• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede:

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede:
Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd.

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, suların durulmadığı Ortadoğu'da PYD, PKK, Özgür Suriye Ordusu, Peşmerge, IŞİD gibi oluşumların çok başlılığa neden olduğunu, bunun da DAEŞ'e yaradığını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, çatışmaların devam ettiği bölgede savaş olasılığı giderek arttığını belirterek, çatışmaların yoğunlaştığı Türkiye sınırında ise tedirginlik had safhaya çıktığını ifade etti. Bölgede PYD, PKK, Özgür Suriye Ordusu, Peşmerge, IŞİD gibi grupların çok başlılığa neden olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, bunun da çatışma ortamını karmaşık bir hale soktuğunu vurguladı.

Bu oluşumların bölgede devlet altı aktörlerin egemen olmasına neden olduğunu belirten Dede, "Bölgede hangi grubun hangi amaç için mücadele ettiği kestirilemiyor. Özellikle bölgedeki DAEŞ tehdidi varoluş amaçları farklı olan grupları bir araya getirmiş durumda. Bu birleşme de ciddi riskleri taşıyor. Çünkü bu grupların hemen hemen hepsi örgüt niteliği taşıyan ve resmi bir varlığı olmayan devlet altı gruplar. Dünya arenasında bu grupların resmi bir varlığı olmadığı için bu gruplara karşı net yaptırımlar uygulanamıyor. Ayrıca bu grupların kendi içerisinde de net kuralları, egemen otoriteleri yok. Bu nedenle bu grupların ne yapacağını kestirmek ve onları kontrol etmek pek mümkün değil" dedi. Bu çok başlılık ve karışıklık nedeniyle bölgenin geleceğini tahmin etmenin çok zor olduğunu söyleyen Dede, "Bölgenin geleceği hakkında net tahminler yapmak çok zor. Tahmin yapmanın zor olmasının dışında bölgedeki bu karmaşık ortam DAEŞ'in işine geliyor. DAEŞ de bu boşluktan yararlanarak varlığını daha çok devam ettiriyor. Çünkü DAEŞ tehdidine karşı bölgede birleşen grupların pek çoğu temelde birbirine düşman gruplar. Bu nedenle bölgede kimin kimi vurduğunu, kimin kimi desteklediğini kestirmek ve netice olarak bölge için parlak bir gelecek hayal etmek mümkün görünmüyor" dedi.

Bölgedeki durumun ülkemizi çok ciddi şekilde tehdit ettiğini de aktaran Dede, "Amerika ilk günden beri bu süreçte Türkiye'nin özellikle aktif rol almasını istiyordu. Bunu uzun bir süredir de dillendiriyorlardı ama IŞİD'in elindeki esirlerimiz Türkiye'nin net bir tavır almasının önündeki en temel etkendi. Esirlerin serbest bırakılmasının ardından Amerika'daki ortak görüşmelere katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı temaslar sonucunda bizim de aktif rol almamız kararlaştırıldı. Bunun sonucunda da tezkere görüşmeleri gündeme geldi ve büyük ihtimalle de bu tezkere mecliste kabul edilecektir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim