• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

Orhan Pamuk: Batı'da beni dinlemiyorlar

Orhan Pamuk: Batı'da beni dinlemiyorlar
Orhan Pamuk, Yurtdışında Türkiye ile ilgili insanların kendisini dinlemediğini, IŞİD ve göçmen konusunu daha çok önemsediğini söyledi.

Orhan Pamuk, Zaman Gazetesi'nden Zehra Onat'a Batı'da Türkiye hakkında yaşadıklarını anlattı. Pamuk, Batı'da "Türkiye'de gazeteciler hapse atılıyor" dediğinde kulak arkası edildiğini, IŞİD ve göçmen olayının daha çok önemsendiğini ifade etti ve "Demokrasimizle benim istediğim kadar ilgilenmiyorlar" diye yakındı..

DEMOKRASİ SORUNUNU ÖNEMSEMİYORLAR

Pamuk, yurtdışında kendisine Türkiye'de demokrasi ve özgürlük konusunda ne tür sorular sorulduğunu şu ifadelerle açıkladı;

"Yavaş yavaş diyelim, iktidar partisinin otoriterliği unutuluyor, daha çok göçmen sorunu... Yazdan beri, göçmen ve IŞİD sorunu konuşuluyor. Demokrasimizle benim istediğim kadar ilgilenmiyorlar. Ben ‘yahu gazeteciler hapse giriyor' filan deyince kulak arkası ediyorlar. Batı Türkiye'nin dostluğunu istiyor, ki IŞİD'le savaşında yardım etsin. İstenmeyen göçmenlere de kapıyı tutsun. 'Zaten ne kadar olur Türk'ün demokrasisi' diyorlar. Demokrasinin daha iyi olduğu dönem de vardı, onlar bu farklarla fazla ilgili değiller. Onun için Can Dündar gibi arkadaşlarımızın işi de zor.

TÜRKİYE'DE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ GERİLEDİ DEMİYORLAR

Son altı aydır batıda, ‘Türkiye'de düşünce özgürlüğü şöyle gerilemiştir' diye büyük bir cümle, ifade yok. Her zaman işleri düşünce özgürlüğü olan insan hakları kurumları, demokrasi kurumları, akademik kurumlar bunlar konuşuyor ama o düzeyde kalıyor.

Çünkü en sonunda burada belirleyici olan siyasetçilerin sözleri, gazetelerin Ortadoğu, Türkiye, dünya sayfalarında ise göçmen ve IŞİD krizi ele alınıyor. Batının IŞİD'in terör eylemlerinden korkusu Türkiye'deki demokrasiden çok daha önemli.

BANANE TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİSİNDEN DİYORLAR

En sonunda batının siyasetçisini de suçlayamıyorum çünkü orada demokrasi var, batı diyelim tipik bir Avrupa ülkesinin seçmeni ‘bana ne Türkiye'deki demokrasiden, bu göçmenleri buraya getirme ey Angela Merkel, Paris'e de IŞİD bomba atmasın, Türkler dostunsa onları hallet.' diyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim