• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Orhun Yazıtlarının 4'üncüsü bulundu

Türklerin bilinen ilk alfabesiyle yazılmış yeni Orhun yazıtı iki parça halinde Moğolistan'da bulundu.
Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'un 400 kilometre güneydoğusunda 6 Temmuz'da bulunan Göktürk alfabesiyle yazılmış iki dev eski Türk yazıtı, bilim adamlarını heyecana boğdu.
 
YAPIT BİLİMADAMLARINI HEYECANLANDIRDI
 
Japon araştırmacıların yaptıkları keşfi öğrenen, Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ölmez, konuyla ilgili Moğolistan Büyükelçiliği ve çeşitli bilim adamları ile iletişime geçti.Sabah Gazetesi'nin haberine göre Ölmez, Japon bilim insanlarıyla birlikte çalışmayı yürüten Moğol Dr. Ts. Bolorbaatar'ın kendilerine, "Anıtların büyüğü 3 metre 92 santim. Arkasında oyma yazı var. Baş tarafında Türk soylularının, atası Aşina soyunun dağ keçisi damgası, aşağısında ise 3 satırlık yazı var. İki anıtta 20 satır, 2 bin 832 harf ve 30'dan fazla damga tespit edildi" bilgisini aktardığını söyledi.
 
ESKİ BİLGİLERİ ÇÜRÜTECEK
 
İlk önce harfleri tanımlayıp sonra sözcükleri, cümleleri okuma işini yapacaklarını söyleyen Ölmez, "Şimdilik çizim ve işaretleri çözüp okuma işimiz var. Anıtta en çok eski Türk dilindeki 'ebim e', 'begim e', 'yerim e' sözcüklerinin tekrarlandığını ve bunların da 'ah evim', 'ah beyim', 'ah memleketim' anlamına geliyor" dedi. 4'üncü bir yazıtın ortaya çıkışının heyecanını yaşadıklarını söyleyen Ölmez "Bu diğer 3 abideden çok daha farklı bir yerde. Demek ki Anıt dikilen yerler sadece yönetim merkeziyle sınırlı değilmiş" diye konuştu.
 
MEZARLARA MI AİT
 
Kül Tigin yazıtı mermerden yapılmış dört yönlü bir taştan ibarettir. Bu taşın boyu 3.75 metredir. Bilge Kağan Yazıtı'nın yüksekliği ise 3.80 metredir. Doğu yüzünde 41 satır, güney ve kuzey yüzlerinde 15'er satır yer almaktadır. Tonyukuk yazıtlarından birinci yazıt 2.43 metre; ikinci yazıt ise 2.17 metre yüksekliğindedir. Dr. Ts. Bolorbaatar "Yazıtların üzerindeki damgalar, ölen asillere kurban amacıyla yapılan kutsal mezarlığı kurma törenine katılan oymaklara ait olabilir" diyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim