• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Oruç psikolojik açıdan faydalı mı?

Oruç psikolojik açıdan faydalı mı?
Ramazan ayında oruç tutarken merak edilen konulardan biri de orucun insan psikolojisi üzerindeki etkisi.

Konuyla ilgili araştırmalar yapan Uzman Psikolog Aycan Bulut'a göre aile ilişkilerinden, toplumsal açıdan birleştirici özelliğine kadar orucun birçok faydası bulunuyor.  

Orucun ruh sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran Central Hospital’dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, manevi katkıları nedeniyle Ramazan ayının önemine dikkat çekti. Uzman Psikolog Aycan Bulut’a göre orucun ruhsal sağlığı olumlu yönde etkileyecek yönü oldukça fazla.   

Oruç yaz aylarında gerginliği arttırıyor

Yaz ayları günlerin uzunluğu, aşırı sıcaklar ve terleme nedeniyle insanlarda gerginlik ve tahammülsüzlüğe yol açar. Uzman psikolog Aycan Bulut, yaz aylarındaki bu problemin oruçla birleşerek katlanabileceğini ifade ediyor.

Oruç bireyin iç disiplinini sağlar

Oruç tutmanın bireyin iç disiplinini sağladığını söyleyen Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Oruç sayesinde kişi hem iç disiplinini sağlar hem de güçlü dürtülerini kontrol altına almayı öğrenir” şeklinde orucun manevi yönden bireyleri tatmin edeceğini belirtiyor.

Orucun ayrıca toplumsal açıdan birleştirici özelliği olduğunu belirten Uzman Psikolog yaz aylarında oruçla mücadele edenlerin birbirlerine yakınlaşacağını söylüyor.

Oruç sayesinde aile içi iletişim kuvvetlenir

Orucun aile içi iletişimi de kuvvetlendirdiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Orucun özellikle aile bağlarını güçlendirici etkisi de vardır.

Anne, baba ve çocuklardan oluşan bir iftar sofrası aile içi iletişim ve etkileşimi de olumlu yönde etkiler” Şeklinde konuşuyor.

Oruç insanı daha paylaşımcı ve anlayışlı yapar

Ramazan ayında aile içi ilişkilerin geliştiğini de söyleyen Uzman Psikolog, bu kuvvetlenme ile kişilerin daha paylaşımcı olacaklarını belirtiyor.

Kişilerin herhangi bir kavga ya da tartışma halinde mevcut durumu düzeltmek için daha çok çaba sarf edeceklerini söylüyor.

Psikolojik rahatsızlığı bulunanlar oruç tutarken dikkatli olmalı

Sıcak aylarda oruç tutmanın psikolojik hastalıkları olan kişileri ise olumsuz etkileyebileceğini belirten Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Havanın çok sıcak olması, metabolizmada oluşan sodyum, potasyum ve kalsiyumla ilgili dengeleri değiştirdiğinden bu kişiler strese daha açık hale gelebilir.

Özellikle iftar ve sahur öğünlerinin aksatılmadan yapılması vücudun alışık olduğu sistemini sarsmaması için oldukça önem taşır” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim