• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Orhaneli’ne patentli çamur kurutma sistemi

Orhaneli’ne patentli çamur kurutma sistemi
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. N. Kamil Salihoğlu tarafından patenti alınan "yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı kurutma sistemi', BUSKİ tarafından Orhaneli arıtma tesislerinde kullanılacak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı kurutma sistemi teknolojisi, UÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Orakçı firmasına tescillendi. Lisans sözleşmesi kapsamında üretilen patentli kurutma sistemi, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BUSKİ) bünyesinde bulunan Orhaneli atık su arıtma tesisi yenilenebilir enerji kaynaklı çamur kurutma sisteminde kullanılacak. Patentli projeyi şirketin kullanımına veren protokol Rektörlük A Salonu'nda imzalandı. İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üniversite adına böylesi çalışmaların gurur verici olduğunu aktardı. Üniversite içerisinde üretilen bilimsel projelerin sektörlere tanıtılması ve pazarlanması gerektiğini vurgulayan Rektör Ulcay; "Teknoloji Transfer Ofisi'nin ilk vazifesi de bu olmalıdır. Bizler bilimden üretime, üretimden ekonomiye mottosuyla çalışıyoruz. Üniversitede ürettiğimiz, geliştirdiğimiz projeleri, hangi sektörü ilgilendiriyorsa o sektör ile buluşturabilmeliyiz. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde sektörlerle olan işbirliği seviyesi kazandıkları para ile ölçülecek. Dünya genelinde de bu uygulama yapılıyor. Üniversitenin ne kazandığına bakacaklar. Sektörler de üniversitenin kendisine ne kazandırdığına bakacak. Vakıf üniversiteleri bunu ciddi bir şekilde yapıyor. Uludağ Üniversitesi olarak önümüzdeki yıllarda sektörlerle olan işbirliklerini daha fazla göreceğiz" diye konuştu.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ise projenin Orhaneli atıksu arıtma tesisinde hayata geçirileceğini, projeyle mevcut yüzde 20 katı madde içeren çamurun yüzde 60'lara çıkmasını hedeflediklerini belirten Çetinavcı, kurum için başarılı bir uygulama olacağına inandıklarını kaydetti.

Proje sahibi Doç. Dr. N. Kamil Salihoğlu, patentin evsel, endüstriyel ve tehlikeli atık; büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan dışkısı; kompost, içme suyu ve atık su arıtma tesisi çamurları; nehir, göl ve liman dip sedimenti; zirai ve endüstriyel ticari ürünlerin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak kurutulması için tasarlandığını söyledi. Salihoğlu, geliştirilen ürün sayesinde arıtma çamurlarının kurutulması için kullanılan mevcut teknolojilere oranla yılda yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanacağını ve yüzde 80 daha az alana ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Orhaneli’ne patentli çamur kurutma sistemi

Orhaneli’ne patentli çamur kurutma sistemi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim