• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

"Ortalama 46 yıl yaşamak istiyorlar 15 milyonu 5 yaşına gelmeden ölüyor"

"Ortalama 46 yıl yaşamak istiyorlar 15 milyonu 5 yaşına gelmeden ölüyor"
Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA), 3'üncü kez İstanbul'da toplandı.

Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA), 3'üncü kez İstanbul'da toplandı. Bugün başlayan ve yarın da devam edecek olan "FIMA Afrika Sağlık Kongresi'nde" kıtanın sorunlarına çözüm arandı. FIMA'nın yeni başkanı olan Prof. Dr. İhsan Karaman, "Afrika'da ortalama ömür beklentisi 46 yıl. Ancak bu insanların her yıl 15 milyonu 5 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Medeni dünya buna göz yummamalı" dedi

İnsanları gibi kaderi de kara olan ve "Kara kıta" olarak adlandırılan Afrika'da yaşam mücadelesi veren 1,2 milyar kişinin sağlığına İstanbul'da gerçekleştirilen "Afrika Sağlık Kongresinde" çözüm arandı. Sağlık alanında Müslüman sağlık kuruluşlarının 1988 yılından beri örgütlü tek organizasyonu olan FIMA tarafından organize edilen kongrede konuşan yeni dönem Başkanı Karaman, dünyada büyüme ve lüks tüketimin sürekli artmasına rağmen Afrika'da ise açlığın arttığını söyledi. Karaman, "Beslenme bozuklukları hastalıkları artıyor. Bu insanlar 46 yaşına kadar yaşamak istiyor, fakat ne acıdır ki 5 yaşına gelmeden her yıl 15 milyonu hayatını kaybediyor. Modern dünya buna seyirci kalmamalı. Afrika'nın yeryüzünde kapsadığı alandan çok daha büyük oranda, insanların vicdanlarında yer tutması gerekiyor. İnanıyoruz ki kıtanın tamamına yönelik, insanlığın en azından ortak bir akıl, vizyon, strateji ve en önemlisi ortak bir vicdani hassasiyet benimsemesi mümkündür" dedi.

Afrikalı bakanlar 15 Temmuz'u unutmadı

Kongrenin açılışında konuşan Nijer Sağlık Bakanı Dr. Idı Illıassou Maınassara, Somali Sağlık Bakanı DrFawzıya Abıkar Nur, Sudan Sağlık Bakanı Bahar Idrıs Abu Garda, 15 Temmuz'un yıldönümünün hemen ardından Türkiye'de olmaktan mutlu olduklarını ifade ederek, "Türk insanının demokrasisine sahip çıkması meydanlara inmesi bir kahramanlık hikayesi ve dünyaya örnektir" ifadelerini kullandı. Yarın da devam edecek kongredeki paralel oturumlarda Türkiye'nin değişen Afrika yaklaşımından yardım sarmalına; beyin göçünden sağlıkta işgücüne kadar Afrika'nın yüzyıllardır değişmeyen insani sorunları tartışılıyor.

Kongreye katılım gösteren Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, 2002 yılında başlayan Sağlıkta Dönüşüm projesiyle Türkiye'nin ortaya koyduğu vizyonu Afrikalı katılımcılara aktardı. Sağlık alanında sağlanan başarının uluslararası kurum ve kuruluşlarca da tescillendiğini belirten Öğütken, Türkiye'nin diğer ülkelere teknik danışmanlık ve eğitim de verdiğini söyledi. Arama kurtarma alanında Avrupa'nın en büyük gönüllü timinin kurulduğunu da aktaran Öğütken, "UMKE 8 binin üzerinde gönüllü eğitilmiş personeliyle afetler ve olaylarda hemen organize olarak havalimanlarında buluşuyor. Acil durumlarda hemen müdahale ediyor" dedi. 20 dost ülkeyle tecrübe paylaşımı yaptıklarını belirten Öğütken, "15 ülkeden 361 sağlık personeline simülasyonlarla eğitim verildi. 11 ülkeyle hasta protokolü yaptık. Sudan'da 729 personelimiz görev yapıyor. Bunların 29'u hekim. Somali'de ise 861 personelimiz görev aldı. Burada ise 246 hekimimiz görevde. Sudan'da 272 bin 378 muayene, 5 bin 5 ameliyat yaptık. Somali'de ise 236 bin hasta muayene edildi" şeklinde konuştu.

Karaman: "14 milyonluk ülkede 10 göz doktoru var"

İhlas Haber Ajansına açıklamalarda bulunan FIMA'nın yeni başkanı olan Prof. Dr. İhsan Karaman, Afraka'da balık yemeyi değil balık tutumayı öğrettiklerini vurgulayarak, "Kongrede Afrika'da sağlığın tüm boyutlarını sadece tıbbi boyutunu değil, sadece insani boyutunu değil Afrika'daki sağlık sorunlarının akademik seviyede tartışan bir platform olarak öne çıkıyor. Bu kongreye yaklaşık 55 yabancı konuşma davetlidir. Toplamda da 600 kişilik bir katılımcıyla iki gün boyunca buradayız. Kongremizde Afrika'da sağlığın değişik boyutları dile getirilerek hem bu konudaki uzman bilim adamlarınca hemde sahada çalışan sivil toplum örgütleri, akademisyenler, diplomatlar ve hayırseverler ile birlikte tartışılarak bir sonuca varmaya çalışılacak. Afrika'da sağlık çok önemli bir sorun, dünyada anne ölüm hızı ile bebek ölüm hızının en yüksek olduğu kıta, üzerinde 1 milyar 216 milyon insanın yaşadığı Afrika'dır.

Biz yeryüzü doktorları adıyla bilinen sivil toplum kuruluşu olarak, Afrika'da çok hızlı bir şekilde sağlık sonuçlarının tartışılıp sonuca bağlanması gerektiğini düşündüm. Örnek vermek gerekirse Afrika'da gözleri katarakttan kapanmış ve kör olmuş milyonlarca insan var. Sadece 25 dolara mal olan bir katarak ameliyatı yapıldığında hem o kişi sosyal hayata dönüyor hemde ona bakması gereken kişi kendi işine dönebiliyor. FİMA'nın gönüllü olarak çalışan insanları 140 bin kişiyi ameliyat ederek Afrika'da gün ışığına kavuşturdular. Afrika'da ilaç olmadığı için ve sağlık sorunlarının elverişsiz olduğu için halk mağdur durumda. Nijerya'da 14 milyonluk bir ülkede sadece 10 tane göz doktoru mevcut. Bunların üç tanesi katarak ameliyatı yapabiliyor. Dünyanın ve bizim unuttuğumuz gözümüzü belki kapadığımız belkide çok yakından bilmediğimiz bu çoğrafyasında sağlık sorunlarına el uzatmamızı bekliyor. Bu kongrenin sonunda elde edeceğimiz sonuçta klasik olarak Afrikalılara balık vermek değil, balık tutmayı öğreteceğimize inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Dr. Özkan: "Türkiye, GSMH oranıyla en çok bağış yapan ülke"

Afrika'da çalışmış Yeryüzü doktorlarından Hasan Oktay Özkan da şunları belirtti: "Yeryüzü doktorları 2000 yılından beri ciddiyetini devam ettiriyor. Hayat vakfı kuruluşunun içinden Neşet etmiş bir kurum olarak şu anda dünyanın 46 farklı ülkesinde değişik projeler yapmaktayız. Ağırlıklı olarakta Afrika ülkelerinde gerçekleştiriyoruz. Bu projeler içerisinde tedavi edici eğitime dönük beslenme sağlığı ile ilgili projeleri ve acil durum ile hastahanelerin ekipman ve işletme sistemini düzeltmede ki projeleri kapsamaktadır. Afrika'da sağlık kapasitelerini artırmaya dönük daha kalıcı ve verimli projelere evrilmiş durumda. Tıpta uzmanlık sınavının sağlanması ve eğitiminin verilmesi, müfredat programlarına yardımcı olunması gibi programları gerçekleştiriliyoruz. Türkiye GSMH oranıyla dünyada en çok bağış yapan lider bir ülke konumunda yer alıyor. Bizde bu programların Türk halkının hamiyetperverliği, gönüllülüğü ve bağışlarıyla sürmektedir. Gittiğimiz her ülkede bu gönüllülük ile o ülke insanlarının size olan samimiyeti ile çok güzel bir birlikteliğe dönüşüyor".

"Ortalama 46 yıl yaşamak istiyorlar 15 milyonu 5 yaşına gelmeden ölüyor"

"Ortalama 46 yıl yaşamak istiyorlar 15 milyonu 5 yaşına gelmeden ölüyor"

"Ortalama 46 yıl yaşamak istiyorlar 15 milyonu 5 yaşına gelmeden ölüyor"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim