• BIST 89.955
  • Altın 145,546
  • Dolar 3,5984
  • Euro 3,9105
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Oruç tutarken ağız kokusunu önleyin

Oruç tutarken ağız kokusunu önleyin
Ramazan'da en büyük problemlerden birisi de ağız kokusu. Sizi ve çevrenizdekileri rahatsız edebilir.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Cenker Koyuncuoğlu, Ramazan ayında ağız kokusunun önüne geçmenin yollarını anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, ramazan ayında yaklaşık 16 saat tutulan orucun ağız kokusuna neden olabileceğini söyledi. Oruç tutan bireylerde; sindirim kanalındaki birbirini izleyen hareketlerin durmasına bağlı olarak bakteriyel faaliyetler artmaktadır. Ayrıca, vücut birincil olarak şeker (karbonhidrat) kullanarak enerji üretemeyeceğinden organizmanın yedek enerji depolarını kullanmaya başlar. Sonuç olarak oruçlu kişi de ağız kokusu fizyolojik olarak oluşur.

Ağız içerisinde, bakteriler için üreyebilecekleri uygun bir ortam olması durumunda ağız kokusu (Tip 1) oluşturmaktadır diyen Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, köprü gövdelerinin altlarının dişetini tamamen kapatacak şekilde yapılması, diş taşları nedeniyle oluşan dişeti iltihapları, diş çürükleri, ağızdaki tüm tutucu yüzeyler, eski ve temizlenmeyen protezler gibi sebeplere bağlı olarak ağız kokusunun oluşacağını belirtirken, sistemik rahatsızlıkların da ağız kokusuna neden olabileceğinin unutulmamasının gerektiğini ifade etti.
 
ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMENİN YOLLARI

Gece yatmadan önce ve sahurdan sonra dişler mutlaka en az iki dakika fırçalanmalıdır.

Dil yüzeyi girintili ve çıkıntılıdır.  Bu derin çukurlarına yerleşen bakteriler, tükürük ve besinlerden gelen proteinleri ağız kokusunun sebebi olan bileşiklere parçalar. Bu nedenle mümkün olabildiği kadar dışarıya çıkarılan dilin arka kısmından başlayarak öne doğru süpürme hareketi ile dil fırçalanmalıdır. Ayrıca dil kazıyıcılarıyla da dil temizliği sağlanmaktadır.

Ağız gargaraları tek başlarına ağız kokusunu önleyemezler. Özellikle alkol içeren gargaraların ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusunu artırabileceği ileri sürülmektedir.

Hangi diş macununu kullanırsanız kullanın ya da hangi ağız gargarasını kullanırsanız kullanın esas yapılması gereken diş ipi - diş arası fırçası ile fırçalamaya destek olmaktır.

Çinko içeren macunların, gargaraların ve sakızların kullanılması Tip 1 ağız kokusunu önleyebilir.

Lokmaların iyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olacağından mide asidinin de daha az oluşmasını sağlar ve sabah uyanıldığında ağız kokusunun oluşmasını engelleyebilir.

Tarçın ağız kokusunu önlemede önemli bir etkendir. İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın eklenebilir.

Ceviz, yeşil çay ve tuzlu su ağız kokusunu kısmen engellemektedir.

Her gün aşırı miktarda yenilen yumurta, süt ve süt ürünler (özellikle peynir) ağız kokusuna neden olur.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim