• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Oran, Sosyalist Enternasyonal’in başkan yardımcısı oldu

Oran, Sosyalist Enternasyonal’in başkan yardımcısı oldu
Umut Oran: "Görevimi bosyal demokrasi adına dünyayla birlikte yeni politikalar ve mücadele yöntemleri geliştirmenin bir aracı olarak kabul ediyorum"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Umut Oran, dünyadan 168 siyasi parti ve organizasyonu bünyesinde barındıran Sosyalist Enternasyonal’in başkan yardımcılığına oybirliğiyle seçildi.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve Yunanistan’ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu’nun başkanlığında yapılan “Uluslararası Barış ve Güvenlik: Terörizm ve Çatışmaların Çözümü” temalı Sosyalist Enternasyonal Konsey toplantısının son gününde seçim yapıldı. Umut Oran, oybirliğiyle Sosyalist Enternasyonal’in başkan yardımcısı oldu.

Oran, bu göreve seçilmeden önce de Sosyalist Enternasyonal’in Başkanlık Divanı’ndan sonraki en önemli organı olan Etik Komitesi’nin 15 üyesinden birisiydi.

Umut Oran, toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada, Sosyalist Enternasyonal’i “insanlığın 20. ve 21. yüzyılda özgürlük, demokrasi ve sosyal adalet yolunda attığı dev adımların temelinde yatan değerlerin en önemli kurumsal temsilcisi” olarak tanımladı ve şunları söyledi: “Başkan yardımcılığına seçilmemi CHP’nin kendi özünü, Mustafa Kemal Atatürk’ün modernleşme ve aydınlanma devrimlerini ve altı ok ideolojisini koruyarak dünya sosyal demokrasinin temel ilke ve politikaları olan çoğulculuk ve katılımcılığı, özgürlük, insan hakları ve hukuk devleti kurallarını, azınlık haklarına saygıyı, eşitlik ve adalet ilkelerini, dayanışmayı, barış ve hoşgörüyü, emeğin önceliğini, çevrenin ve doğanın korunmasını benimseyen anlayışıyla güçlü bir biçimde kaynaşması yolundaki çabalarının bir karşılığı olarak görüyorum.”

Türkiye’nin özgürlük, demokrasi, sosyal adalet yolundaki mücadelesinin dünyadaki mücadelelerden bağımsız olmadığını söyleyen Oran, “Başkan yardımcılığı görevimi bu mücadelenin ortaklaştırılması yolundaki çabaları artırmanın, sosyal demokrasi adına dünyayla birlikte yeni politikalar ve mücadele yöntemleri geliştirmenin bir aracı olarak kabul ediyorum. Beni bu onurlu göreve bizzat öneren Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu‘na çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

CHP, 1978 yılında eski Genel Başkanı Bülent Ecevit döneminde Sosyalist Enternasyonal’e tam üye olmuştu. Daha önce Sosyaldemokrat Halkçı Parti lideri Erdal İnönü, Sosyalist Enternasyonal’in başkan yardımcılığını yapmıştı. CHP’de ise partinin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal başkan yardımcılığı yapmıştı.

Sosyalist Enternasyonel’de bugüne kadar İnönü, Baykal ve Kılıçdaroğlu’ndan sonra Oran, dördüncü Türk olarak başkan yardımcılığına iki yıl için seçilmiş oldu. 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim