• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

'One Minute' oyun oldu!

'One Minute' oyun oldu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Devlet Başkanı Peres arasında geçen tarihi 'One Minute' diyaloğu yeni strateji oyununun adı oldu.

2009 yılında İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ve oturum moderatörü David Ignatius arasında yaşanan diyalog tarihe geçmişti.

Oyun mucidi Adnan Ali Güneş, bundan ilham alarak tasarladığı yeni strateji oyununa “One Minute" adını verdi.

Adnan Ali Güneş, daha önce tasarladığı "Cennet Bahçesi", "Nur Çocuk", "Kızma Mübarek" gibi oyunların yanı sıra yeni tasarladığı "One Minute" oyunuyla çocuklara uyuşturucu, içki, sigara ve kumar gibi kötü alışkanlıkların yanı sıra dayanışma, yardımlaşma ve bağış gibi iyi alışkanlıkları eğlenerek öğretmeyi amaçlıyor.

"Önce doğruyu bilmek gerekir" sloganıyla hazırlanan oyun tarih, genel kültür, Türk-İslam alimleri, sosyal davranış, doğru karar verme, kötü alışkanlıkların zararları, arkadaş seçimine yönelik bilgileri de içeriyor. En az 2 kişiyle oynanan oyunda fırıldak dönüyor, piyon kutucukların üzerinde gelen sayı kadar ilerliyor.

"One Minute" oyunu 4 takım piyon, sayı topacı, oyun tablası yanında "One Minute sorusunu bil", "Bin, 2 bin, 10 bin ve 50 bin liralık bağış kartları" ve "Sürpriz kartlar"dan oluşuyor.
Fırıldağı çevirdiğinizde eğer piyon üzerinde "Dikkat uyuşturucu madde geleceğinizi karartır" yazılı kutucuğa denk geldiyse işte o zaman ceza sizi bekliyor.

cg63m_1418821868_4028.jpg

Oyunun ismini aldığı "One Minute" oyun kartlarında yer alan bilgilerde, "29 Ocak 2009’da Davos’ta söylenen dünyadaki Müslümanların kardeşliğinin ve Türkiye’nin tam bağımsızlığının, dik duruşun, birlik ve beraberliğin çıkış noktası olan oyunumuza adını veren simgesel bir sözdür" ifadesi yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oyunda şu ifadelerle anlatılıyor: "Bize gençlik lazım’ diyerek seçme ve seçilme yaşını 18’e indirmek isteyen, gençliğe ne kadar çok güvendiğini gösteren, Türkiye’nin yetiştirdiği büyük devlet adamı, dünya lideri, ilk defa milletin kendi iradesiyle seçtiği 12. Cumhurbaşkanımızdır."

"Mavi Marmara” gemisi ise, "Başta Filistin’deki çocuklar olmak üzere yardıma muhtaç insanlara yardımlar götürmeye çalışırken 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası sularda İsrail’in saldırısına uğrayarak, onurlu Müslümanların şehit edildiği gemidir" ifadeleriyle oyunda yer alıyor.

Azim Dağıtım tarafından piyasaya sürülen oyun internet üzerinden 40 liraya alıcı buluyor. Ayrıca "One minute" oyununun satıldığı kutuda bir de satranç takımı hediye ediliyor.

Oyun mucidi Adnan Ali Güneş, oyunun ilgi gördüğünü ve yerli oyunlar arasına girdiğini dile getirdi. Güneş, tasarladığı yeni strateji oyunu "One Minute" ile çocukların hem eğlenmelerini sağladıklarını hem de kötü alışkanlıklardan kaçınmayı öğrettiklerini ifade ediyor.

Daha önce masaüstü oyunları hazırladığını anlatan Güneş, "Sayın Cumhurbaşkanımız, başbakanlığı döneminde Davos’ta ’One minute’ çıkışıyla İslam alemini ayağa kaldırdı, biz de uyuşturucuya ’One minute’ demek için bu oyunu tasarladık" dedi.

Uyuşturucunun zararlarını gençlere anlatmak için monopoly tarzında bir oyun hazırladığını belirten Güneş, "Uyuşturucunun ne kadar kötü olduğu ve geleceklerini kararttığı konusunu işledik. Oyunumuzu düzenlerken iki evladım var benim, evlatlarımın ileride uyuşturucuyla karşı karşıya kalmaması için neler yapabilirim diye düşünmüştüm. Bunun yanında ne kadar kötü alışkanlık varsa yanlışı görmeden, doğru bir şekilde onlara anlatmayı düşündüm. O yüzden bu oyunu hazırladık. Karşılarına çıkacak kötü insan ve davranışları daha önceden tanımalarını hedefledik. Anne ve babalar bu oyunu çocuklarıyla oynadıklarında ilgili kareye geldiklerinde onlara nasihat etme fırsatı da doğacak ve onları geleceğe de taşıyacaklar" ifadelerini kullandı.

Bunların dışında Türk-İslam büyüklerini işlediklerini dile getiren Güneş, "Örnek insanları anlatmaya çalıştık. Oyunumuzun para kazanma hedefi var ancak oyunun sonunda bu parayı hediye ediyorlar. Türk Kızılayı’nın dünya genelinde ne kadar büyük bir yardım kuruluşu olduğunu işledik. Yapılan bağışların mazlumları ne derece rahata kavuşturduğunu işlemeye çalıştık" dedi.

Oyunun içinde eğlenceye dönük cezalar olduğunu söyleyen Güneş, "Bununla büyüklerin ne kadar çocuk olduğunu, çocukların da büyükleri nasıl çocuklaştırdıklarını çok güzel bir biçimde görüyoruz" şeklinde konuştu.

Güneş, oyunun internet üzerinden satışının yapılacağını, bunun yanı sıra Türkiye genelinde kitapçılarda, büyük marketlerde rahatlıkla bulunabileceğini belirtti.

Minik bir oyun tutkunu ise, "Oyunda Recep Tayyip Erdoğan var. Bu oyun sayesinde Recep Tayyip Erdoğan ve diğer ülkelerin devlet başkanlarını öğreniyoruz. Türkiye’deki bütün çocuklara tavsiye ediyorum" dedi.

Minik oyuncu, "Sayın Cumhurbaşkanımız kabul ederse kendisine bu oyunu hediye etmek istiyorum, kendisiyle görüşmek istiyorum" diyerek ilgililerden bu konuda yardımcı olmalarını istedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim