• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Orman yangın alanlardaki ölçümler insansız hava aracı ile yapıldı

Orman yangın alanlardaki ölçümler insansız hava aracı ile yapıldı
İzmir'in Buca ve Seferihisar ilçelerinde 3 Ağustos 2016 tarihinde çıkan orman yangınlarında yanan alanların ağaçlandırılması için yapılması gereken...

İzmir'in Buca ve Seferihisar ilçelerinde 3 Ağustos 2016 tarihinde çıkan orman yangınlarında yanan alanların ağaçlandırılması için yapılması gereken ölçümler insansız hava aracı (drone) ile belirlenerek sayısallaştırıldı ve haritalara aktarıldı. Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) İzmir'de ilk kez uyguladığı bu teknik ile hem zamandan hem de iş gücünden büyük tasarruf sağlandı.

OGM'nin Buca ve Seferihisar orman yangınları sonucunda yürüttüğü enkaz temizleme ve arazi hazırlık çalışmaları devam ederken, ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağı arazideki ölçümlerde yapılarak sayısal ortama taşınıyor. Büyük bir titizlikle yürütülen bu ölçümler sırasında ise İzmir'de ilk defa insansız hava aracından faydalanıldı.

Drone İle 90 Derecelik Fotoğraflar Çekildi

Ormancılık çalışmalarının fotoğraflanması ve videoya kaydedilmesinde kullanılan Drone'lar bu kez haritacılık kadastro çalışmalarında kullanıldı. Buca ve Seferihisar yangın bölgelerinde önceden belirlenen ve hassas GPS ile koordinatlanan noktalar üzerinde drone uçurularak 90 derecelik açıyla fotoğraf çekimleri yapıldı. Bu çekimler daha sonra bilgisayar ortamında sayısallaştırılarak yorumlandı ve haritalara aktarıldı. Bu haritalardan da faydalanılarak bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarına başlanılacak.

Hem Zamandan Hem De İş Gücünden Büyük Tasarruf Sağlanıyor

Orman teşkilatının teknolojinin getirdiği yeni imkanlarla çalışmalarını desteklediğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, "Orman yangınlarının meydana geldiği arazilerde yapılacak ağaçlandırma için arazi ölçümlerinin yapılması gerekiyor. Misal olarak 50 hektarlık bir alanın yerden ölçümü 5 gün sürüyor. Ancak bu ölçümün drone ile yapılması durumunda çalışma 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabiliyor. Bu teknik sayesinde hem zamandan hem de iş gücünden büyük tasarruf sağlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Orman yangın alanlardaki ölçümler insansız hava aracı ile yapıldı

Orman yangın alanlardaki ölçümler insansız hava aracı ile yapıldı

Orman yangın alanlardaki ölçümler insansız hava aracı ile yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim