• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Oran Proje Başvuruları İçin Son Tarih 26 Nisan

Oran Proje Başvuruları İçin Son Tarih 26 Nisan
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Kamil Taşçı, Kayseri'de araştırma geliştirme faaliyetlerine adapte olmuş, daha innovatif üretim yapan...

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Kamil Taşçı, Kayseri'de araştırma geliştirme faaliyetlerine adapte olmuş, daha innovatif üretim yapan sanayi anlayışının geliştirilmesi için gayret gösterdiklerini söyledi.

ORAN çalışmaları ile ilgili bilgi veren Ajans Genel Sekreteri Kamil Taşçı, 2016 yılı proje başvuruları için son tarihin 26 Nisan olduğunu ifade etti. 4 milyon TL hibeli "kentsel ve sosyal altyapı', 2 milyon TL hibeli "turizmi geliştirme', 2 milyon TL hibeli "mikro işletmeler" ve 9 milyon TL hibeli "gelişen sanayi" programı olmak üzere dört başlıkta çağrıda bulunduklarını kaydeden Genel Sekreter Kamil Taşçı, önceliği, dört seçim geçirdikten sonraki süreçte ekonomiye hız kazandırmak amacıyla "genel sanayi" programına verdiklerinin altını çizdi.

Proje başvurusu yapmak isteyenlerin www.oran.org.tr internet sitesindeki Kalkınma Ajansı Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden işlemlerini tamamlayabileceklerini belirten Genel Sekreter Kamil Taşçı, projelere büyük ve küçük işletmelerin, sanayicilerin, sivil toplum ve kamu kuruluşlarının başvuruda bulunabileceklerini dile getirdi. Genel Sekreter Kamil Taşçı, proje yazmak isteyenlere kurum olarak her türlü yardım ve destekte bulunduklarına dikkat çekti.

SOSYAL ALT YAPIYI GÜÇLENDİRMEYE DÖNÜK PROJELER ÖNCELİKLİ

2016 yılı içerisinde, sosyal kalkınmaya dönük projelere öncelik vereceklerini söyleyen Genel Sekreter Kamil Taşçı, "Çünkü ajansımız bugüne kadar daha çok KOBİ'lere destek vermiş. Bu yıl sosyal alt yapıyı güçlendirmeye yönelik proje desteği vermeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra merkez ilçeler proje üretirken, küçük ilçelerimiz faaliyete geçememiş. Bununla alakalı Erciyes Üniversitesi ile birlikte bir protokol imzaladık, bu kapsamda öğrencilerimize proje eğitimi verdik ve ilçelere gönderdik. Öğrencilerimiz, kaymakamlık ve belediyelerle birlikte, 26 Nisan'a kadar, ilçelerin ihtiyacı olan projeleri yazmaya başladı." diye konuştu.

KAYSERİ GİRİŞİMCİ AMA…

Kayseri'deki girişimcilik geleneğini, teknolojiye adapte olmuş, ar-ge faaliyetlerine dönük innovatif projelerin geliştirildiği bir anlayışla birleştirme gayretinde olduklarını vurgulayan Genel Sekreter Kamil Taşçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kayseri dünyada ilk ticaret anlaşmalarının yapıldığı kent. Dolayısıyla zeki ve girişimci bir kent. Fakat, kentte şu anda ulusal ekonomi ile alakalı bir sıkıntı var. Çünkü Kayseri, Türkiye ortalamasını yansıtan bir Anadolu kenti. Daha önceki girişimciliğimiz ticaret erbablığından sanayiciliğe dönüşme şeklinde idi. Ama biz Kayseri'deki girişimlerimizi biraz daha teknolojik, üretim süreçlerine daha çok adapte olmuş ve yeni üretim sistemlerini kendi süreçlerine dahil eden bir yapıya evirmek zorundayız ki, rekabet gücü elde edebilelim. Kayseri'de halihazırda olumsuz bir durum görmüyoruz ama rakipleriniz koşarken sizin normal şeklinde koşmanız zaman içerisinde sizi geride bırakacaktır. Biz, Kayseri'nin de hızlı koşmasını istiyoruz. Kayseri'de yapılacak şey aslında sanayicilere ar-ge ve innovasyon konusunda destek vermek. Kayseri'de şu anda bir kurumumuzda ar-ge merkezi var. O da Kayseri Şeker Fabrikası. Kayseri'deki hedefimiz kentin üst teknoloji seviyesine geçebilmesi için, bu yılın sonuna kadar 5 ar-ge merkezinin koçluğunu sağlayabilmek. 20 civarında da TÜBİTAK'ın verdiği ar-ge desteklerini kentimize çekmek istiyoruz. Gelecek yıl bu hedefleri daha da artıracağız. Kayseri daha çok ar-ge çalışmaları yapan, daha teknoloji odaklı, biraz daha tasarım odaklı, rekabet avantajı sağlayabilen katma değerli alanlara geçiş sağlayan bir program yürütmeyi arzu ediyoruz. Kayseri'de işverenler ar-ge çalışmalarına çok yakın. İşverenler her şeyin çok farkında. Ama orada bir ara mekanizma ihtiyaç var. Biz, Kalkınma Ajansı olarak bu ihtiyacı gidermek istiyoruz. Bu tavrımız ilk günden beri koruyoruz. Belli bir aşamaya da geldik."

KAYSERİ SANAYİİNİN NİRENGİ NOKTASI KENTSEL DÖNÜŞÜM HAMLELERİ…

Kayseri'nin girişimci zekası ile ilgili olarak Hacılar ilçesindeki kalkınma potansiyelinin önemli bir örnek teşkil ettiğine dikkat çeken Genel Sekreter Kamil Taşçı, Kayseri sanayiinin kalkınmasını, 2000'li yıllarda başlayan kentsel dönüşüm hamlelerine bağladı. Genel Sekreter Kamil Taşçı, "Eski kuşak da yeni kuşak da ar-ge çalışmalarına ve yeni teknolojinin katkılarına inanıyor. Eski kuşak aslında bu başarının arkasında yatan kuşak. Örneğin, Hacılar ilçesi dünyada kalkınma ve sanayileşme ile alakalı ciddi bir örnektir. Orada her ailede bir sanayici vardır. Kayseri'de geçmişten gelen bir ticaret kültürü var ve şu anda ticaret ve sanayinin gücü birleşmiş durumda. Fakat, teknolojiye adaptasyon ile alakalı gelişimi Türkiye'nin sosyolojik gelişimi ile ilintili. Türkiye'de 2000'li yıllardan itibaren gecekondulaşma başladı. Bu nüfus, TOKİ çalışmaları ile beraber kentlere doğru kaydı, apartmanlara geçti. Apartmanlarla birlikte insanlarımızın modüler ve ucuz mobilya talepleri doğdu. Biz, Kayseri olarak bunu büyük ölçüde karşıladık. Dolayısıyla Kayseri'yi bugünkü seviyesine getiren etken, bu kentsel dönüşüm süreci. Fakat önümüzdeki dönemler için bu sektör tıkandı. Bundan sonra yapılacak şey, daha katma değerli, uluslararası rekabette bizi avantajlı konuma getirecek, tasarımın ön plana çıktığı ve markalaşmış ürünlerle ilgili çalışmalara girmek." diye konuştu. Genel Sekreter Kamil Taşçı, tüm bunlara bağlı olarak, kentte mobilya sanayiinin gelişimi için Mobilya Üretim Altyapısını Güçlendirme (MOBİTEK) Projesi'nin (Mobilya Kent) gelişimine ar-ge desteği sağladıklarına dikkat çekti.

YIL SONUNA KADAR 6 BİN KİŞİ GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ALACAK

Genel Sekreter Kamil Taşçı, Ajans olarak girişimcilik eğitimlerine önem verdiklerini de dile getirdi. Yıl sonuna kadar Kayseri'de 6 bin kişiye girişimcilik eğitimi vermeyi hedeflediklerini ifade eden Genel Sekreter Kamil Taşçı,

"Girişimcilik eğitimleri bizim için çok önemli. Çünkü her ne kadar sanayi ve ticaret erbabı kitlemiz olsa da, bunun devam etmesi ve yeni kuşakların da bu alana girmesi gerekiyor. KOSGEB girişimcilik konusunda 50 bin TL'si hibe olmak üzere 150 bin TL destek veriyor. Biz de ORAN olarak üniversite mezunu her gencimizin bu sertifikaya sahip olmasını istiyoruz. Ekonomide sermayeden ziyade asıl aktör girişimcidir. Hem Sivas'ta hem Yozgat'ta hem Kayseri'de KOSGEB ile ciddi birlikteliklerimiz var. Kayseri'de bu yıl 6 bin 500 kişiye girişimcilik eğitimi vermeyi hedef koyduk. Bölgemizde de hedeflediğimiz sayı da 10 bin kişi. Bu rakam bölgede 3 bin civarında idi. Biz bu yıl için hedefi yükselttik." ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BÖLGEDEKİ GÖÇ SORUNUNA ÇÖZÜM OLACAK

Girişimcilik eğitimleri ile Sivas ve Yozgat'taki göç sorununa da çare bulunacağını kaydeden Genel Sekreter Kamil Taşçı, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnsanların umut bağlayabilmesi için yerleşik hayata geçmesi lazım. Yerleşiklik için de bir işletme kurması lazım. İnsanlar işletme kurup yerel ekonominin tadını aldıktan sonra göç etmeyi biraz daha az düşünür hale geliyor. Bölgemizde aynı zamanda ciddi bir göç sorunu var. Özellikle Yozgat ve Sivas'tan göçler çok fazla. Bu konuda girişimcilik bizim anahtar çözümümüz. Çünkü girişimciliği sağlayabildiğimiz zaman hem göç sorununa hem de yereldeki ekonominin hızlandırılmasına çözüm bulunacağımızı düşünüyoruz. Kalkınma Ajansı olarak iki makineye destek verdiğimiz zaman 1 milyon TL destek vermiş oluyoruz. Fakat iki makine yerine 1 milyon TL ile 10 bin kişiyi eğitebiliyorsunuz. 10 bin kişiden de yaklaşık yüzde 17'si işletme kursa, bununla birlikte 85 milyon TL'lik yatırım payına ulaşmış oluyorsunuz. Yani 1 milyon TL'lik eğitimle, 85 milyon TL'lik ekonomik hareket yaratmış oluyorsunuz. Bu nedenle girişimcilik eğitimlerini çok önemsiyoruz."

Oran Proje Başvuruları İçin Son Tarih 26 Nisan

Oran Proje Başvuruları İçin Son Tarih 26 Nisan

Oran Proje Başvuruları İçin Son Tarih 26 Nisan

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim