• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Örtülü ödenek seçim için mi harcandı?

Örtülü ödenek seçim için mi harcandı?
Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödenek harcamaları, geçtiğimiz nisan ayında 51,5 milyon TL iken mayıs ayında 109,1 milyon TL’ye çıkmış.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödenek harcamaları, geçtiğimiz nisan ayında 51,5 milyon TL iken mayıs ayında 109,1 milyon TL’ye çıkmış.

İnsan böylesine büyük bir artışın sebebini merak ediyor. Üstelik seçim öncesinde miting ve açılışlar dışında neredeyse yapılan başka bir şey yokken…

ÖDENEK “İTİBAR” İÇİN VAR

Öyleyse “örtülü ödenek” parası seçim propagandası için harcanmış diyebilir miyiz? Bunu maalesef hiçbirimiz bilemiyoruz. Çünkü ödenekten nereye ve ne kadar harcama yapıldığı açıklanmıyor, örtülü kalıyor.
Kanunda yalnızca örtülü ödeneğin kullanılabileceği belirtilen amaçlar belirtilmiş: “kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetler.” (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Md. 24).

“ÖRTÜLÜ ÖDENEKLE PROPAGANDA OLMAZ”

Özellikle “itibar” sözcüğünü son dönemde Erdoğan’ın ağzından sıkça duymamızın nedeni belki de budur, kim bilir?

İtibar ve diğer sayılanların hepsi belirsiz, soyut ve ödenek gibi üstü örtülü amaçlar. Ama belirli ve kesin olan bir şey varsa o da seçim propagandası için kullanılmayacağı…

Çünkü aynı Kanun maddesinde açıkça şu ifade de yer alıyor: “Örtülü ödenek, kanunda belirtilen amaçlar dışında ve Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın ve ailelerinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamaz.”

ÖRTÜLÜ HAPİS CEZASI

Peki ya kullanılırsa ne olacak? Ödeneğin düzenlendiği kanunda bir hapis cezası öngörülmemiş. Ama bu, Türk Ceza Kanunu’nun, örneğin hapis cezası 5 yıldan başlayan “zimmet” veya 6 aydan başlayan “gö-revin kötüye kullanılması” suçlarına ilişkin hükümlerinin dikkate alınamayacağı anlamına gelmiyor.

Böyle bir durumun olup olmadığını şu anda bilmek mümkün değil. Çünkü vatandaşın cebinden çıkan bu paranın nasıl ve nereye harcandığını, vatandaş bilemiyor.

“Dün” ve “bugün” örtülü olanların üzerindeki örtü “yarın” kalkabilir. İşte o zaman “AK koyun, kara koyun belli olur.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim