• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Orta Amerika’da ilk biyolojik mücadele laboratuvarı TİKA tarafından Honduras’ta kuruldu

Orta Amerika’da ilk biyolojik mücadele laboratuvarı TİKA tarafından Honduras’ta kuruldu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından orman zararlıları ile mücadele kapsamında Honduras'ın başkenti Tegucigalpa'da...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından orman zararlıları ile mücadele kapsamında Honduras'ın başkenti Tegucigalpa'da kurulan Ömer Halisdemir Biyolojik Mücadele Laboratuvarı düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Orta Amerika bölgesinde meydana gelen iklim değişikliği ve El Nino fenomeni neticesinde yaşanan yüksek sıcaklıklar ve uzun süreli kuraklık, bölge ülke bitki örtülerinin yeteri kadar su alamaması sonucu güçsüz düşmesine ve güney çam böceği (Dentroctonus Frontalis) adlı bir kabuk böceğinin yayılmasına sebep oldu. Bölgede etkili olan güney çam böceği 2013 yılından beri Honduras'ta 525 bin hektarın (ülkedeki toplam çam ormanlarının yüzde 28'i) üzerinde çam ağacına zarar vermek sureti ile bir felakete sebep oldu. Bahse konu orman zararlısına karşı Honduras Ulusal Orman Koruma ve Geliştirme, Korunan Alanlar ve Vahşi Yaşam Enstitüsü (ICF) tarafından çeşitli önlemler alınmasına rağmen tamamen kontrol altına alınamadı. Bölge ülkeleri tarafından güney çam böceği ile mücadele kapsamında uygulanan mekanik mücadelede ağaçların kesilmesi ve bırakılması yöntemi ile tampon bölgeler oluşturulması yetersiz kaldı. Türkiye'nin geçmiş yıllarda edinmiş olduğu tecrübeler kapsamında güney çam böceğine karşı sürdürülebilir ve çevreci olması sebebi ile biyolojik mücadelenin en etkili yöntem olduğu tespit edildi. Bu kapsamda Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Dairesi Başkanlığından teknik bir heyet, Honduras'ta olumsuz etkilenen orman alanlarını incelemek sureti ile güney çam böceğine karşı kullanılacak yararlı böcek türlerinin tespitini gerçekleştirdi. Sonrasında Türk uzmanlarınca güney çam böceğinin kontrol alınması kapsamında tespit edilen yararlı böcek türlerinin Honduras'ta üretilmesi için ihtiyaç duyulan biyolojik mücadele laboratuvarının kurulumu TİKA tarafından gerçekleştirilmek sureti ile 15 Temmuz hain darbe girişiminde direnişin simgesi olan Ömer Halisdemir'in ismi verildi.

Orta Amerika'da bir ilk olma özelliğini taşıyan Ömer Halisdemir Biyolojik Mücadele Laboratuvarı başta Honduras olmak üzere bölge ülkelerine yönelik orman zararlıları ile mücadelede hizmet verecek. Orman zararlıları ile mücadele kapsamında kurulan laboratuvarda çalışacak teknik personele yönelik uygulamalı eğitimler ülkemizden giden Orman Genel Müdürlüğü uzmanlarınca verildi. Törende konuşma yapan ICF İcra Direktörü Misael Leon, Türkiye'nin TİKA aracılığıyla gerçekleştirdiği eğitim ve laboratuvar kurulumu desteğinin Honduras için muazzam önem arz ettiğini belirterek, Türk halkına samimi desteklerinden dolayı şükranlarını sundu. Leon, kurulan laboratuvar sayesinde orman zararlılarına karşı daha etkili mücadele verebileceklerinden ötürü memnuniyetlerini ifade etti.

Honduras'ın başkenti Tegucigalpa'da Ulusal Orman Koruma ve Geliştirme, Korunan Alanlar ve Vahşi Yaşam Enstitüsü (ICF) tesislerinde kurulan Ömer Halisdemir Biyolojik Mücadele Laboratuvarı'nın açılış törenine Honduras Dışişleri Bakanlığı İkili İşbirliği Dairesi Direktörü Daliver Isis Flores, ICF İcra Direktörü Misael Leon, Türkiye'nin Honduras Fahri Konsolosu Adolfo Facusse, ICF çalışanları, TİKA ve Orman Genel Müdürlüğü uzmanları katıldı.

Orta Amerika’da ilk biyolojik mücadele laboratuvarı TİKA tarafından Honduras’ta kuruldu

Orta Amerika’da ilk biyolojik mücadele laboratuvarı TİKA tarafından Honduras’ta kuruldu

Orta Amerika’da ilk biyolojik mücadele laboratuvarı TİKA tarafından Honduras’ta kuruldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim