük olduğu için de merkezi sistemi olumsuz etkiler. Eğer kişi tansiyon hastasıysa beyne yetersiz oksijen gitmesiyle beyinde hasar meydana gelebilir, beyin kanaması oluşabilir. Eğer kalple ilgi bir sorun varsa ani tansiyon, çarpıntıyla birlikte kalp krizine neden olabilir. O nedenle orucun sigarayla açılması çok tehlikeli olup, ani şok etkisi oluşturmakta bu da ani ölümlere neden olabilmektedir. Bu bakımdan sigarayla iftar açmak çok tehlikelidir" dedi.

"RAMAZANDA SİGARAYI BIRAKMAK DAHA KOLAY"

Öte yandan, insanın iradesine daha çok sahip çıktığı Ramazan ayının, sigara bırakmak için fırsat olduğunu da belirten Akkaya, "Bilindiği üzere Ramazan insanların iradesini kuvvetlendiren bir ay. İnsanlar yeme içmeden uzun süre uzak kaldıkları için bu ayda açlığa ve susuzluğa tahammül etme ve dayanma güçleri artar. Sigarada iki türlü bağımlılık var. Fiziki ve psikolojik bağımlılık. Fiziki bağımlılıkta insan sigara içmediğinde, terleme, çarpıntı, şuurdaki dalgalanma, karar vermede zorlama, ajitasyon, karın ağrısı gibi bulgulara rastlanılır. Psikolojik bağımlılıkta uzun süre sigara içen bir insan bir anda sigara içemediği için huzursuzluk, kendine güvenememe, sinirlilik, sıkıntı hissi, intihara teşebbüse kadar giden bulgular görülebiliyor. Oruç tutmak insanın iradesini kuvvetlendiren bir ibadet. Uzun süre yemek yememe, sakin olma, sinirlenmeme, günah işlememe gibi durumlar olduğu için insan iradesine daha çok sahip. Sigara bırakmada en önemli nokta irade. Yani kafada bitirme. Bu da sağlam iradeyle olur. Ramazan ayında insanlar iradelerini kuvvetlendirdikleri için sabrettikleri için sigara bırakmak çok daha kolaydır" şeklinde konuştu.

"Orucu Sigarayla Açmak Ölüme Götürebiliyor"

"Orucu Sigarayla Açmak Ölüme Götürebiliyor"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim