• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Ortopedik cerrahi için özel matkap tasarladılar

Ortopedik cerrahi için özel matkap tasarladılar
Amasya Üniversitesinden akademisyenlerin ürettiği "soğutma kanallı cerrahi matkap mandreni" adlı medikal cihaz, ortopedik cerrahide kemik delme işlemi esnasında...

Amasya Üniversitesinden akademisyenlerin ürettiği "soğutma kanallı cerrahi matkap mandreni" adlı medikal cihaz, ortopedik cerrahide kemik delme işlemi esnasında kemik ile dokuya zarar verme riski bulunan ısıyı kritik seviyeden daha düşük oranlara indirmeyi başardı.

Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Arif Gök ve ekibinin tasarladığı cihazın prototipi Türk Patent Enstitüsü tarafından da tescillendi.

Kemik delme işleminde cerrah tarafından elle yapılan müdahalelerin çoğunluğunda matkapların kullanıldığını anlatan Doç. Dr. Gök, işlem sırasında sürtünmeden dolayı matkap ve kemik ara yüzünde meydana gelen ısının kabul edilen sıcaklık değeri olan 47 dereceyi aştığı takdirde kemik ile çevre dokularında geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olan durumu önlemek için bir süredir yaptıkları çalışmada başarıya ulaştıklarını açıkladı.

Kemiğin delindiği esnada herhangi bir soğutucu sıvı kullanılmasının enfeksiyon tehlikesinden dolayı tercih edilmediğini ancak son derece önemli olan soğutma işleminin kapalı devre çalışan sistemle yapılabileceğine işaret eden Gök, "Geliştirilen sistem delme işlemi esnasında istenmeyen sıcaklık artışını önlemek için kapalı devre çalışan soğutma sistemine sahiptir. Bu sistem aynı zamanda bir cerrahi el matkap makinesine monte edilebilen bir matkap uç mandrenine sahiptir. Patente konu olan sistem farklı delme işlemi parametreleri altında laboratuvar ortamında taze sığır kemiklerinin üzerinde delme deneylerine tabi tutulmuştur. Geliştirilen cerrahi delme sistemi ile kemik delme süreci sırasında yüzde 25-30 aralığında kemik sıcaklığında önemli bir azalma elde edilmiştir. İçeriden soğutmalı cerrahi delme sistemi aynı zamanda cerrahi operasyonlar için temiz bir ortam sağlamakta olup dışarıdan soğutma kullanımı kirli ortam oluşturduğundan, kemik ve çevre dokularında oluşabilecek enfeksiyon riski de önlenmiştir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim